Nordisk mat

Inom det nordiska samarbetet sysslar vi med väldigt mycket, från forskningssamarbete och gränshindersfrågor till litteraturpris och nordisk mat. Men ärligt talat så är det ganska sällan som Nordiska rådets och Nordiska Ministerrådets verksamhet uppmärksammas.

Idag har det dock hänt en liten sak som är glädjande och som borde uppmärksammas. På den engelska tidningen Restaurant Magazines lista över världens bästa restauranger som hamnar den danska restaurangen Noma (förkortning för Nordisk mat) på tredje plats.

Kökschefen Rene Redzepi, som även är ambassadör för Nordiska ministerrådets program Ny Nordisk Mat, mottog också utnämningen Chefs Choice, där kockarna från de 50 restaurangerna väljer den bästa kocken från listans restauranger.

Programmet som lanserades av Nordiska ministerrådet för tre år sedan ska främja nordisk matkultur och gastronomi samt design och turism kopplad till mat. De nordiska regeringarna vill genom Ny Nordisk Mat synliggöra Norden på den gastronomiska världskartan och vad kunde vara bättre reklam än detta.

Två svenska krogar hamnade på topp-50, Oaxen Skärgårdskrog på Mörkö blev 32:a och restaurang Mathias Dahlgren på Grand Hotel i Stockholm hamnade på 50:e plats. Vi i Sverige har nog trott att vi är bäst på mat i Norden, men vi är inte ens näst bäst (åtminstone inte på den här listan), en finsk krog, Chez Dominique, kom på 21:a plats.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.