LAS måste förändras för de ungas skull

Debattartikel som är publicerad i dagens Sydsvenska Dagbladet.

Sverige är ett av de länder som har högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Det är en trist sanning men så ser situationen ut. Vi har inte råd att lämna en hel ungdomsgeneration i utanförskap utan vi behöver ta krafttag på arbetsmarknaden. Att ha ett jobb är viktigt för alla -speciellt för unga. En person som står utan jobb i början på sin karriär riskerar att bli långtidsarbetslös, fråntagen sin framtidstro, sin arbetslivserfarenhet och sina drömmar.

Det är flera delar som är viktiga. För det första ska vi ha en grund- och gymnasieskola av hög kvalitet. Det syns tydlig att de som har en fullständig god utbildning också klarar sig bättre. Därefter behöver vi sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, förändra arbetsrätten och göra det billigare att anställa.

Självklart spelar det in att vi är inne i en av våra värsta lågkonjunkturer någonsin. Men i en tid där konjunkturen kraftigt viker nedåt, arbetslösheten och varslen ökar, ställs också nya krav på arbetsmarknadens flexibilitet. Regeringen har redan gjort mycket för att förbättra förutsättningarna för unga på arbetsmarknaden. Några exempel är halveringen av arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, nystartsjobb med slopade arbetsgivaravgifter för unga som stått utanför arbetsmarknaden i sex månader, jobbgaranti för unga, en reformerad gymnasieskola och storsatsning på yrkesutbildning. Dessa är mycket bra reformer, men det räcker inte.

Nu behöver vi fortsätta att sänka arbetsgivaravgiften så att det blir billigare att anställa. Vi behöver också förändra arbetsrätten och göra den mer flexibel. Lagen om anställningsskydd (LAS) behöver förändras. LAS är ett hinder för ökad rörlighet på arbetsmarknaden och gör också företagen mindre benägna att anställa. I lågkonjunktur gör den också att den sist anställda får gå först, vilket ofta gör att unga människor och människor med utländsk bakgrund som nyligen kommit in på arbetsmarknaden blir av med jobben först.

Men även i högkonjunktur ger LAS negativa effekter. Många människor drar sig för att byta arbete eftersom att rädslan att hamna ”sist in” ofta är stor. Rörligheten på den svenska arbetsmarknaden hämmas därmed drastiskt.

Centerpartiet vill skapa en ny och mer flexibel arbetsmarknadsmodell med individen i fokus. Vi vill ha en arbetsmarknadsmodell som uppmuntrar till rörlighet, trygghet, kompetensutveckling och vid behov omställning. Trygghet på arbetsmarknaden och hos individer måste skapas genom vetskapen om att mister man ett jobb så finns det nya jobb att gå till.

Vår modell består av fyra delar. För det första föreslår vi en förstärkt betoning på omställning i arbetslöshetsförsäkringen. För det andra en reformerad arbetsrätt som minimerar LAS som lagstiftning och flexiblare anställningsformer. För det tredje vill vi införa ett skatteavdrag för kompetensutveckling och för det fjärde vill vi sänkta kostnaderna för att anställa genom att sänka skatter.

Denna modell understryker såväl individens, arbetsgivarens, statens som de fackliga organisationernas ansvar. Modellen måste genomföras i sin helhet för att uppnå den totala flexibiliteten. Detta kommer att leda till att vi på sikt når en varaktig sysselsättningsökning som kan säkerställa en stark och hållbar välfärd även i framtiden.

I en ny tid ställs nya krav på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna och deras vänsterkamrater fortsätter dock att förneka de problem som finns på arbetsmarknaden. Istället för att ge förutsättningar vill socialdemokraterna införa en ungdomsskatt och dubblera kostnaden för att anställa ungdomar. Dels fjärmar det unga från arbetsmarknaden, dels blir det ökade kostnader för såväl företagare som den offentliga sektorn. Nonchalansen som oppositionen visar den unga generationen är häpnadsväckande.

Centerpartiet är redo att göra förändringar och förbättringar på den svenska arbetsmarknaden. Det har visat sig tydligt att vi behöver en ökad flexibilitet för att förbättra förutsättningar för jobb, framförallt att det alltid finns ett nytt jobb att gå till.

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

22 Responses to LAS måste förändras för de ungas skull

 1. Ola says:

  Men Johan vad är det i LAS du vill förändra? Ni säger alltid att ni vill förändra men inte hur. Och något förslag i riksdagen har ni inte lagt. Det blir ju inte trovärdigt då.

