Folkrörelsebidraget på 400 000 kr måste betalas tillbaka

Jag har skrivit om det tidigare, men idag blev det klart att Feministiskt Initiativ kommer att ställa upp både i Europaparlamentsvalet 2009 och i riksdagsvalet 2010. Det är uppenbart att påståendet förra året om att FI skulle bli en folkrörelse istället för ett parti enbart var ett sätt att lura till sig statliga bidrag. De fick 400 000 kr i bidrag som endast ges till folkrörelser och alltså inte till partier.

En FI-representant skrev i en kommentar på min blogg i januari att bidraget endast var villkorat av att Feministiskt Initiativ år 2007 inte ställde upp i val eller bestämde sig för att ställa upp i val, men varför skulle de göra det när det inte var något val och det knappast behövdes något beslut redan 2007 om att ställa upp i EP-valet 2009. Det är fullt möjligt att FI följt de regler som finns och därmed inte juridiskt kan tvingas att betala tillbaka pengarna, men moraliskt är det självklart oförsvarbart av ett parti att hävda att man inte är ett parti mellan valen för att på så sätt få ut statliga bidrag som inte kan sökas av politiska partier.

Med detta sagt så vill jag överrraska med att jag tycker att det är bra att FI ställer upp i valen. Deras chans i riksdagsvalet 2010 är försumbar, men däremot kan de dra en och annan röst som annars hade hamnat hos vänsterpartiet. Deras chans tror jag ligger året före, 2009, när det är val till Europaparlamentet. Jag hörde på radio när Gudrun Schyman gjorde analysen att väljarna inte är lika fast i sitt gamla partiröstande i EP-valet som i riksdagsvalet och därför skulle FI:s chans öka. Jag tror att det är en riktig analys. Det tillsammans med ett lågt valdeltagande ökar möjligheten för mindre icke-etablerade partier. Junilistan lyckades förra gången, 2004, men verkar nu ha grävt sin egen grav. Om Junilistan inte lyckas få en trovärdig toppkandidat och en bra valrörelse så tror jag att deras väljare vänder åter till sofflocket eller röstar på ett nytt missnöjesparti.

Här kommer FI:s dilemma. För att lyckas ta Junilistans missnöjesväljare så måste FI ta tydligt ställningstagande mot EU. Samtidigt sitter Maria Carlshamre redan i parlamentet i Bryssel och är en stor EU-vän och har bland annat (vilket givetvis är bra) röstat för Lissabonfördraget och vill införa euron i Sverige. Svaret kommer säkert bli den fega vägen. Varje enskild FI-kandidat uttalar sig själv om vad de tycker om EU och FI som parti har bara politik i några få feministiska kärnfrågor. Men det kommer inte att fungera.

Istället fruktar jag att missnöjesväljarna i en allt för stor utsträckning kommer att välja Sverigedemokraterna. Den välputsade fasaden som döljer de grundläggande främlingsfientliga åsikterna i allt större utsträckning kan räcka för ett mandat i Europaparlamentet. Hur som helst kommer det att bli en spännande valrörelse som kan avgöras av någon liten skitfråga som ingen kunnat förutse.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Folkrörelsebidraget på 400 000 kr måste betalas tillbaka

 1. Nikolaj says:

  “Istället fruktar jag att missnöjesväljarna i en allt för stor utsträckning kommer att välja Sverigedemokraterna. Den välputsade fasaden som döljer de grundläggande främlingsfientliga åsikterna i allt större utsträckning kan räcka för ett mandat i Europaparlamentet.”

  Varför förtalar du sd? Jag är själv invandrare men röstar på dem. Jag känner flera andra här i Malmö, bland annat serber, ryssar, asiater och jugoslaver, som röstar på sd. Sd har en öppen syn på svenskhet som är oberoende av etnicitet. Den som uppfattar sig själv och uppfattas av andra som svensk samt är svensk medborgare, tar till sig svensk kultur, är lojal mot Sverige med mera kan betraktas som svensk, enligt dem. För övrigt undrar jag var du bor om du inte ser några problem med massinvandringen och mångkulturen…

  Läs gärna denna länk: http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

  Mvh
  Nikolaj

 2. JörgenL says:

  Med liten skitfråga, avser du då till exempel kamp mot upphovsrättsindustrins lobbying i Bryssel?

  Piratpartiet har avaiserat att de kommer att satsa på EP-valet, och de var faktiskt nästan lika stora som FI i riksdagsvalet. PP tar inte ställning till EU-medlemskapet som sådant, men är starkt kritiska till det demokratiska underskottet, och säger om konstitutionsförslaget: “Det demokratiska underskottet inom EU måste på sikt åtgärdas, och första steget är att förhindra det från att permanentas genom en illa genomtänkt konstitution”. De borde därmed även kunna fånga upp en del EU-kritiska röster som tycker demokrati och medborgarrätt är viktigt.

 3. site admin says:

  Intressant att någon ska sitta och bedöma folk för att se om de kan betraktas som svenskar. Vem ska få vara ett sådant “smakråd”? Eller hur menar du Nikolaj med “uppfattas av andra som svensk”? Betyder det att en man med turban inte kan betraktas som svensk? Oavsett om han har svenskt medborgarskap? Var går gränsen för vad som kan betraktas som svenskt? Ska vi ha en lagstiftning med vad man får tycka, hur man får se ut och vilken religion man får ha för att betraktas som svensk?

  Vad innebär det att vara “lojal mot Sverige”? Hålla på Sverige i ishockey-VM? Vilja ta till vapen för att försvara Sverige eller räcker det med att vilja göra en insats för världsfreden genom att deltaga i svensk trupp utomlands?

  Hela denna insnöade inställning till vad som är svenskt eller vem som är svensk visar vilken rädsla och fientlighet det finns inom Sverigedemokraterna för det okända, för främlingar.

  Sverige och hela Europa kommer att efterfråga fler som vill invandra hit. Den demografiska puckeln löser vi inte genom att stänga våra gränser, tvärtom måste vi öppna upp oss och vara ett attraktivt land för människor att komma hit.

  Jörgen, jag tror inte att Piratpartiet har en chans faktiskt, även om jag hellre ser att PP får röster än FI och SD. “Skitfråga” är såklart ett tveksamt sätt att uttrycka sig, men vad jag menar är att en fråga som till en början inte verkar vara speciellt intressant kan växa under valrörelsens sista veckor och helt plötsligt bli den fråga som gör att en mängd människor går och röstar istället för att bli hemma på soffan. Jag tror inte ens att det behöver vara en EU-fråga, dvs något som avgörs i Bryssel. Det kan bli en inrikespolitisk fråga som avgör parlamentsvalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.