Centerpartiets Kommundagar i Göteborg

Sitter nu på Centerpartiets Kommundagar i Göteborg. Årlig tillställning med ca 400 centerpartister som den här gången hålls på Svenska Mässan. I media har våra Kommundagar framställts som en kristillställning, men vi som är här har en helt annan känsla.

Maud har precis hållit ett oerhört engagerat och engagerande tal som avslutades med stående applåder. Det bästa jag har hört henne på länge. Med förslag kring ungdomsarbetslösheten, jämställdhet, energifrågan, vem som ska skapa de nya jobben samt roliga jämförelser mellan de rödgröna som Kinderägg och Mona Sahlin som teaterchef så höjde Maud stämningen i Centerpartiet ordentligt.

Nu håller Nicklas Lundblad, numera vice VD på Stockholms Handelskammare, ett tankeväckande anförande om “Integritetsfrågorna – 10-talets demokratiutmaning”. Han är en fantastisk föredragshållare och hans budskap “ökad medborgarmakt” är något vi alltid ska ha med oss.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Centerpartiets Kommundagar i Göteborg

 1. Erik says:

  Kanske klubben för inbördes beundran borde rikta blickarna utåt så ni får några väljare också? För ni nöjer väl er inte med 400 röster i valet?

 2. Du behöver inte oroa dig Erik, vi klarar av att både vara utåtriktade och ha en tvådagarsträff där våra ledande kommunpolitiker träffas, får ny kunskap (sitter just nu på ett seminarium om sociala medier) och hämtar kraft inför valrörelsen.

 3. Nan says:

  Jo, när får Maud upp blicken för integritetsfrågorna? Ett sådant föredrag skulle kommit från Maud, ingen annan, för att man ska ta (c) på fullt allvar angående dessa. Avstånde till (pp) är fortfarande alldeles för långt. Riksdagspartierna har haft ett halvår på sig efter EU-valet, men eftersom inget ser ut att hända klättrar åter (pp) i opinionsundersökningarna.

  Snälla, gör något. Att under i stort sett tystnad bromsa datalagringsdirektivet är långt ifrån tillräckligt. Det behövs enligt min mening betydligt högre ljudnivå, speciellt som ACTA-förslagen och dess derivat (Sydkorea, Mexiko) nu börjar slå igenom, och i praktiken drar mot en korporativistisk riktning, med allt mer företagsmakt över den enskilde. man kommer inte kunna stoppa dem genom att bara trampa på bromsen, det måste vara ett aktivt försvar. IP-rättigheter har inte i den privata sfären att göra alls enligt min mening, och detta borde återställas till som sig bör, kommersiellt utnyttjande.

 4. Det vore rätt tråkigt om Maud skulle hålla anföranden om allt under två dagars konferens… Men självklart är det partiledningen som bestämmer vilka ämnen som ska tas upp under Kommundagarna och att integritetsfrågorna får ett så här stort utrymme tycker jag är alldeles utomordentligt bra.

  Det är lätt att hävda att någon varit tyst, men vi styr inte landet via media.

  Vad Sverige ska göra i ACTA-förhandlingarna är jag fullt ut involverad i. Det finns många missförstånd om vad som händer, framförallt pga att enstaka länders förslag har spridits som något som ska ingå i ett framtida ACTA-avtal. Precis som näringsutskottet sagt tidigare så är Sveriges ingång i förhandlingarna att ACTA-avtalet ska rymmas inom nuvarande svenska lagar.

 5. Nan says:

  Jodå, jag förstår att Maud lyssnar på integritets-debatten, och är betydligt mer ödmjuk i frågorna än alliansbrödernas partiledare. Men det är en stor skillnad mellan att lyssna och att driva frågorna. Och om man lyssnar på Rienfeldt och (i grund och botten välmenande men överkörda) Ask så verkar en konflikt nödvändig. Eller kanske snarare, lite elakt uttryckt, alla partiledare för riksdagspartier utom (c) och (mp) verkar helt ute och cyklar i frågorna, och kan inte för sitt liv inte inse varför inte Spotify löser problemet.

  Som jag ser det är Maud den enda i Alliasen som med trovärdighet kan vända skutan (och datalagringsdirektivet kan vara en bra start men ljudnivån måste upp). Finns det tid för Maud att “prya” på Google några dagar (eller liknande)? (Skulle säkert ge positiv publicitet, dessutom.)

