Ekonomisk kris pa Island

Under gardagen sa flog jag hit till Island och pa kvallen var det foredrag och middag pa Nordens Hus. Svenska ambassadoren (eller heter det ambassadorskan nar det ar en kvinnlig ambassador…?) och ett ambassadsrad gav oss lite djupare information om laget pa Island for tillfallet. Sa ar det ofta nar vi aker utomlands, forsta kvallen traffar man den egna ambassadoren for att fa den svenska oregiserade bilden av landet av landet man kommit till.

Nar de svenska socialdemokraterna klagar pa nedgang i ekonomin i Sverige sa bor de ha en storre internationell inblick. Island drabbas, tyvarr, hart av internationella ekonomiska kriser eftersom de ar en sa liten ekonomi, och under 2009 beraknar de att tillvaxten inte bara stannar av utan att den sjunker med 3 %. Trots detta finns det en langsiktig optimism. De har i grunden en god ekonomi, ingen utlandsskuld, och fisket och smaltverken ar ganska trygga.

Den politiska ledningen bestar av motsvarigheterna till moderaterna och socialdemokraterna, alltsa en ganska ovanlig kombination. De forsoker havda att det inte ar en ekonomisk kris, utan att det ar nodvandigt med en lugnare ekonomi utan sa oerhord tillvaxt som de haft i nastan 10 ar, men nar inflationen ar 14 % och huslanen bara blir dyrare och dyrare (de raknas upp med inflationen) sa ar det klart att folket kanner det som en ekonomisk kris.

For ovrigt ar det regn, regn och ater regn. Under formiddagen har jag och nagra till inte haft nagra moten, sa vi har besokt nobelpristagaren Halldor Laxness hem (som star orort sedan han dog och idag ar ett museum) och Tingvellir dar islanningarna samlades till Allting redan for over 1 000 ar sedan. Varldens aldsta fortfarande fungerande parlament.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Ekonomisk kris pa Island

  1. z999 says:

    När politikerna snackar ekomomi och ekonomiska förslag och lösningar så känns det som att de inte förstår att deras idéer påverkar vardagen för rätt många människor.

    För min del så handlar det tredje jobbavdraget (eller vad man ska kalla det) om att jag kommer att kunna förverkliga en livsdröm utan att behöva böja knäna framlänges. Men så dramatiskt är det förståss inte för Anders Borg, för honom handlar det väl mest om prestige. Hur vanligt folk upplever förslagen spelar väl ingen roll egentligen från hans synvinkel, han träffar dom aldrig i alla fall. Sk-ter det sig så kommer han att skylla på den ekonomiska krisen i USA och sen är det väl inte mer med den saken för honom.

    Det snackas ibland om bidragsberoende, jag tycker att det känns ibland som att jag också är bidragsberoende trots att jag jobbar. Större skatteförändringar kan påverka rätt mycket i människors liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.