  Vill du ändra lagen som du var med och ändrade lagen om utländska bärplockare som jag och du diskuterade en gång här.. Nu har det blivit som Centern tydligen vill ha arbetsmarknaden att dom stakars bärplockarna inte ens har pengar till resan hem…

 2. Ola,

  Låt oss börja med att slopa turordningsreglerna eftersom de innebär att unga personer diskrimineras på abetsmarknaden.

 3. z999 says:

  @Ola:
  “Nu har det blivit som Centern tydligen vill ha arbetsmarknaden att dom stakars bärplockarna inte ens har pengar till resan hem…”

  Om du syftar på thailändska bärplockare så har dom tagit en chansning (inget fel i det) och svenska staten har inte ansvar för dom.

  Las är ju avsedd som en trygghetsreform och jag tycker att den tryggheten ska staten stå för och inte arbetsgivare. Helst så tycker jag att arbetsgivaren inte heller ska betala när arbetare är sjuka. I företagande ska den största målsättningen vara att tjäna pengar genom att vara så produktiv och effektiv som möjligt inom de regler som staten sätter upp. Men det är svåra frågor.

 4. Ola says:

  Oscar Fredriksson

  Hur kan du påstå att unga personer diskrimineras av turordningsreglerna ?

  z999

  Men nog har svenska staten ansvaret för det som händer inom landets gränser eller hur.

  Men nu har ju staten försämrat tryggheten om du blir arbetslös. Så nu behövs då LAS
  Och det finns ju ingen oberoende utredning eller exempel att Las skulle vara dåligt för svensk arbetsmarknad.

 5. z999 says:

  @Ola:
  “Men nog har svenska staten ansvaret för det som händer inom landets gränser eller hur.”

  Dom hade, innan EU enligt Linander här.

  “Men nu har ju staten försämrat tryggheten om du blir arbetslös.”

  Jo det har dom. Lågkvalificerade yrken sugs ju dessutom upp helt av en ökad invandring, annars var ju det en möjlighet till försörjning förr.

  “Så nu behövs då LAS
  Och det finns ju ingen oberoende utredning eller exempel att Las skulle vara dåligt för svensk arbetsmarknad.”

  Jag har inget bra förslag att ersätta LAS med så jag har inget bra svar.

 6. Mange says:

  Man ska nog inte bry sig så mycket om vad politiker säger idag, för det kan totalt förändras till imorgon. Så länge något är politiskt gångbart väljer man det spåret, annars inte. Det förstår man ju inte minst nu när alliansen vill införa arbetsmarknadsåtgärder (Reinfeldts ordval, ej mitt), något som de hånade den förra regeringen mycket kraftigt för. Centern är lite desperata så de går ut i media med sådant de tror/vet kan locka väljare. Den här gången är det de unga och Las eftersom de kommer vara en mycket stor grupp i nästa val. Att de skulle göra det av ideologiska skäl är ju uteslutet, det har Linander själv skrivit här på bloggen ett antal gånger.

 7. Ola och Mange, det känns som att vi har haft den här diskussionen tidigare. Precis som Oscar skriver så kan vi börja med turordningsreglerna.

  Mange, intressant att du är så säker på att modernisering av LAS skulle vara en vinnarfråga för Centerpartiet. Vi har en del inom partiet som tror att det snarare skrämmer bort väljare eftersom det ger många en känsla av större otrygghet. Det är inte alldeles enkelt att förklara problemet med att dålig rörlighet på arbetsmarknaden hämmar tillväxten. Varför skulle det inte vara ett förslag som följer Centerpartiets liberala ideologi med tron på varje människas förmåga och ansvarstagande?

 8. z999 says:

  @Linander:
  “Vi har en del inom partiet som tror att det snarare skrämmer bort väljare eftersom det ger många en känsla av större otrygghet”

  Men Johan, är det verkligen så taktiskt att dra igång något som inger otrygghet när det råder lågkonjunktur?

 9. z999 says:

  Den första raden i Johan blogtopic ser ut så här;
  “Sverige är ett av de länder som har högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Det är en trist sanning men så ser situationen ut.”

  Vi har ju också Europas högsta invandring, och det ser väl de flesta läsare här som något positivt? I vilket fall så är jag glad att jag fick vara ung på tiden före massinvandringen då det fanns jobbtillfällen för ungdomar.

 10. Oliver says:

  “Vi har inte råd att lämna en hel ungdomsgeneration i utanförskap utan vi behöver ta krafttag på arbetsmarknaden.”