  När det gäller ACTA har jag inga tvivel på att (c) kommer att erbjuda motstånd mot lagändringar, men om man inte stämmer i bäcken och försöker marknadsföra sin inställning rent generellt i frågorna är det stor risk för en ny FRA-fråga. För det finns vissa poänger bakom metoden att ändra lagstiftning genom handelsavtal, för att påverka eller låsa ute “skurkstater”. Så jag tror att inställningen att handelsavtal generellt inte får påverka lagstiftning inte håller. Och den resulterande harmoniseringen med t.ex. USA kommer att resultera i att lagstiftning läcker över om vi inte kan få våran att läcka över dit. Även om det är en långsam process. Det är stor risk för att en uppenbart legitim del (skydd mot förfalskade läkemedel vilket uppenbarligen inte fungerar tillräckligt bra; men ska detta verkligen angripas som ett IP-problem och inte som bedrägerier/allmänfarlig verksamhet) läcker över på fildelning.

 6. Nan, du har helt rätt i att det finns länder som vill använda ACTA till hårdare lagar mot fildelning, men det är inte Sveriges och EU:s inställning. ACTA behövs t.ex. för förfalskade läkemedel, men också andra varumärkesintrång som gör att konsumenter blir lurade. Du är en av få som tycks ha en nyanserad bild av ACTA.

 7. Nan says:

  Frågan är bara hur man kommer åt förfalskade läkemedel. Jag tror man måste fundera i nya banor. Kanske ett system med varje enskilt apotek som “ansvarig utgivare” som gör det alldeles för dyrt/farlig att hantera läkemedel med tveksamt ursprung, där straffansvar inträder redan om man inte verifierat distributionskedjan. Vinsterna på förfalskade läkemedel (tillsammans med konsumenternas obefintliga kontrollmöjligheter) gör att det behövs rejäla tag för att stoppa det. Med tanke på hur avancerade förfalskarna är tror jag inte riktigt på gränskontroll, systemet måste bygga på närmast överdrivet noggrann positiv verifiering. Och snabba reaktioner, eftersom det på kort tid går att göra mycket pengar om man har rymligt samvete.

  Varumärken är visserligen viktiga som kvalitetsstämplar, men vad som krävs för läkemedel är inte rimligt för t.ex. rolex-klockor. Och med läkemedel är det bara delvis ett varumärkesproblem (dock en stor del), om en skrupellös pharmaceut erbjuder dig ett bedrägligt alternativt preparat mycket billigare som du aldrig hört talas om så är det lika illa det.

 8. frekar06 says:

  Johan,

  Jag vet inte om det är någon god idé att införa en hårdare koll av förfalskade läkemedel. Hjälporganisationer får idag sina läkemedel beslagtagna i EU. Läkemedel som ska gå till den fattiga befolkningen i bland annat Afrika. Om man ska införa hårdare koll av förfalskade läkemedel måste man diskutera hur de här hjälporganisationerna ska kunna fortsätta med sin enormt viktiga verksamhet. Patent får aldrig bli ett hot mot hälsan hos människorna i de fattigaste länderna.

 9. Ett stort problem är att många länder inte är intresserade av att stoppa förfalskningarna. ACTA har som syfte att få fler länder att binda sig vid att vidtaga åtgärder mot immaterialrättsliga överträdelser.

  Frekar, jag tror inte att seriösa hjälporganisationer vill skicka förfalskade läkemedel med den risk det innebär. Vi pratar inte om generika som har samma effekt som originalläkemedlet.

 10. Nan says:

  Jag tror detta med hjälporganisationernas beslagtagna läkemedel illustrerar problemet med att utnyttja varumärkesskydd för att bekämpa förfalskade läkemedel. Eftersom läkemedelsföretagen är intresserade av att sätta efter de som hindrar dem från att maximera intäkterna istället för de som har mest hälsoeffekter. Kort sagt, denna bekämpning ska inte vara utlagd på privata intressenter, utan skötas av det offentliga som all annan brottsutredning eftersom man annars inte maximerar samhällsnyttan. Läkemedelsföretagens intresse av att stoppa parallellimport är inte något som ska blandas ihop med förfalskade läkemedel.

  Sedan ska polisen ha resurser för att utreda den här typen av grova brott också, men det är ett annat problem.

  En idé som bör kunna fungera någorlunda kan vara unika RFID-taggar på varje förpackning som ska kopplas med engångskod online till producenten vid försäljning (automatiskt i kassaregistret), detta bör göra det svårt att injicera falska läkemedel i distributionskedjan. Eftersom verifieringen vid försäljning direkt med producenten är svår att komma runt. Ungefär på samma sätt som kreditkortsverifiering med chip, men i engångsversion.

 11. frekar06 says:

  Johan,

  De här hjälporganisationerna (de var seriösa) var i media för inte så många månader sedan i den här frågan och förklarade att man redan idag har problem med att de får sina läkemedel beslagtagna i tullen i EU. Så jo, vi har ett väldigt allvarligt problem här och ACTA kommer inte göra saken bättre. Se istället till att de här hjälporganisationerna får bättre förutsättningar att göra ett bra jobb, dvs. att EU inte ska stoppa medicin till tredje världen, EU:s agerande i frågan är faktiskt under all kritik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.