Ett stort steg för Kina

Jordbävningen i Kina är en fruktansvärd katastrof. Hur många tiotusentals döda det är vet vi inte ännu, men bilderna som man kan se på alla nyhetskanaler visar en sådan förödelse att den aktuella siffran på 20 000 låter i underkant. Personligen känns det också lite extra eftersom jag varit i staden Chengdu som är huvudstad i den drabbade Sichuanprovinsen. Det var dock inte något längre besök utan endast några timmar på vägen hem från Tibet 2005.

Men mitt i allt det hemska är det samtidigt mycket glädjande att följa hur de kinesiska ledarna nu öppnar upp sitt land. Vid tidigare katastrofer i Kina så har den kommunistiska regimen försökt dölja så mycket de kunnat, nu väljer de istället att släppa fram utländska journalister som kan sända direkt från katastrofområdet. Det är också en sensation att Kina tar emot hjälp från ärkefienden Japan och inte minst från “utbrytaren” Taiwan. Detta hade inte varit möjligt för enbart några år sedan. Hjälp kommer också att tas emot från Ryssland, Sydkorea och Singapore. På Aktuellt visade de en intervju med en vice guvernör i Sichuanprovinsen som sa att de tog emot hjälp från Japan som är ett mer utvecklat land än Kina. Kan tyckas vara en liten obetydlig mening, men utan den nya öppenheten så tror jag att det hade kunnat vara en mening som lett till fängelsestraff.

Jag hoppas också att det kinesiska folket vänjer sig vid den nya öppenheten och vågar ställa krav på mänskliga rättigheter och utökad demokrati inklusive yttrande- och föreningsfrihet. Det kommunistiska partiet måste inse att det inte finns någon väg tillbaka. En demokratiseringsprocess hävdar de att de redan inlett, men med dagens takt skulle det ta generationer innan vi ens skulle kalla Kina för en demokratisk stat. Med ökade krav från det kinesiska folket och med utländska påtryckningar så måste ledningen öka takten ordentligt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ett stort steg för Kina

 1. steelneck says:

  Självklart kommer de att vänja sig, men utveckling tar tid, i synnerhet i ett land av så gigantiska proportioner som Kina. Ja det skulle antagligen vara rent ut sagt farligt för hela världen om det gick för fort, du kommer väl ihåg hur vi alla lite grann höll andan när Rysslands ekonomi barkade åt pipsvängen när oligarkerna fick för fria tyglar.. Putin var nog så illa tvungen att ta två steg tillbaks med rätt så hårda nypor, oavsett om han gillade det eller inte (vilket han nog gjorde). Samma sak i Kina skulle nog få än värre konsekvenser. Så skynda lagom, de går åt rätt håll, och jag skulle nog vilja påstå att de ändå gör det med ganska god fart. Å det är faktiskt mer än man kan säga om andra länder som går åt andra hållet, också med god fart, själva tar vi ett jättekliv när gökungen FRA får sin vilja att kränka svenskar tillfälligt tillfredställd.

 2. Rikard says:

  Fint att du är för öppenhet och yttrandefrihet. Apropos det, ja, hur kommer du rösta på det så kallade FRA-förslaget?

  Du som på den här bloggen (oftast med rätta) kritiserat Bodström för vad han hann åstadkomma vad gäller intrång i den personliga integriteten var står du själv?

  Folkpartiet kan man tycka vad man vill om men deras Stockholmsavdelning har tydligen bestämt sig för att protestera mot sin riksdagsgrupps planer på att rösta för förslaget.

  Var står du? Det vore ju synd om vi blev omsprungna av Kina när de går åt rätt håll och vi tar flera steg tillbaka…

 3. site admin says:

  Steelneck, jag håller med om att en plötslig totalförändring av ekonomin kan ge farliga konsekvenser, men håller inte med om att samma sak skulle gälla demokratin. Vad kan gå åt pipsvängen för att t.ex. yttrandefrihet och föreningsfrihet införs?

  Rikard, jag kommer inte att rösta alls eftersom jag är föräldraledig. Tycker också att det visar på stor naivitet eller okunskap om man tror att Sverige blir “omsprungna av Kina” pga FRA-förslaget. Att jämföra långa fängelsestraff för journalister som skrivit “antikinesiska” artiklar med signalspaning känns som att jämföra äpplen med stålull (tänkte först skriva äpplen med päron, men det skulle vara allt för likt varandra). Jag vågar påstå att med 100 % säkerhet så har Kina också signalspaning i kabel och tro inte att där finns några rättssäkerhetsgarantier och kontroller som vi kommer att få i Sverige. Sedan är jag också kritisk till en del i signalspaningsförslaget, men det har jag debatterat livligt för ett år sedan så gå gärna tillbaka och läs där.

 4. steelneck says:

  Nädå, det skulle mest troligt bara vara positivt. Men förändring tar tid. Det är gamla maktstrukturer som skall förändras, som ofta kokar ned till ren psykologi, ja tamejtusan tom. den uppfostran som de sittande ledarna fick när de var små! Kolla bara in förändringstakten hos större företag som jämförelse, förändringar som rör själva maktstrukturen tar en frustrerande tid även inom sådana, och då är ju skillnaden ändå enorm jämfört med hela landet Kina. Överdrifter brukar slå över i sin motsats, men hos äldre kinsesiska ledare kan nog framförallt föreningsfrihet, av dem ses som en oerhört grav överdrift som lockar in dem i en precis lika grav repressionism. Kort sagt, stabil långsiktigt hållbar förändring tar tid och det måste få ta sin tid för att inte spåra ur i diverse oönskade riktningar.