  Tja, ni kan ju alltid ta och jaga hela den här undomsgenerationen med IPRED-lagen. Staten kanske kan begära provision på de belopp som de blir stämda på. Det bör väl bli nägra spänn i statskassan i alla fall?
  Kanske till och med räcker till att anställa några fler på FRA?

  Eller varför inte allställa alla ungdomar som tjallare/statsinformatörer. Tror att Östtyskland hade några stycken sådana. Se där en statsfinansiellt sund åtgärd!

 11. Ola says:

  Johan

  Men om ni nu inom centern är så intresserade att ta bort tryggheten för löntagarna. Varför är ni inte lika intresserade då av att ta bort tryggheten för politiker.
  Titta på lanshövdingen på Gottland… Hon fick bara en ny tjänst med bibehållen lön när hon fick sparken som landshövding. Eller dom fina pensionsvillkor ni i riksdagen har. Är det mera viktigt med den tryggheten än det är för tryggheten för löntagare.

  Om du står i kön till krogen och vakten kommer och hanplockar dom han tycker ser rikast ut och släpper in dom först. Tycker du då det är rättvisa…Det är ju så det blir på arbetsmarknaden om man tar bort Las

 12. z999 says:

  På tal om löner och löntagare. Jag har ett förslag till lönesättningen för riskdagsfolket. En arbetsmarknadsminister till exempel kunde få c:a dubbla lönen, minus en krona för vaje arbetslös. Integrationsministern Kunde gärna ha en årslön på runt 2 miljoner – minus en krona för varje arbetslös invandrare och minus en krona till för varje invandrare som sitter i fängelse. Tjaa…och så vidare.

 13. z999 says:

  Moderaterna hade rätt tunga svar till de som vill ändra på LAS.
  http://blogg.aftonbladet.se/johannamelen

 14. z999, det handlar inte om taktik utan om vad vi anser är bra för Sverige och svenska folket på längre sikt.

  Oliver, dina nationalekonomiska kunskaper är uppenbarligen bristfälliga.

  Ola, lagstiftningen gör tyvärr att en landshövding inte kan få sparken innan det tidsbegränsade förordnandet gått ut. Men regeringen har tillsatt en utredning för att se över om det ska förändras.

  Vad gäller riksdagsledamöters pensionsvillkor så har jag som ung ledamot sämre pensionsvillkor än en statligt anställd. De äldre riksdagsledamöterna har däremot alldeles för bra pensionsvillkor. Detta är på väg att förändras.

 15. Oliver says:

  Det borde vara förbjudet med politiska broilers.
  Hur skall de någonsin kunna veta hur det är “i verkligheten” om de aldrig någonsin haft ett vanligt jobb? Enligt vad jag hört tillhör vår nye “landsfader” och statsbärare till denna kategori.
  Hur är det med Herr Linander?

  Nä, fd landshövdingskan skulle få gå till Arbetsförnedringen som alla andra människor!

 16. Oliver, du menar alltså att inga unga ska få syssla med politik? De har ju inte haft ett “riktigt” jobb.

  Skanska, Dogman, städjobb, advokatbyrå, undervisat på juridiska fakulteten i Lund, Region Skåne – sedan blev jag heltidspolitiker 2002.

  Läs vad jag skrev tidigare om avsatta landshövdingar.

 17. Oliver says:

  På vilket sätt är mina nationalekonomiska kunskaper bristfälliga?
  Ungdomar får jobb och staten får det arbete utfört som de vill ha gjort, att ha kontroll på befolkningen.
  Men du menar säkert att FRAs datorer gör det billigare – inte sant?

 18. Oliver says:

  Se där, en politiker med erfarenhet.
  Håller du inte med om att du har nytta av den erfarenhet du bär med dig?

  Självklart skall unga få syssla med politik, men kanske inte för resten av sina liv. Kanske vore en tidsbegränsning av hur länge en person får vara Riksdagsman på sin plats. Många har suttit alldeles för länge och blivit “institutionaliserade”. De blir rädda om sina jobb och vågar inte opponera sig för något.

 19. Landets ekonomi blir knappast bättre av att staten anställer fler. Sedan borde du förbättra dina historiekunskaper också, din jämförelse med Stasi är absurd.

 20. Oliver says:

  Kan dessvärre inte riktigt hålla med dig om att jämförelsen med Stasi är absurd.

  Sverige har redan tagit längre steg i möjligheten att övervaka sina medborgare än vad Stasi någonsin gjorde. FRAs datorer hade fått det att vattnas i munnen på Erich Mielke.

 21. Då kanske du ska läsa på vad FRA får göra också.

 22. ari says:

  vet du varför kooperativ gillar pan avtalet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.