Vilken rubriksättning”

Ask vill ha fotboja på ungdomar” är rubriken på en artikel på svd.se! Det låter som att justitieministern vill gå och sätta fotboja på alla undomar oavsett om de begått något brott eller inte. Vad har då Beatrice Ask sagt i intervjun? Jo, “jag tycker att vi ska pröva om det här kan vara ett alternativ också för unga”.

Hmmm, “pröva”, “om det här kan vara” och “ett alternativ också för unga”. Inte direkt att regeringen beslutat att införa fotboja som möjlig påföljd även för unga. Snacka om att hårddra i rubriksättningen.

Bakgrunden är den utredning som jag skrev om för några dagar sedan om nya typer av påföljder. Utredningen kan givetvis komma fram till om det ena förslaget eller det andra är bra eller dåligt, men det Bea har gjort är att exemplifiera vad utredningen ska titta på eller kan komma fram till. Inte speciellt dramatiskt.

Vem är då framme och försöker dramatisera ännu mera? “Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är skadligt. Jag tycker att det här låter som ett lite desperat sätt att få uppmärksamhet.”

Självklart Thomas Bodström… Logiken i hans resonemang haltar betänkligt. På båda benen! För det första borde han som justitieutskottets ordförande, f.d. justitieminister och advokat veta att ungdomar från 15 års ålder som begår grövre brott kan dömas till sluten ungdomsvård (eller till fängelse i mycket speciella fall och då är fotboja inte ett alternativ ändå), ett straff som till mycket stora delar är likt ett fängelsestraff. Skillnaden är i princip att ungdomshemmen drivs av SiS (Statens Institutionsstyrelse) och att det enbart är ungdommar som sitter där. Liksom på fängelser så finns det olika slutenhet-/öppenhetsgrader och restriktioner.

För det andra så bygger resonemanget “fotboja är ett alternativ till fängelse” på att ingenting kan förändras. Vad säger att fotboja inte kan vara ett alternativ till kortare inlåsning i sluten ungdomsvård och i slutet av en längre tid på slutet ungdomshem?

För det tredje så är hans vidare resonemang om hårdare straff för ungdomar helt hans eget påhitt. På vilket sätt skulle det vara ett hårdare straff att avtjäna tre månader med elektronisk övervakning än att avtjäna tre månader i sluten ungdomsvård?

Men Bodström får gärna binda fast sig själv och socialdemokraterna vid ett ohållbart politiskt ställningstagande i sin iver att kritisera sin efterträdare i allt hon gör. Han bryr sig inte om vilken ståndpunkt han intar, det viktigaste för honom är att vara mot Beatrice Ask. Undrar vem som är desperat på att få uppmärksamhet?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Vilken rubriksättning”

 1. Erik Hultin says:

  Johan, nu måste jag ställa en enkel fråga till dig.

  I huvudet på bloggen kan man läsa “Korta mer eller mindre genomtänkta tankar efterfrågar likasinnade kommentarer.”

  Innebär det att du enbart vill ha “korta mer eller mindre likasinnade” kommentarer eller vill du enbart ha kommentarer från de som tycker likadant som dig?

 2. z999 says:

  Erik:
  “…eller vill du enbart ha kommentarer från de som tycker likadant som dig?”

  Ehrmm…

 3. cnab says:

  Jamen, fotboja på alla ungdomar är väl bra, Johan? Lika preventivt som FRA-lagen, inte sant. Alla avlyssnas, men eller utan brottsmisstanke. Rubriksättaren har förstått vad det handlar om. Det har inte du.

 4. Ola says:

  Men nu förstår jag inte…Det var ju bara ett tag sedan Jan Björklund skulle kasta barnen i fängelse..
  Sitter inte han och Bea i samma regering?

 5. Erik, hade jag bara efterfrågat kommentarer från de som tycker likadant som jag själv så hade det dels varit tämligen tråkigt och dels hade hela bloggen varit ett stort misslyckande. Något man inte kan påstå är att det är många som kommenterar som håller med allt jag skriver.

  Underrubriken “Korta mer eller mindre genomtänkta tankar efterfrågar likasinnade kommentarer” har jag haft länge, men det är efter en uppdatering av “Red train” (som jag egentligen hade tänkt att byta ut) som underrubriken dök upp längt upp i fönstret. Tanken är självklart att jag vill få “korta mer eller mindre genomtänkta tankar” från er som läser. Alla ska känna att de kan kommentera utan att skriva en uppsats eller att ha tänkt genom varje argument tusen gånger. Jag tror att det är så enkelt att korta spontana kommentarer läses betydligt mer än längre uppsatsliknande.

  Cnab, om du verkligen tror att svensk signalspaning går ut på att avlyssna svenska medborgare alltid så förstår jag att du är upprörd. Lyckligtvis är det inte så.

  Ola, Björklund vill inte kasta barn i fängelse. Däremot har de haft en idé om att sänka straffbarhetsåldern, men det har både vi andra i alliansen och folkpartiets landsmöte sagt nej till.

 6. Bengt Svensson says:

  Vi vill väl inte avkriminalisera en hel generation, heller? Nu när vi äntligen politiskt beslutat att ungdomar är antingen fildelare, våldtäktsmän, lösdrivare eller en kombination av allt detta. Med en fotboja så skulle man vara svårare att neka till att ha befunnit sig på platsen för en våldtäkt, eller vid en bestämd dator vid viss tidpunkt.

  Att det eventuellt skulle drabba 10-20 procent oskyldiga ungdomar får väl antas vara en acceptabel nivå i den svåra avvägningen av skyddsbehov kontra integritetsintrång.

 7. z999 says:

  Bengt:
  “Vi vill väl inte avkriminalisera en hel generation, heller? Nu när vi äntligen politiskt beslutat att ungdomar är antingen fildelare, våldtäktsmän, lösdrivare eller en kombination av allt detta.”

  Men sluta käbbla om det där j-vla FRA. FRA är en följd av det så kallade kriget mot terrorismen, eller kriget mot islam som det egentligen handlar om. Under min livstid har antalet muslimer ökat från c:a 5000 till c:a 500.000. Om vi ska ha en fredlig samvaro med dom så är FRA nödvändig.

 8. Kluris says:

  Jamen det vill hon ju. Datalagringen innebär att mobiltelefonen blir en elektronisk fotboja. Då mumlar hon något frivillighet.. Jasså, hon vill gå tillbaks till ett samhälle utan mobiltelefoner. Jasså inte? Så var vi tillbaks till påstående nummer ett.

 9. Kluris says:

  Svar till #5: Så det är inte övervakning om kameran bara filmar i mitt sovrum ibland när de letar efter hustrumisshandel?

 10. Det skulle vara trevligt att diskutera för och emot möjligheten för ungdomar att avtjäna sitt straff med elektronisk övervakning istället för i sluten ungdomsvård.

  Bea röstade liksom jag mot datalagringsdirektivet. Det var Bodström med hjälp av Fp och Kd som drev genom det. M, C, Mp och V röstade mot.

  Även i övrigt är jämförelsen mellan att ha elektronisk fotboja och en mobiltelefon i fickan mycket märklig och okunnig.

 11. Ola says:

  Johan.

  Jag tror inte på att låsa in ungdomar på olika behandlingshem eller fängelse för det vet vi att det bara blir värre när dom kommer ut. Så vist kan fotboja vara ett verktyg att använda. Men det viktiga är att dom kommer i kontakt med kunnigt folk som kan få in dom på rätt väg. Tror man måste bedöma från fall till fall vad som är bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.