Inte skärpta straff för mord

Blir så trött på vinklade rubriker som blir alldeles felaktiga. Såg på DN rubriken “skärpta straff för mord“. Det handlar om förslaget att ändra straffskalan för mord från 10 år eller livstid till 10-18 år eller livstid. Det innebär inte att det blir skärpta straff. Däremot kan det innebära att färre döms till livstid.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Inte skärpta straff för mord

  1. z999 says:

    “Däremot kan det innebära att färre döms till livstid.”

    Njaa, det är väl inte säkert. Men det innebär större möjligheter att nyansera och döma mer rättvist. Ett bra förslag i alla fall, åtminstone teoretiskt. Själv skulle jag vilja ha en rejäl utvidgning av nödvärnsrätten och mycket högre straff när det gäller övergrepp i rättsak (hota vittnen och sånt). Antalet poliser behöver kanske inte ökas i första hand, men direktiven behöver ändras.

  2. Jag skrev “kan det innebära”, och då betyder det att det inte är säkert. Hade jag menat det så hade jag skrivit “kommer att innebära”. Eftersom det är självständiga domstolar så avgör de hur den nya straffskalan ska användas.

    Jag är dock övertygad om att det blir på båda hållen, dvs några som idag får 10 år för mord får längre tidsbestämt straff och några som idag får livstid får istället ett tidsbestämt straff.

    Jag hade gärna sett ännu längre tidsbegränsade straff för att få ner antalet livstidsdomar så mycket som möjligt för att på sikt helt ta bort den strafformen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.