Centerpartiets förnyelse

DN:s Henrik Brors har skrivit en krönika utifrån en nyutkommen bok om Centerpartiets förnyelse. Jag jobbade som politisk sekreterare i Region Skåne vid den tiden och var inte med i förnyelsearbetet på riksnivå. Men en av de saker jag verkligen minns var när Andreas Carlgren höll ett möte i Skåne för att få in synpunkter i idéprogramsarbetet. Då kändes det verkligen som att Centerpartiet var på väg åt ett nytt håll, förnyelse och modernisering. Dessutom var Andreas så otroligt bra och fängslande vid det där mötet att jag sedan dess haft honom som en politisk förebild.

När jag läste krönikan kunde jag inte undvika att tänka på att den där organisationskonsulten som skrivit boken, Eva Grundelius, verkligen framhäver sin egen insats. Visst kan hon ha satt igång en process, men om hon tror att hon förändrat partiet, med närmre 100 000 medlemmar vid den tiden, genom djuplyssning med ett fåtal personer så tror hon fel. Henrik Sjöholm, som var viktig som huvudsekreterare i idéprogramsgruppen, har också bloggat om det och fastslår det jag trodde.

Jag skulle vilja påstå att krismedvetenheten som verkligen kom efter 1998 års val var grogrunden för förnyelsearbetet i Centerpartiet. Lennart Daléus hade inte några speciellt framgångsrika år som partiordförande, men ingen ska ta ifrån honom att han satte igång förnyelsearbetet. Det arbete som gjort Centerpartiet till ett helt nytt parti på 10 år. Jag vill hävda att det är så. Alla personer och all politik har genomlysts och omvärderats. En del personer och en del politik finns självklart kvar, men inget eller ingen har fått finnas kvar utan att klara “förnyelsens” krav. Men det ska också ärligen sägas att regionalt och kommunalt finns det mycket arbete kvar att göra. Samtidigt fortsätter förnyelsearbetet, för det parti som står stilla kommer ohjälpligt efter. Det är den insikten som kommer att göra Centerpartiet till minst ett 10 %-parti nästa val.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Centerpartiets förnyelse

 1. Det är jag som har skriviet boken om “Hållbar kommunikation och bakgrunden till centerpartiets förändring”.

  Och jag vill understryka att det är typiskt ohållbar kommunikation att inte gå till källan, det vill säga till min bok, och undersöka vad jag har skrivit om min roll i centerns förnyelsearbete INNAN man tillskriver mig påståenden som jag inte har gjort.

  Henrik Brors tolkning av min bok får stå helt och hållet för honom. Den som läser boken kommer att få en betydligt mer nyanserad bild av vad som hände – och där det mycket tydligt framgår hur olika centerpartister tillsammans åstadkom det som skedde.

  Slutligen vill jag framhålla att mitt perspektiv på förändringsarbetet endast är en bit i det pussel vi lägger tillsammans, samt att huvudsyftet med boken är att främja kunskap om och i Hållbar kommunikation, för det tror jag behövs om medborgarna inte ytterligare ska tappa förtroende för er politiker.

 2. site admin says:

  Tack för förtydligandet. Självklart ska jag läsa boken när jag får tillfälle. När det gäller Henrik Brors krönika så är det svårt att tro att han skulle vilja framställa boken på ett felaktigt sätt, men han kan givetvis ha missuppfattat något. Alternativet är att du uttryckt dig otydligt i boken och det är ju inget bra alternativ.

  När det gäller politikers kommentarer till olika saker så måste alla som jobbar med politisk kommunikation förstå att det inte finns en chans i världen att alltid gå till källan innan man kommenterar, inte med den hastighet som gäller inom nyhetsrapporteringen idag. Om en journalist ringer upp och säger att han intervjuat en kriminalvårdschef (bara som exempel, det hände för något år sedan) som säger att besparingarna gör att de intagna riskerar att komma ut som farligare människor än tidigare, ja då har jag enbart en möjlighet att kommentera utifrån det som journalisten säger att kriminalvårdschefen hävdar. Alternativet att försöka själv ringa upp den där kriminalvårdschefen (som jag inte visste vem han var) för att ställa frågor kring vad han egentligen tycker är inget verkligt alternativ. Sådan är verkligheten, sedan kan man tycka vad man vill om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.