Något överdrivet om tillägget i Telekompaketet

Jag har ingenting emot att tillägg 138 till Telekomdirektivet röstas genom, tvärtom. Det är bra att Lena Ek driver på för att skapa ett starkare skydd mot avstängning från Internet. Det är också bra att media rapporterar om vad som händer i EU, det kanske kan öka på intresset för det nästan bortglömda Europaparlamentsvalet.

Samtidigt måste jag säga att betydelsen för Sverige och svenska internetanvändare av tillägget överdrivs. Oavsett om det antas eller inte och oavsett om ministerrådet följer tillägget eller får genom en ny kompromiss så kommer vi i Sverige inte att ha någon lagstiftning om avstängning från Internet. Det har varit aktuellt genom Renfors utredning, men det har Centerpartiet fått bort från agendan när vi förhandlade det civilrättsliga sanktionsdirektivet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Något överdrivet om tillägget i Telekompaketet

 1. Det kanske inte är så viktigt för Svenska internetanvändare, men jag tror du missar poängen med kampen för tillägget.

  Det gäller för de användare i länder som inte ser likadant som Sverige i frågan, tex Frankrike.

  Och jag tror du vet lika väl som jag att EU försöker harmonisera all lagstiftning.
  Säg att Frankrike samt ett par till av de stora länderna i EU driver igenom HADOPI-liknande lagar.
  Hur ska Sverige stå mot då om vi bara har lokal lagstiftning att sätta mot?

  Nu har vi chansen att i åtminstone Telekompaketet sätta stopp för galenskapen, så låt oss göra det.

 2. Jens O says:

  Håller med och instämmer i, vad Scaber Nestor säger.
  För Frankrike och Nicolas Sarkosy, var det viktigare med HADOPI, än det var att få en lagstiftning om pedofilbrott. Det är lagar som Ipred och HADOPI, specialskrivna för särintressen i samhället.
  Ska sådan lagstiftning, få ingå i en lag om infrastruktur?
  Det är som att låsa vägnätet, av och påfarter mellan E4:an och E18, eller spärra Öresundsbron för trafik, ja till Volvo, nej till SAAB.

 3. Jag tycker inte att EU ska harmonisera all lagstiftning och det är inte svenska regeringens linje heller, “smalare men vassare”. Därför har regeringens linje varit att frågan inte ska vara EU-reglerad. Kan då tillägget ses som en öppning för EU till ny beslutsbefogenhet i framtiden. Jag hoppas inte det, men jag kan tänka mig att de som står för “harmonisera all lagstiftning” kan använda det som ett argument. Men som sagt, jag är inte motståndare till tillägget.

  Tilläggas kan att när vi i Centerpartiet fick genom i alliansen och i riksdagen att Renforsutredningens förslag om avstängning från Internet inte skulle genomföras så fick det knappast någon uppmärksamhet alls. Och det hade en mycket större direkt betydelse för svenska internetanvändare än vad tillägget till Telekompaketet har.

 4. Mattias says:

  Kankse stämmer att politikerna säger att lagförslaget inte kommer att bli aktuellt i Sverige

  På samma sätt som att man “Inte kommer att jaga en hel ungdomsgeneration”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.