Hoppas jag inte är drabbad

Blev lite orolig när jag läste “Stort dataintrång – riksdagen drabbat” på Expressen.se.

Jag trodde att vi hade riktigt, riktigt bra säkerhet, men jag antar att hackargruppen ”Vuxna Förbannade Hackare” helt enkelt är bättre än vårt skydd. Jag har inte märkt någonting under dagen och hoppas att jag inte är drabbad.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Hoppas jag inte är drabbad

 1. Andreas Olsson says:

  Var i artikeln står det att Riksdagens datorsystem skulle vara utsatt? Det är ju bara rubriken, som på klassiskt kvällstidningsmanér, är tillspetsad.

  Har du ett användarkonto på Datorföreningen? Använde du i sådant fall där samma lösenord som du har på ditt “riksdagskonto”? Om inte så är du inte drabbad av det här.

 2. site admin says:

  Jag läste nog lite dåligt. Det innebär alltså att ett 40-tal riksdagsledamöter skulle vara medlemmar i Dataföreningen. Känns osannolikt, dataintresset bland riksdagsledamöterna brukar inte uppfattas som speciellt högt.

 3. Andreas Olsson says:

  “…ett 40-tal ledamöter och anställda vid riksdagen…”

  Alltså även anställda.

  Skulle förövrigt inte förvåna mig om även f.d anställda är inbakade i den siffran.

 4. dataintresset bland riksdagsledamöterna brukar inte uppfattas som speciellt högt

  LOL! Understatement of the week?

  Vad tycker du själv om detta (som väl de flesta här kan skriva under på)? Är det inte synnerligen skevt, att den församling som stiftar lagar, vilka idag till stor del berör just datorer i allmänhet och internet i synnerhet, saknar de mest elementära kunskaper i ämnet?

  Alla de gamla, poliska käpphästarna har förmodligen en övervägande majoritet av politikerna både kunskaper och åsikter om, men allt det nya, fantastiska som vi står inför? Eller i alla fall hade KUNNAT stå inför med åtminstone en representativ andel kunnande i riksdagen.

 5. poliska = politiska, naturligtvis.

  (Mitt trådlösa tangentbord behöver tydligen nya batterier.)

 6. site admin says:

  Björn, självklart tycker jag att datakunskapsnivån gärna hade fått vara högre. När vi debatterade upphovsrätten för några år sedan kändes det riktigt sorgligt hur låg kunskapsnivån var i vissa fall, och jag påstår inte på något sätt att jag har speciellt mycket kunskap.

  Å andra sidan, vilket jag återkommer till gång på gång, så kommer det aldrig att finnas ett stort antal experter på varje politikområde bland riksdagens 349 ledamöter, och det tror jag inte heller att svenska folket efterfrågar. Däremot ska det finnas 349 ledamöter som är öppna för medborgarnas åsikter, vet hur man ska få bra information, är mycket ute i folks verklighet, har stort kontaktnät inom olika delar av samhället osv.

  Även om jag inte har en av landets mest lästa och kommenterade bloggar så tycker jag att ändå att jag får väldigt mycket bra input genom alla kommentarer och mail. Detta är ett sätt att vara öppen får åsikter från alla som vill. Med 100 % säkerhet kommer jag att läsa alla som kommenterar (sedan jag kanske plockar bort några promille av kommentarerna pga förtal och liknande, men även de kommentarerna läser jag).

Leave a Reply

Your email address will not be published.