Dagens antinyhet

Svenska Dagbladets ledarredaktion har kommit på att miljöpartiet har stadgar och att de ska följas. Wow… Dessutom har SvD lyft upptäckten som en stor nyhet och även andra medier har hängt på.

Miljöpartiet har i många år, förmodligen sedan Per Gahrton startade partiet 1981, haft rotationsprincipen som en bärande del av sin syn på politikerrollen. Ingen ska sitta mer än tre mandatperioder på en post, vilket innebar och har fortsatt tolkas som nio år. Jag förstår deras tanke med att ingen ska växa fast i sin position, men det hindrar dem också oerhört mycket genom att rutin och erfarenheter går förlorade.

Om jag förstått dem rätt så har de där nio åren gällt för alla uppdrag, tror t.ex. att Per Gahrton fick sluta i Europaparlamentet eftersom han suttit i nio år, men när SvD citerar mp-stadgarna står det: “Ingen får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd”. I riksorganisationen? Borde inte betyda politiska uppdrag som riksdagen eller EP.

Har nu gjort en koll på deras riksdagsledamöter och funnit att Mikael Johansson suttit i riksdagen för mp sedan 1998, dvs i mer än 10 år. Yvonne Ruwaida satt dessutom i 12 år. Kanske tur för Maria Wetterstrand om hon inte blir statsråd efter valet 2010. Hon kom nämligen in i riksdagen i oktober 2001 då Birger Schlaug slutade. Med andra ord skulle hon ha gjort sina maximala nio år precis lagom till valet 2010.

Deras stora problem är som jag ser det inte att det rödgröna samarbetet skulle bli lidande av att språkrörens nio år går ut året efter valet, dvs 2011, utan jag tolkar deras stora problem som att båda språkrören behöver avgå samtidigt. Det är ingen bra planering. Har de stämma på våren 2010 så skulle såklart en av dem kunna hoppa av för att de inte ska försvinna med språkrörserfarenheten samtidigt, om det nu inte vore val några månader senare. Möjligtvis går Peter Eriksson trots att det är valår, att de skulle offra Maria Wetterstrand ser jag som helt uteslutet. Hon är mycket populärare (och trevligare) än Eriksson.

Jag kan också tänka mig att det finns ett internt tryck på att ändra stadgarna för att Maria Wetterstrand ska kunna sitta kvar ytterligare i några år. Om hon sedan vill det. Hon är gift med och har två små barn med Ville Niinistö som sitter i finska Riksdagen. Deras liv kan inte vara helt enkla att få ihop… Ville är också en trevlig typ, sitter i Nordiska rådet och i Mittengruppen precis som jag.

Vem ska då efterträda Eriksson/Wetterstrand? Inte min sak att avgöra, men man kan väl spekulera…:-)

På den manliga sidan tror jag att ett namn står mycket högt i kurs, Gustav Fridolin. Han lär återkomma till politiken förr eller senare, förmodligen förr och förmodligen redan till 2010 års val. På den kvinnliga sidan är det svårare. Tror nog ändå att Yvonne Ruwaida ligger bäst till. Alternativ från riksdagsgruppen skulle kunna vara deras finanspolitiska talesperson Mikaela Valtersson eller Tina Ehn som sitter i det för mp tunga Miljö- och jordbruksutskottet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Dagens antinyhet

 1. Maria Ferm says:

  Hejsan,

  vi har en begränsning på tre mandatperioder (12 år) i riksdagen och 2 mandatperioder (10 år) i Europaparlamentet och 9 år i riksorganisationen.

  mvh Maria

 2. Tack Maria! Jag har en fråga till, är det så att det går att göra en “mellanperiod” i annat politiskt uppdrag och sedan komma tillbaka? T.ex. Yvonne Ruwaida, först tolv år i riksdagen, sedan fyra år som borgarråd och sedan eventuellt tillbaka för tolv nya år i riksdagen?

  Inte för att jag har någonting emot det, jag tror att det är bra med skifte på poster, men det behövs också personer som varit med under en något längre period och därmed har större erfarenhet. För oss i alliansen var det t.ex. viktigt att 2006 ha en del personer som var med redan under förra borgerliga regeringsperioden 1991-1994. Redan före 2006 års val tillsattes en grupp med personer som var med 91-94 för att goda exempel för den tiden skulle kunna användas, och för att de mindre goda exemplen skulle undvikas.

 3. Det stämmer, det är möjligt att göra ett avbrott och sedan komma tillbaka till samma uppdrag och “börja om”. Det är dock relativt ovanligt.

 4. Malte Lewan says:

  Beträffande dina spekulationer: Gustav Fridolin? Han kommer aldrig att bli språkrör; han är för kontroversiell. 😉

 5. Vad menar du? Skrev jag väl inte?

Leave a Reply

Your email address will not be published.