Ett förtydligande angående FRA-omröstningen imorgon

Jag har de senaste dagarna fått ett stort antal mail om signalspaningslagen, precis som alla andra riksdagsledamöter. De som har varit personligt ställda till mig har jag svarat på, övriga 500-1000 mail har jag inte haft möjlighet att svara på. Mitt svar har varit att jag är föräldraledig och att jag därför inte är i tjänst och följaktligen inte röstar imorgon på varken ja eller nej. På dessa svarsmail, liksom på något blogginlägg, har jag fått svaret att jag borde rösta trots min föräldraledighet om jag menar allvar med att representera mina väljare.

Det är med anledning av detta påstående, eller uppmaning, som jag vill göra ett förtydligande.

Är man som riksdagsledamot föräldraledig eller av annan anledning borta från rikdagen i mer än en månad så kallas en ersättare in. Jag är föräldraledig i nästan fem månader och under hela denna tid tjänstgör Mildred Thulin i mitt ställe. Hon var trea på riksdagslistan, men har fått tjänstgöra både den här våren och förra våren när mina tvillingtjejer föddes eftersom Katarina Erlingson som var tvåa på listan valt att tacka nej med anledning av att hon är regionråd i Region Skåne.

Det vore demokratiskt mycket tvivelaktigt om jag som föräldraledig skulle få välja när min ersättare ska få rösta eller inte. Hon är den som tjänstgör och har ansvaret att representera väljarna i Södra Skånes riksdagsvalkrets i alla frågor som behandlas under min föräldraledighet. Med andra ord finns det överhuvudtaget inte någon möjlighet för mig att åka in till riksdagen och rösta när under den tid som jag är föräldraledig.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

55 Responses to Ett förtydligande angående FRA-omröstningen imorgon

 1. JörgenL says:

  Nej, det var ju just det jag menade, om det inte är det som är deras uppdrag så är det ännu mindre anledning att låta dem massavlyssna…

  Mera allmänna hotbilder borde kunna bedömas utan att ge dem tillgång till den faktiska trafiken, baserat på tex statistisk analys och trender för olika sökbegrepp, utan att leda in all trafiken i deras nät där vi inte kan kontrollera vad den egentligen kommer att användas till med tiden.

 2. Erik Hultin says:

  Johan:
  Som du ser så återberättar jag bara vad jag fick berättat för mig. Om du betänker den ohyggliga datamängd som ska behandlas och om folk i något större omfattning börjar kryptera t.ex. sina mail så inser man snabbt att data- och analyskapacitet kommer att skena hejvilt. Man ska dessutom avlyssna ett medium som bara framgent kan beräknas ha tillväxt. Den dator som alla säger OH och AH om hos FRA var den 5:e snabbaste när den kom, men idag ligger den enligt uppgift som den 11:e snabbaste superdatorn. Vid en koll på superdatorer så kan t.ex. en IBM Roadrunner kosta ungefär 1 miljard kronor att köpa, och det är tveksamt om en sådan klarar av den enorma datamängd som ska filtreras. Se bara exemplet som Björn drog ovan så kommer man snabbt fram till att både den enorma datamängden kommer att behöva kapacitet att forcera kryptering, att enorma mängder material ska lagras under en kortare eller längre period och dessutom att antalet personer som kommer att krävas för analys snabbt får en att storkna.

  Om man t.ex. ska filtrera allt material så undrar jag hur man ska bära sig åt för att t.ex. finna budskap som gömts i en jpeg-fil som sedan har zippats och därpå skickats i krypterad form. Inget av dessa förfaranden är s särskilt avancerat, men om man ska kunna utvinna något vettigt ur flödet så krävs det enorm kapacitet. Om man å andra sidan kommer fram till att FRA ju ändå inte kommer att kunna kolla allt så går det bara att komma till slutsatsen att hela detta FRA-spektakel är ett enda fantastiskt sätt att kasta pengar i sjön. I stort sett all svensk datatrafik snuddar vid gränsen och det ska därmed filtreras samt kontrolleras, men det räcker ju inte med den saken. En oerhörd mängd trafik som inte alls ska till Sverige, utan som bara snuddar vid gränsen ska ju också gås igenom. Om 40 miljarder r en grotesk överdrift eller ej låter jag andra mer kompetenta bedöma. Är du absolut säker på att Försvarsdepartementet har gjort en korrekt kostnadsanalys? Amerikanska Echelon tar enligt uppgift in ca 3 miljarder kommunikationer dagligen. Är det vettigt? Tyvärr så har jag inte hitta någon uppgift om vad det kostar att hantera all denna data, men eftersom internet inte känner till fågelvägen så vet jag interiktigt hur vi ska kunna tro att FRA ska kunna göra ett liknande jobb för en spottstyver.

  De pengar som FRA får ur statskassan redan nu räcker tydligen inte till, eftersom man nu känner att man måste ha mer för att kunna bli bättre på kryptering, fast det känner du säkert till. Detta har redan inträffat, trots att FRA inte ens officiellt har påbörjat denna verksamhet.

 3. Nan says:

  Nu börjar Internets backbone försvinna från Sverige. Inte så konstigt med tanke på att det både blir dyrare och sämre kvalité om man driver den i Sverige.

  Men i framtiden kan vi väl alltid glädja oss åt återblickar mot en svunnen tid när vi var norra Europas Internetnav.

 4. Svamp says:

  Det var inte heller det Reinfeldt sa, men jag hittar inte den sabla artikeln.

  Patrik Fältström var ett exempel, jag kan hitta ett tjog andra experter som kritiserar lagen hårt. Poängen var att riksdagen verkar ha mestadels lyssnat på folk från FRA, försvarsdepartementet och andra i kompiskretsen.
  (Kika på tidslinjen i http://rickfalkvinge.se/2008/05/30/fra-forslaget-en-tidslinje/ )

 5. Svamp says:

  Med hjälp så hittade jag en riksdagsdebatt från 11:e Juni:
  “Om vi ska ha en signalspaning ska den kunna ge resultat. Det gör inte dagens signalspaning.”
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:126&guid={BC199D84-13FA-48F9-B83A-D705E777EB66}

Leave a Reply

Your email address will not be published.