Vänsterpartiets schizofreni

Kan inte undanhålla er en liten episod från dagens EU-nämndssammanträde med Carl Bildt och Cecilia Malmström. När vi diskuterade de förtydliganden som ska göras kring Lissabonfördraget innan Irland håller ny folkomröstning så lyckades Hans Linde (som jag i övrigt uppskattar som duktig ledamot) bevisa Vänsterpartiets schizofreni i EU-frågor.

Vänsterpartiet vill lämna EU och att EU ska ha mindre makt, men i just det här fallet vill de att EU ska vara så starkt att det ska gå att köra över Irlands grundlag. Kanske dags att bestämma sig för om EU ska vad EU ska vara. Kanske inte så konstigt att Vänsterpartiets väljare flydde i EU-valet.

För ärlighetens skull ska jag säga att vi i Centerpartiet lider lite av samma sjuka. I valrörelsen handlade en del om hur oerhört EU-positiva vi är, medan vi i andra delar intar en kritisk ställning (EMU) och släpper fram starkt EU-kritiska kandidater högt upp på listan.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Vänsterpartiets schizofreni

  1. Jäklar vad du spammar på med inlägg idag Johan. Tänk på min stackars RSS-läsare. ;-D

  2. Mange says:

    Att V fick dåligt resultat i valet tror jag mest beror på att de som är EU-kritiska knappast går och röstar i samma utsträckning som EU-positiva. Och de flesta sådana människor finns väl hos V??

  3. Sorry, hade lite tid över och det var så mycket som jag missat att lägga in av anföranden och debattartiklar under våren. Jag använder bloggen som mitt eget lilla bibliotek också. Om någon vet hur man gör inlägg via wordpress utan att de ska synas på förstasidan så får ni hojta till. Sedan jag uppdaterade till senaste versionen så har jag inte klurat ut det.

    Mange, i viss utsträckning har du kanske rätt, men samtidigt ska man komma ihåg att de kritiska partierna V och Junilistan var EP-valets stora vinnare 2004. Varför gick EU-kritikerna och röstade då men inte i år?

    Den största anledningen till Vänsterpartiets ras tror jag snarast heter Jonas Sjöstedt. Han var oerhört populär och drog in grymma 174 000 kryss, en solklar seger både i antal kryss och procentuellt. I Umeå fick Vänsterpartiet över 42 % och Sjöstedt hade över 80 % kryss! I år fick Vänsterpartiet under 8 %!

Leave a Reply

Your email address will not be published.