“Kända namn på Sverigedemokraternas EU-vallista”

Här kommer nästa (sista?) avsnitt i “Sverigedemokraterna hittar på för att få uppmärksamhet”. Det var den 6 september som jag skrev om att SD hittade på att de förhandlade med riksdagsledamöter om plats på deras EU-vallista för att få uppmärksamhet och för att de skulle framställas som ett rumsrent parti som andra politiker kan vända sig till.

Den 31 oktober kunde man konstatera att de inte hade lyckats så bra, men partisekreteraren ansåg ändå att dörren var öppen för kända namn.

Nu är dörren tydligen stängd. De tio översta namnen på EU-vallistan är fastslagna. Sverigedemokraterna misslyckades fullständigt med sin värvningsstrategi. Eller så var strategin att få uppmärksamhet för “riksdagsledamöter till oss” men att sedan slippa undan eftersom bluffen inte kan avslöjas, och då var det ju lyckat.

Sven-Olof Sällström är partiets vallokomotiv… Därefter kommer de andra “kändisarna” Katarina Bengtsdotter och Per-Arne Wahlberg…

Men å andra sidan så tror jag inte att Sverigedemokraternas eventuella framgång i EU-valet hänger på toppnamnen. Det hade varit skillnad om de hade haft en Pia Kjaersgaard eller Siv Jensen (karismatiska partiledare för Danske Folkeparti respektive norska Fremskrittspartiet), men en Sten Anderssson-typ tror jag varken gör från eller till.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to “Kända namn på Sverigedemokraternas EU-vallista”

 1. Jimmy Windeskog says:

  Och din bevisning för att “SD ljög” är exakt vad?

  Att du ser lögnare i människor du aldrigt träffat eller vet något om säger en del om sin självbild gissar jag på – du känner helt enkelt bara din omgivning som du känner dig själv…

 2. z999 says:

  Att dom skulle ha ljugit från Sd’s håll om en sån här sak tror jag inte på. Vinsterna är för små om ens några, Sd riskerar att tappa i legitimitet bland sina väljare om de får över folk för många eller fel folk från riksdagspartierna. Många kända ansikten bland riksdagspartierna skulle sänka Sd helt.

 3. site admin says:

  Det går givetvis inte att bevisa att det är en bluff, det har jag också skrivit tidigare, och därför är det en så bra bluff. Men jag har all rätt i världen att tro att det var en bluff och jag har all rätt att skriva det också. Ni kan bevisa att det inte var en bluff, men kan med hög trovärdighet säga att ni inte vill göra det.

  Den strateg som kom på utspelet om att SD skulle förhandla med riksdagsledamöter om plats på EU-valsedeln är en duktig tjej eller kille. Det är, till skillnad från vad du skriver z999, en vinst-varje-gång idé. Vinsten är högre trovärdighet, “titta till och med riksdagsledamöter från andra riksdagspartier vill gå till oss, så rumsrena är vi”, och den “förlust” som du hävdar skulle vara möjlig kommer inte heller att ske eftersom de från första början visste att det inte fanns någon att förhandla med. Smart.

 4. Såg i DN att kristdemokraternas Lennart Sacrédeus blev uppringd av Sverigedemokraterna som undrade om han ville kandidera på deras lista i EU-valet. Han svarade att han var hedrad av att bli uppringd, men att han tillhör ett annat parti.

  Det kanske är det som SD kallar för att diskutera med kända politiker…

  Å andra sidan kan man ifrågasätta Sacrédeus svar. Vadå känna sig hedrad? Hedrad över att SD tycker att hans åsikter passar in i deras parti?

Leave a Reply

Your email address will not be published.