EU ska inte reglera innehållet på nätet

Har en debattartikel på Newsmill idag tillsammans med vår Europaparlamentariker Lena Ek och riksdagskollegan Sven Bergström som sitter i Trafikutskottet.

När jag läser några av kommentarerna på Newsmill så kan jag inte sluta fundera på om de verkligen inte ser skillnaden mellan ett fritt Internet och att EU ska reglera att Internet ska vara fritt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to EU ska inte reglera innehållet på nätet

 1. Mikael says:

  Johan,

  I princip har du helt rätt, men det är en komplex fråga. Internet är inte bara en tjänst som alla andra, det är grundläggande del av samhället och det är inte alltid självklart att valfriheten är så självklar som man kanske skulle vilja.

  Liksom vatten- och el-leverantörer har ett extraordinärt ansvar, torde också internetleverantörer falla i samma kategori. Om en dominerande leverantör som telia t.ex väljer att störa ut vissa tjänster genom t.e.x att sätta tak på bandbredden (för dessa tjänster) skulle detta kunna vara oerhört problematiskt för ensklida medborgare. Telia skulle lätt kunna avända argument som säkerhet och stabilitet när det i själva verket rör sig om att strypa kannibaliserande eller konkurrerande produkter, vi har sett det i Tyskland och än mer i USA.

  Förutsättningarna för ett fritt internet och därmed ett fritt samhälle måste vara strikt reglerat, tyvär. Som med andra samhällsviktiga funktiner (t.ex el och vatten), måste blockering, avstägning, filtering och censur av olika slag föregås av strikta, transparanta och rättsäkra procedurer.

  Se vad som hände med Black internet och TPB, se vad som hände med Skype och T-mobile etc. Med tanke på all infrastrucktur som krävs är nog i dagsläget en helt fri marknad där konsumenter kan hoppa mellan leverantörer en illusion.

 2. Mikael, regler för hur företag får eller inte får använda sin dominerande ställning finns redan. Dessa gäller även för Internetleverantöreer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.