Riksdagsveckobrev v. 49-51

Hej, nu är det nedräkning till jul. Åtminstone för vår 4-årige son Erik som varje dag frågar hur många dagar det är tills han får julklappar. Det där med julen i övrigt tycks inte vara så viktigt, utan det är julklapparna i allmänhet och just en julklapp i synnerhet som kräver daglig nedräkning. Jag minns fortfarande själv hur sakta dagarna gick när man gick och väntade på julafton, för att inte prata om hur lång julafton var tills det var dags för julklappsutdelning, så jag förstår honom.

SCB:s stora opinionsundersökning

Varje år presenterar Statistiska Centralbyrån två stora partisympatiundersökningar med över 9 000 tillfrågade personer. Detta är långt många fler än i de normala Sifo-, Temo- eller Skop-undersökningarna och därför måste man väl tro att SCB är mer ”rätt”. Tyvärr var novemberundersökningen som presenterades i förra veckan ingen glad Centerläsning. Vi går ner 0,3 % -enheter från i maj till 5,9 %. Riktigt dåligt, inte alls vad jag hade trott. Jag hade både hoppats och förväntat mig att det skulle bli en vändning nu. Vändningen har kommit för alliansen som helhet och oppositionens försprång minskar, men för att vara nöjd vill man givetvis också se en ökning för Centerpartiet

Eftersom så många är tillfrågade i SCB-undersökningen så kan de också ge ungefärliga siffror för valkretsarna. Felmarginalen är stor men det ger ändå en indikation. För oss i Centerpartiet Skåne är läget allvarligt. Vi måste verkligen jobba för att vinna tillbaka sympatier. I samtliga fyra valkretsar ligger vi betydligt under valresultatet 2006. Allra värst är det för västra valkretsen där dagens låga nivå inte skulle ge något riksdagsmandat.

2009 måste bli ett år då opinionen vänder för oss. Det kan inte Maud göra själv, det kan inte vi i riksdagsgruppen fixa, utan det är när vi alla centerpartister tillsammans jobbar hårt med att marknadsföra vår politik som vi kan åstadkomma förändring. När vi stolt berättar allt som Centerpartiet är med och genomför för att göra Sverige till ett bättre land att leva i då kan vi också vinna sympatisörer. Jag kommer att lägga ner ett hårt jobb för att vinna fler personer till centerpartiet. Jag hoppas att du också är med och hjälper till!

Media

De senaste veckorna har varit sämre ur mediasynpunkt för min del. När IPRED-diskussionerna till slut blev klara så fick jag med några kommentarer i DN, SvD, Aftonbladet m.m. Nu de senaste dagarna har SvD dessutom dragit igång en artikelserie om den kommande datalagringspropositionen. Jag har flitigt citerat biskop Brask, ”härtill är jag nödd och tvungen”. Det är ett EU-direktiv som Thomas Bodström drev genom och som Sverige nu måste implementera i svensk lag. Har också haft en debattartikel om att avskaffa filmcensuren på SVT Opinion tillsammans med Annie Johansson och Stefan Tornberg.

Hänt i övrigt

Det har varit många hektiska mötesdagar. Jag känner mig inte speciellt ”nyttig” när jag springer runt på möten, men å andra sidan finns det sällan någon möjlighet att prioritera bort.

Jag har varit på sista utbildningstillfället på talmannens ledarskapsutbildning. Det har varit en riktigt bra utbildning som jag är tacksam över att ha fått gå. Vidare har jag träffat IT- och Telekomföretagen, varit på lunchmöte om behovet av ändringar i arbetsrättslagstiftningen, varit på ett seminarium om barnahus som socialdemokraterna anordnade, presenterat svensk politik och Nordiska rådet för ett antal ryssar från Nordvästra Ryssland, årets sista möte med Nordiska rådets presidium var i Köpenhamn, årets sista möte med Rikspolisstyrelsens styrelse osv.

På gång

Nu ikväll har jag årets sista debatt, budgetdebatten om rättsväsendet. Blir nog en lång och sen historia, skulle tro att vi är klara framåt 22-tiden. Senare i veckan börjar allt julmatsätande, jullunch med riksdagskommittén, julfest med riksdagsgruppen och jullunch med justitieutskottet. Voteringar varje morgon och kväll med sista ”votering efter debattens slut” på fredag eftermiddag. Då antas också budgeten för 2009.

Utöver jobbet så ska jag äntligen gå till doktorn och kolla upp min onda hälsena. Har inte kunnat springa på 1,5 månad pga smärta i höger hälsena, irriterande. Tur att jag inte anmälde mig till Stockholm Marathon 2009 för då hade jag redan legat efter med träningen. Just nu är det viktigaste att bli bra igen så att jag kan springa utan smärta.

Efter några dagars julfirande med min frus föräldrar och syskon uppe i Stockholm så åker vi ner till Stora Rödde hela familjen den 27:e. Sedan är det nyårsfirande och förhoppningsvis lugn och ro i en dryg vecka. Mer blir det tyvärr inte eftersom jag den 7 januari åker iväg till Australien och Nya Zeeland med justitieutskottet. Det ska givetvis bli en fantastisk resa. Vi är uppdelade i två fokusgrupper, en som studerar ungdomsbrottslighet och en som studerar organiserad brottslighet. Jag tillhör den senare.

Nästa veckobrev kommer förmodligen inte förrän några veckor in i januari.

Kontakta mig!

Nu behöver vi alla en tid av fridfull jul och trevligt nyårsfirande, men sedan är det dags att sätta igång arbetet för att vända opinionen och få fler intresserade av Centerpartiet. När ni planerar er verksamhet för våren så glöm inte bort att ni gärna får kontakta oss riksdagsledamöter. Jag, Lars-Ivar (snart Gunnel Wallin, välkommen tillbaka!) och Lennart åker gärna ut så mycket vi kan. Måndagar är bäst, men även fredagar på dagtid fungerar oftast. Det går även att få ner ledamöter från andra delar av landet. För några veckor sedan var Annie Johansson i Sjöbo och jag vet att Lomma snart får besök av Abir Al-Sahlani som är trea på EP-listan. Vill ni ha hjälp med namn eller kontakt så går det också bra att höra av sig såklart.

God Jul & Gott Nytt År!

Önskar

Johan Linander

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.