  FRA. När de väl fått sina leksaker kan inte ni politiker utöva någon kontroll, då har ni beordrat ägarna till kopplingspunkterna att ge dem precis det som ni aldrig någonsin kan utöva någon som helst kontroll över. När det gäller datorer och deras program kan jag med fog påstå att ni inte har kontroll över era egna datorer och vad de “rapporterar hem” om. Inom detta område kan de lura er till precis vad som helst. Jag tror faktiskt att FRA redan idag sysslar med rena olagligheter som datorintrång hos svenska medborgare och företag. Ja det skulle inte inte ens förvåna mig om de “säljer” uppgifter från sådan verksamhet mot att få vara med å leka med de stora pojkarna.

  Ni är på god väg att ge dem ett verktyg som hör hemma i totalitära stater, och hur ni kan vara så naiva att ni tror att de inte kommer att använda det är rent ut sagt förbluffande dåraktigt. I synnerhet eftersom ni inte kan utöva någon som helst kontroll när verktyget väl är på plats. Ponera att du hade barn i övre tonåren som var programmeringskunniga, vilken kontroll tror du att du ens skulle kunna utöva ens över din egen uppkoppling i ett sådant fall? Jag kan säga dig att du skulle inte ens kunna vara säker på om ditt barn spionerar på dina aktiviter och rapporterar dem vidare. Att då först ge FRA ett så oerhört kraftfullt verktyg som det innebär att få kopior på all trafik, och sedan tro att ni skulle kunna utöva kontroll över en organisation som FRA är så korkat att klockorna stannar!

 5. Rikard says:

  Nåja, lugna sig nu 😉

  Jag har inte jämfört vare sig frukter eller “långa fängelsestraff för journalister som skrivit “antikinesiska” artiklar med signalspaning”. Däremot så sa jag att det vore synd om vi blev omsprungna av Kina och förklarade att de tar steg mot demokrati och öppenhet och vi tar steg mot medborgarkontroll och övervakning.

  Men jag är ju naiv och okunnig (tack för att du håller det på en saklig nivå).

  Jag tolkar ditt svar som att du inte har några invändningar mot förslaget längre eftersom du bara hänvisar till dina åsikter som gällde förra året. Hade du inte varit föräldraledig hade du alltså röstat för förslaget, eller?

  Du som varken är naiv eller okunnig kanske kan förklara hur du skulle röstat om du inte vore ledig och gärna varför. Har du ändrat uppfattning sedan förra året?

 6. site admin says:

  Rikard, förklara gärna på vilket sätt Sverige blir “omsprungna” av Kina vad gäller demokrati och öppenhet.

  Jag vidhåller att det är naivt eller kanske okunnigt om man tror att Kina inte har en övervakning och kontroll över sina medborgare som är av den omfattning att det inte ens kan jämföras samma vecka som Sveriges signalspaning oavsett om den sker i etern eller i kabel. Det tycker jag är en högst saklig ståndpunkt.

  Sorry, jag inleder mig inte i en ny FRA-diskussion. Jag la ner hur mycket tid som helst förra våren på att förklara min ståndpunkt och jag har inte den tiden just nu. Jag lider redan av sömnbrist med en dotter som behagar vakna 04:30 på morgonen och därför hänvisar jag till det som jag skrev då. Med andra ord har jag inte ändrat uppfattning sedan förra året.

  Läs gärna här och här.

 7. Rikard says:

  Det är enkelt:

  Om Sverige tar steg mot övervakning och kontroll (FRA-förslaget mm) samtidigt som Kina tar steg i motsatt riktning (mot öppenhet och demokrati) så kommer det om den utvecklingen leda till att Kina är mer öppet och friare än Sverige. Varför är det så svårt att se?

  I övrigt önskar jag dig lycka till med din dotter! Du får trösta dig med att de sover längre och längre ju äldre de blir. Hoppas hon får växa upp och bli frisk och slippa bli övervakad i varje steg och i varje kommunikation hon inger sig i, i framtiden!

  Förhoppningsvis kommer hon åtminstone kunna säga:

  “Jag hade i alla fall en far som försökte stoppa de här vansinnigheterna.”

  Låt oss hoppas hon inte hamnar i problem för att hon yttrar det, ja låt oss hoppas att hon kan yttra det i privat kommunikation utan att någon samlar in och bedömer det hon säger.

 8. Rikard says:

  “om den utvecklingen fortsätter”

  skulle det naturligtvis vara.

 9. site admin says:

  Visst, om Sverige tar FRA-förslaget gånger 1000 och Kina samtidigt ökar på sin demokratisering gånger 1000, ja, då kanske Kina är mer öppet och demokratiskt än Sverige. Men, jag kan garantera att Sverige inte går så långt åt fel håll och tyvärr ser det oerhört trögt ut för att Kina ska gå så långt åt rätt håll ens under vår livstid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.