Bodströms Nobelprisprosa

Fem månaders föräldraledighet och jag trodde att jag skulle slippa se Thomas Bodström för jämnan (:-). Det gick bra i några månader men nu tvingas man möta honom tiotals eller hundratals gånger per dag om man åker buss och tunnelbana. Den här gången är min gamla antagonist inte justitieminister, riksdagsledamot, justitieutskottets ordförande, advokat eller fotbollsspelare, utan författare. Han har precis gett ut kriminalromanen Rymmaren och Norstedts förlag lanserar honom stenhårt.

Jag kan inte säga någonting om själva boken för jag har varken köpt eller läst den (även om jag måste säga att jag är sugen på att läsa den för att hitta några bra citat att använda mot Bodström i någon kommande debatt, det skulle vara riktigt kul), men det finns givetvis andra som läst och kritiserat: SvD anser att det är ett “Gästspel i en lägre litterär division“, DN anser att det är “Närmast oläsligt“, Aftonbladet undrar “Varför” medan Expressen kallar Bodström för en “Dilettant“.

Det blir lite småroligt när Bodströms i SvD försöker förklara bort de dåliga recensionerna: “Det handlar om min person och min politik mer än min bok. Även om jag skrivit Nobelprisprosa hade jag fått negativ kritik.”

Just det, Nobelprisprosa. Skulle tro att det krävs något mer än ett hobbyprojekt vid sidan om heltidsuppdraget som riksdagsledamot och halvtidsjobbet som advokat. Eller som han själv uttrycker det i en intervju: “Mina erfarenheter har varit till stor hjälp. Jag har ju inte behövt göra så mycket research.

Kan inte heller låta bli att fundera på när landets litteraturkritiker började bli borgerliga och därför väljer att skriva ner Bodström av politiska skäl.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Bodströms Nobelprisprosa

 1. Lasse E says:

  Du har väl inte missat kriminalförfattarens inlägg i FRA-debatten?

 2. Kul sågning av Bodströms försvar på kritiken, men skriv lite om viktiga saker också. Som till exempel ett kort inlägg om FRA-förslaget och vad du tycker. Bu eller Bä, räcker. För din åsikt i frågan är väl inget att hyckla om.

  “Levande demokrati” kräver att medborgarna vet vad våra folkvalda står för. Hur ska vi annars kunna påverka?

 3. site admin says:

  Intressant att Bodström går i svaromål, men hans historiebeskrivning är just hans och förmodligen ingen annans.

  Markus, jag har gång på gång hänvisat tillbaka till förra årets långa debatt om FRA och det gör jag igen. Jag la säkert ner hundratals timmar då och det har jag inte tid till att göra igen. Hade jag varit i tjänst och skulle fattat beslut så hade jag givetvis tagit debatten igen, men nu är jag föräldraledig och överlåter både ansvaret för beslutet och debatten till de som är ansvariga.

 4. Mange says:

  Skadeglädje är den enda sanna glädjen…

 5. site admin says:

  Mange, vem är det som är skadeglad?

 6. Mange says:

  Ja du, vem kan det vara…?

 7. site admin says:

  Då har du missuppfattat mig Mange. Jag är tvärtom avundsjuk på att han lyckas med så mycket. Jag har, liksom säkert så många andra, också en dröm om att få skriva något som någon vill ge ut. (Har faktiskt redan blivit publicerad, en uppsats under juristlinjen gavs ut av Studentförlaget, men jag kallar mig inte direkt författare för det…)

  Till skillnad från Bodström så tror jag faktiskt att det krävs mycket arbete för att skriva något som ska bli så bra att många ska ha behållning av att läsa det.

 8. Mange says:

  Skönt att jag misstolkade ditt blogginlägg. Fick liksom känslan av att du tyckte det var lite småmysigt med all negativ kritik han fått…men jag är som sagt glad att det inte var menat så. Har personligen inget speciellt intresse i varken Bodström som person eller Bodström som författare men reagerade bara på tonen i inlägget.

  Härlig match igår, förresten!!!(Från Sveriges sida i alla fall…)Hörde nyss på nyheterna att Bodström var planens gigant i er fotbollskamp mellan Alliansen och oppositionen…han har många järn i elden. Var du med, förresten??

 9. site admin says:

  Jag fick inte vara med i år…:-(

  Det var så många som ville vara med i allianslaget och eftersom vår lagkapten Anders Hansson var tvungen att välja bort några så var det självklart att jag skulle stå över nu när jag faktiskt inte är riksdagsledamot (i tjänst).

  Hörde att Bodström gjorde alla tre målen när oppositionen vann med 3-1. De brukar vinna och Bodström brukar dominera. Han är klart bäst av alla ledamöter/ministrar, har trots allt spelat allsvenskt med AIK. Men hade jag varit med så hade jag “plockat ner” honom… Punktmarkering är min specialitet. Brukar sluta med att den jag punktmarkerar blir galen på mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.