Utbildning i danska språket i skånska skolor

Riksdagens allmänna motionsperiod pågår och här är ytterligare en motion som jag skrivit, den här tillsammans med Lennart Pettersson. Ofta är det nästintill omöjligt att få kollegor och andra beslutsfattare i Stockholm att förstå hur olika behoven kan vara i olika delar av landet.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skånska skolor borde undervisa i danska språket.

Motivering

Integrationen mellan Skåne och Själland går framåt, även om vi skulle önska en snabbare integration för en ännu bättre tillväxt i Öresundsregionen. I tider av hög skånsk arbetslöshet har tusentals skåningar fått arbete i Danmark. En mycket positiv utveckling som inte ser ut att avstanna på något sätt. Vi vet t.ex. att den danska demografin med stor sannolikhet kommer att innebära en ännu större efterfrågan på skånsk arbetskraft.

Många tror att det är enkelt för en skåning att ta steget över sundet för att jobba, men den kulturella och språkliga förståelsen mellan våra båda delar av Öresundsregionen är inte alltid så god.
Ett allt större skolutbyte, kulturellt utbyte och resande för arbete och nöje över sundet gör att kultur- och språkförståelsen ökar, men inte i tillräckligt stor utsträckning. Därför bör skånska skolor undervisa betydligt mer i det danska språket. Det är inte rimligt att ha danskundervisning i Malung, Malmköping eller Malmberget, men det är fullt rimligt i Malmö.

Johan Linander (c)
Lennart Pettersson (c)

This entry was posted in Riksdagsmotioner. Bookmark the permalink.

6 Responses to Utbildning i danska språket i skånska skolor

 1. Mattias Horrdin says:

  Det var på tiden. Detta borde ha gjorts redan för 10 år sedan. De som är i tonåren idag har skrämmande dåliga danskkunskaper. Där är nog inte mycket som är så effektivt som att halva tv-utbudet var på danska som under 80- och stor del av 90-talet. Jag skulle nog vilja säga att kultur- och språkförståelsen minskar idag bland yngre människor.

  Hoppas ni får något gehör för denna motionen.

 2. Hans J says:

  Mycket bra förslag!

  Det enda som är tveksamt är varför inte alla i Sverige skulle få chansen att lära sig lite danska?

 3. Tror inte att intresset skulle vara särskilt stort i andra delar av landet. I Tornedalen är det t.ex. mer relevant att läsa finska.

 4. Hans J says:

  Intresse och intresse… (barnen vill inte lära sig matte heller 😉 )

  Jag är själv från Göteborg och vi hade undervisning (i lätt mak) om både danska och norska… Så ta gärna med hela västkusten. Halland var danskt och i Göteborg går färjor flera gånger dagligen till Fredrikshamn.

  Det är beträffande danska och norska inte så jättestora skillnader mot svenska. Att lära sig några typiska danska ord kan vara en dörröppnare till att våga ta till sig lite mer, samma sak med norska. Dessa språk är ju väldigt lika svenska och skulle mer kunna ses som dialekter av ETT gemensamt språk.

  Om de i Tornedalen även skulle vilja ha finska så låter det väl bra det också? Språkkunskaper är ALLTID bra!

 5. Jonas says:

  Bra förslag, men jag befarar att det finns visst motstånd mot “lokala kursplaner” i riksdagen. Vart ska det sluta? Säkert kommer också någon viktigpetter att hänvisa till kursplanerna i ämnet Svenska. Där ingår orientering om de nordiska språken. Och det står förmodligen skånska lärare fritt att fördjupa sig i just danska. Men självklart ska du stå på dig.

 6. Leif Nixon says:

  Norska och danska ingår väl ändå i kursplanen för alla? (Även om de i praktiken prioriteras bort till nästan noll.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.