Ha dubbelt så kul med dubbelmoral

Socialdemokraterna kör enligt den gamla devisen “ha dubbelt så kul med dubbelmoral”. I debatten så framför de ständigt att det skulle vara katastrof om vi skulle rubba på LAS, inte ens undantag för två personer ska det vara. Men när de själva är arbetsgivare så är det såklart skillnad.

Nu när den socialdemokratiska tidningen Östran i Kalmar behöver reducera personalen med fyra personer så kräver de i förhandlingar med facket att få göra undantag från turordningsreglerna.

Som sagt, varför bara ha en moral när det är dubbelt så kul med dubbelmoral…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ha dubbelt så kul med dubbelmoral

 1. Ola says:

  Men Johan var ligger dubbelmoralen? Las funkar ju så att man förhandlar om turordningen.. Det ni i centern vill är ju att ta bort turordningsregeln och låta arbetsgivaren ensamma bestämma turordningen. Ett direkt kvinnofientligt förslag.

 2. Ola, den här diskussionen har vi haft tidigare. Du vill ha en lag som i grunden säger att den som jobbat längst ska få vara kvar (dvs oftast att den äldre ska få vara kvar och den yngre ska få gå) och att facket ska ha möjlighet att ändra på ordningen om de tycker det.

  Jag vill ha en lag som i grunden säger att den som är mest kompetent för arbetsuppgiften ska få behålla den och att det det inte ska vara ålder som avgör. Även om det ändå är så att den som har mer erfarenhet har ett försprång före den som är nyare på arbetsplatsen. Jag vill också se en större skillnad i regelverket mellan de stora och små företagen.

  Dubbelmoralen är att sossarna politiskt säger nej till en flexiblare arbetsmarkad men när de själva är arbetsgivare kräver de en större flexibilitet.

 3. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jag fattar inte varför ni alltid anför andra motiv än era egentliga.

  I vilka arbeten är det man har fördel om man jobbat längre? Jo arbeten där man säljer sin kunskap.
  I vilka arbeten är det man har fördel om man är yngre?
  Jo arbeten där man säljer sin arbetskraft.

  Så att avskaffa las kommer innebära att folk som säljer sin arbetskraft kommer petas bort när de slitits ut. Men vem fan bryr sig om gamla fattiglappar?

  Sedan är det ju klart att utan las så kan ingen vara obekväm på jobbet och stå upp mot arbetsgivarn.

  Så inga jävla arbetare som bråkar längre heller, eller hur?

 4. Du gör det alldeles för lätt för dig. Vad är kunskap och vad är arbetskraft? Min pappa är snickare, står han för “kunskap” eller “arbetskraft”?

  Vi ska överhuvudtaget inte ha jobb där människor slits ut.

  Synen “obekväm” och “stå upp mot arbetsgivaren” känns väldigt omodern. På en modern arbetsplats jobbar arbetsgivare och arbetstagare tillsammans för att nå framgång och den arbetsgivare som inte tar till sig arbetstagarnas kunskap och åsikter kommer att klara sig sämre.

 5. Ola says:

  Men Johan idag så sätter sig arbetsgivare och arbetstagare ned och pratar om vilka som är mest
  lämpade att jobba kvar. Men om du är ärlig så vill du
  att arbetsgivaren ensammen ska kunna bestämma.
  Varför utnyttjar småföretagarna så sällan undantagsregeln?

  Med ditt sätt att se på problemet så skulle ju ingen tjej våga skaffa barn. För då är risken stor att hon får gå för att arbetsgivaren vet att risken för mycket frånvaro blir stor. Är det så du vill ha det?

  sossarna säger inte nej till flexiblare arbetsmarknad…Var har du fått det från?

 6. När det fungerar bra är det så att arbetsgivare och arbetstagare sätter sig ner och kommer överens, men det är långt ifrån alltid det är så.

  Att vara gravid är inte och ska givetvis inte vara någon grund för uppsägning.

  Nämn ett förslag på flexiblare arbetsmarknad som socialdemokraterna står för.

 7. Ola says:

  Johan..

  Men om man inte kommer överens så går det gå i slutänden till AD. Vem menar du då ska bestämma turordningen?

  Men om arbetsgivaren säger att han inte har jobb åt den som blir gravid så kan han ju säga upp henne om du tar bort turordningen.

  En bra A-kassa skapar en flexiblare arbetsmarknad. Och S vill ju förbättra A-kassan

 8. AD kan bara använda lagen, dvs först in – sist ut med undantag för två i företag med högst tio anställda. AD kan inte döma att någon ska få behålla jobbet framför någon annan enbart pga att han eller hon är mer betydelsefull för det fortsatta arbetet.

  Självklart ska det finnas kvar diskrimineringslagar, något annat har jag aldrig påstått. En arbetsgivare kan inte säga upp någon pga etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionshinder, kön osv.

  Har man inga bättre förslag för en flexiblare arbetsmarknad än höjd A-kassa så är det tydligt att det inte är en prioriterad fråga. Ska höjd A-kassa ha en sådant effekt så ska det vara en kraftigt höjd a-kassa som snabbt trappas ner, men det är inte socialdemokraternas förslag.

 9. Mange says:

  Johan, du säger att du tycker man ska slopa LAS så att den mest kompetenta får behålla jobbet. Men vem bedömer då graden av kompetens? Dessutom säger ni er vara för en friare föräldraförsäkring där människan ska få välja själv utan pekpinnar från politiker men hur blir det då med pekpinnarna från arbetsgivaren? Det är nämligen ett faktum att män inte vågar ta ut föräldraledighet eftersom de då riskerar att bli av med sina jobb. Hur tror du den utvecklingen kommer se ut med en ännu mer ensidig arbetsrätt?

 10. Mange says:

  Alltså tycker jag du kastar sten i glashus igen…ni har nog er egen dubbelmoral att koncentrera er på i första hand.

 11. Ola says:

  Johan

  Du glömde att berätta vem du tycker ska få bestämma vem som ska lämna jobbet. För någon måste ju bestämma det eller hur?

 12. Mange, arbetsgivaren bestämmer vem som är mest kompetent för jobbet när det är dags att anställa. Tycker du att det är fel? Borde någon annan, t.ex. facket ha inflytande över vem som ska anställas?

  Jag tycker inte att det är mycket konstigare att arbetsgivaren ska få bestämma vem som är mest kompetent för jobbet när det blivit arbetsbrist och någon tyvärr behöver sägas upp. Men självklart ska samma diskrimineringslagar gälla som idag. Inte heller konstigare än att diskrimineringslagarna gäller när arbetsgivaren anställer.

  När det gäller föräldraförsäkringen så gillar jag egentligen inte kvotering, men Centerpartiet har inte tagit ställning till att ta bort de s.k. pappamånaderna.

  Om pappor inte vågar ta ut sin föräldraledighet så behöver de inte göra det idag heller, vi kan inte gärna ha regler som tvingar fram viss föräldraledighet. Så med pappamånader innebär det att barnet får vara hemma med föräldraledig förälder kortare tid än om vi tagit bort kvoteringen.

  Ola, jag tycker att facket ska ha ett inflytande när uppsägningar måste ske pga arbetsbrist, men om facket och arbetsgivaren inte kommer överens så bör det i sista hand vara arbetsgivaren som avgör.

Leave a Reply

Your email address will not be published.