Ang. sanktionsdirektivet

Såg att Rasmus Fleischer nämnt mig i sitt inlägg om “Privatpolisdirektiv på väg mot riksdagen” och att det var dags att kolla med mig vad som händer med sanktionsdirektivet.

Jag skrev om detta redan den 15 mars, men jag förstår att Rasmus inte kan ha koll på allt jag skriver, under rubriken “Inte min bästa dag under föräldraledigheten”. Under min föräldraledighet färdigförhandlades frågan inom alliansen och det gick tyvärr inte min eller Centerpartiets väg. Jag kommer självklart att fortsätta att försöka påverka den proposition som ska tas fram. Nöjd är jag verkligen inte.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ang. sanktionsdirektivet

 1. Tor says:

  Det jag är rädd för är att väldigt svag bevisning kommer att räcka för att få ut personen (/familjen) bakom en IP-adress – typ skärmdumpar och andra lättförfalskade uppgifter. I dagens samhälle där alla är upphovsmän på det ena eller andra sättet skulle det vara detsamma som att avskaffa anonymiteten på internet.

  Anonymitet är viktigt. Det ska t ex. vara möjligt att starta en anonym blogg och framföra sina åsikter (så länge det som publiceras är lagligt förstås) utan att vara rädd för att källan ska efterforskas. I detta privatpubliceringens tidevarv så är publicering på internet delvis att jämföra med gammelmedias källskydd.

  En annat viktigt del är insikten om att internet är ett nät av nät och att inte påtvinga en byråkrati som stör den flexibla uppbyggnaden.

  En tredje viktig punkt är rättssäkerhet och styrkeförhållanden i rättsliga processer.

  Hur som helst, jag hoppas att du kommer att kunna bidra med litet sunt förnuft i arbetet med lagen.

 2. Lennart Fält says:

  Du skriver att förhandlingen “inte gick din eller centerpartiets väg”. Min enkla fråga till dig är då – kommer du att stå för dina tidigare uttryckta uppfattningar och rösta Nej till en proposition som står i kontrast mot vad du tidigare sagt, eller kommer du att lägga dig på rygg på samma förödmjukande sätt som dina partikolleger gjorde i FRA frågan?

 3. site admin says:

  Lennart, jag vet inte vad du har för syn på samarbete, men för mig är det självklart att överenskommelser hålls. Eller du gör så att du först förhandlar och om det inte går precis som du vill så bryter du överenskommelsen? Jag har svårt att tro att du får vara med i något samarbete mer.

  Om jag inte håller den överenskommelse som gjorts så kan jag inte heller räkna med att den andra delen av överenskommelsen gör det, dvs den att förslaget om att stänga av folk från Internet kastades i papperskorgen för gott.

 4. Pontus says:

  Så om det nu handlar om att hålla överenskommelser osv, varför verkar det då i denna artikeln som att det är främst i moderaterna som det finns de som faktiskt kan stå upp för sina (i vart fall påstådda) åsikter?

  http://www.sr.se/sida/Artikel.aspx?ProgramId=1646&artikel=2426490

  Det spelar ingen roll hur mycket ni klappar er själva på axlarna för att en del av de idiotiska förslagen inte drivs igenom då ni ändå är delaktiga i att införa andra, väl så idiotiska, förslag.

 5. Johan says:

  Jag blev riktigt irriterad över inslaget. Det är moderaterna som tryckt på för att hela sanktionsdirektivet ska genomföras medan vi i Centerpartiet argumenterade mot. En överenskommelse gjordes och den är vi lojala mot så länge som vi inte kommit överens om annat.

  Att det finns moderater som tycker annorlunda än tex Ask och Adelsohn-Liljeroth är inget nytt, jag samarbetar tex med Karl Sigfrid i den här frågan, men att moderaterna nu ska framställas som integritetens försvarare gör mig irriterad.

 6. Pontus says:

  Jag tycker att de synpunkter som klämdes in i inslaget är väl värda att fundera på dock, det nödvändiga i att proportionaliteten tillgodoses hoppas jag t.ex. att fler av er ser som en självklarhet. Att låta fildelningen av mindre volymer upphovsrättsligt skyddat material möjliggöra utlämnande av exv. ip-nummer till privata aktörer skulle innebära ett perverterat integritetsintrång. Särskilt gäller detta när det som i dagsläget inte presenteras rapporter där det klart går att leda i bevis att fildelningen faktiskt är ansvarig för vinstbortfall eller i vart fall inte ensamt ansvarig (när biografägare går ihop och anklagar fildelning för att biotittandet inte ökat så mycket som dom vill när det klart framgår att det finns en rad andra delförklaringar till detta är ju faktiskt bara sorgligt dåligt: http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Massivt-upprop-mot-filmpirater/ )
  Kompromisser eller ej, du behöver nog tyvärr inte tro att något av regeringspartierna framstår som en stor integritetsförsvarare i den här frågan… i vissa delar kanske, men till syvende och sist genomför ni tillsammans förslag som i grund och botten är idiotiska.

 7. site admin says:

  Kvantitetsfrågan har vi diskuterat. Proportionalitetsprincipen gäller.

Leave a Reply

Your email address will not be published.