Mord och Veberöd ska inte höra ihop

Häljasjön är en liten härlig badsjö som jag badat i massor av gånger. Det är vanligt att ungdomar från Veberöd cyklar dit, det är bara några kilometer, för att bada eller tälta. Lyckligtvis har jag inte badat där sedan januari 2007, men jag kan tänka mig att många idag känner obehag inför vetskapen att de badat i sjön där två mördade personer legat dumpade.

Förmodligen är det det försvunna paret från Hovs Hallar uppe vid Båstad som nu hittats. En man från Landskrona har tidigare dömts för att ha sålt parets bil och försökt låna pengar i mannens namn, men han friades för dubbelmord. Den misstänkte har tydligen varit med i en fiskeklubb som håller till vid Vomb och polisen har tidigare sökt i Bysjön som ligger precis bredvid Häljasjön.

Det är verkligen tråkigt att min gamla hemby Veberöd åter igen ska förknippas med mord. I december 2005 hittades en mördad kvinna bara någon kilometer från där mina föräldrar bor. Det var Ann-Christine Malm som en tid varit försvunnen från sitt hem i grannbyn Dalby. Ingen har ännu dömts för mordet även om polisen anser sig veta vem som gjort det utan att kunna lägga fram bevis som håller för en fällande dom. Nu är det alltså åter dags. Får verkligen hoppas att genomsökningen av Häljasjön som nu kommer att göras ger tillräckliga bevis för att kunna hitta, åtala och döma den som mördat paret.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mord och Veberöd ska inte höra ihop

 1. staffan danielsson says:

  Naiv tingsrätt friar mördaren

  Ett äldre par försvann spårlöst. En bekant till dem besökte dem samma dag. Denne hade ekonomiska bekymmer, och sålde strax efter försvinnandet det försvunna parets bil där det fanns blod från både mannen och kvinnan. Han hade mannens körkort och försökte ta ut stora banklån i mannens namn. Hans mobiltelefon befann sig i det område där nu de två mördades kroppar har påträffats.

  Tingsrätten friade mannen, eftersom några kroppar då inte påträffats, och eftersom det inte kunde uteslutas att kvinnan begått självmord och hennes försvunne make forslat bort kroppen och sedan försvunnit….

  Utifrån detta exempel kan det ifrågasättas om kraven på faktiska bevis i dagens lagstiftning är alltför höga, och om domstolarnas kvalitet är tillräckligt hög.

  Och jag uttryckt mig milt, tycker jag. Det är mycket allvarligt när mördarens orimliga teorier anammas av domstolen som plausibla.

  Justitieministern borde analysera behovet av tydligare lagskrivningar om när tunga indicier kan få avgöra, även om de dumpade kropparna ännu inte påträffats.

  Till sist. Nu har kropparna påträffats, de båda personerna är mördade, den tidigare misstänktes mobil var i området där kropparna dumpats just när det måste ha skett.
  Ändå svävar åklagaren på målet om det är möjligt att begära resning…….

  Nog har vi rättssäkerhet i Sverige som svämmar över höga bräddar, inte tu tal om det.

 2. site admin says:

  Staffan, jag håller inte med dig i det här fallet. Bortom allt rimligt tvivel är en fullkomligt rimlig gräns för fällande dom. Visst är det en bedömningsfråga, men när det inte finns kroppar (dvs inte helt säkert att personerna är döda), ingen mordplats och inget mordvapen så är det oerhört svårt att fälla någon för mord.

  När det gäller resning så ska det finnas mycket starka skäl för att ta upp ett mål till nackdel för den som tidigare friats. Men självklart, om genomgången av Häljasjön ger nya starka bevis mot den tidigare friade mannen så ska målet tas upp igen.

 3. Nils2 says:

  Staffan, vad menar du med slutklämmen “Nog har vi rättssäkerhet i Sverige som svämmar över höga bräddar, inte tu tal om det.”? Låter som att du tycker du att vi har för hög rättssäkerhet i Sverige. Sådana tankegångar oroar mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.