Så var detta år (nästan) slut

Att försöka sammanfatta ett helt år är inte lätt. Det händer så mycket privat och i politiken, i stort och smått, så ett försök att sammanfatta året innebär ofrånkomligen att jag glömmer bort något som givetvis borde ha funnits med. Därför väljer jag att skriva om endast två saker, en privat och en politisk.

Den privata är enklast. Den 25 januari föddes Sara och Hanna, våra tvillingtjejer, nu elva månader gamla. Det var dramatiskt redan i slutet av förra året eftersom min fru drabbades av tvillingtransfusion, vilket innebär att den ena tvillingen tog blod från den andra. Hade det inte rättat till sig av sig själv så hade tjejerna blivit födda redan år 2006. Nu kunde Sussi nästan gå tiden ut och det blev planerat kejsarsnitt den 25 januari (en av tjejerna låg “i säte”). Det är givetvis en stor händelse i alla föräldrars liv att få barn. Den största förändringen i livet, vill jag hävda, är att få det första barnet. Då förändras allt, inte minst för att det egna jaget, de egna behoven och den egna viljan plötsligt får stå tillbaka för att en annan liten person alltid går först.

Att få andra barnet är nog inte en så stor ytterligare förändring, men att få barn två och tre samtidigt ställer en hel del saker på sin spets. Inte minst för att allt tar väldigt mycket längre tid, matningar, blöjbyten, tröstande, påklädning osv. Allt tar inte dubbelt så lång tid, t.ex. matningarna, medan annat tar mer än dubbelt så lång tid. I början klarades ett blöjbyte snabbt, en bebis på varje axel och ut till badrummet, båda på skötbordet samtidigt. Nu är det länge sedan jag kunde ta upp och bära båda samtidigt, nu blir det till att gå fram och tillbaka, hämta ett, lämna nästa, byta på ett, ner på golvet, upp med nästa… Nu när de dessutom kryper så blir det till att hämta tillbaka ett barn och när man hämtat henne så har nästa krupit iväg. Men oj vad underbart det är! Jag längtar verkligen till den 4 februari då jag påbörjar min föräldraledighet. Den här gången delar jag och min fru föräldradagarna jämnt. Hennes halva tar slut den 1 februari och sedan tar jag över och är hemma från 4/2 tills mina dagar tar slut i slutet av juni. Mildred Thulin tjänstgör för mig i riksdagen under våren precis som hon gjorde när jag var föräldraledig de första tre månaderna och 20 dagarna efter tjejernas födsel.

Den politiska händelsen som jag vill skriva om är regeringspartiernas konstanta opinionsnedgång och socialdemokraternas raketuppgång. Vi genomför det vi gick till val på och väljarnas missnöje tycks bara öka. Detta i kombination med att befolkningen verkar uppskatta att Mona Sahlin och socialdemokraterna inte säger ett dugg om vad de själva vill politiskt har givit en historisk opinionssituation. Det är klart att Schenström, Odenberg, den framgångsrika jobbpolitiken, FRA eller Bodströms härskartekniker hade varit värt att skriva om, men jag väljer ändå att skriva om det som hänt i opinionen. Dels för att det har skapat ett tryck på alliansregeringen att leverera “för många” positiva beslut och dels för att Mona Sahlins möjlighet att modernisera socialdemokraterna har försvunnit upp på rosa opinionsmoln.

I januari 2007 så började det hända en del från valresultatet 2006. Socialdemokraterna hade gått upp till runt 40 % i vissa undersökningar men skillnaden mellan blocken var ändå bara några få procentenheter. Nu i slutet av året är skillnaden mellan blocken snarare 15-20 procentenheter och i flera undersökningar har s varit tillräckligt stora för att kunna “bilda majoritetsregering” med antingen mp eller v. Siffrorna får säkert de gamla sossarna att åter drömma om egen majoritet.

Jag tror att Mona Sahlin som nyvald partiledare hade en vilja att modernisera sitt parti. Valförlusten hade skapat ett visst tryck på förnyelse och ett antal arbetsgrupper hade tillsatts. Jag tror fortfarande att politiska strateger och delar av partiledningen ser ett behov av att ompröva en hel del gammal politik, men tack vare, eller på grund av, den osannolika opinionsuppgången så försvinner förändringsbenägenheten hos partiet i stort. Varför förändra ett vinnande koncept? Att samma koncept var ett förlustkoncept 2006 och knappast kommer att vara mer tilltalande när det åter synas 2010 glöms bort när opinionsinstituten ger dem runt 45 %.

Samtidigt som opinionssiffrorna fått socialdemokraternas modernisering att kollapsa så ska det inte förnekas att de usla siffrorna för regeringen är stressande. Inte minst har kristdemokraterna en besvärlig situation. Under hösten har ungefär varannan opinionsundersökning placerat kd under 4 %-spärren. Det är klart att falanger inom kd internt är missnöjda med hur partiledningen sköter sig. Det har också kommit till uttryck externt i t.ex. frågan om utländska kvinnors rätt till abort i Sverige. Det parti inom alliansen som har mest medgång är folkpartiet. Jan Björklund har som ny partiledare fått en uppgång på i snitt 2 %-enheter. Men tittar man noga så ser denna uppgång ut att ha börjat vika igen alldeles i slutet av året. Fortsätter det så i början av 2008 så kommer även folkpartisterna att bli stressade. De hade nog hoppats på en större Björklund-effekt.

För oss i Centerpartiet så är situationen ungefär densamma som jag skulle tro råder inom moderaterna. Det kanske är orättvist, men vi väntar på att vår partiledare åter ska vinna de röster som vanns i valet. Kritiken är nog också densamma, att Olofsson respektive Reinfeldt har blivit för mycket minister och för lite partiledare. Det är självklart att statsministerposten kräver en enorm arbetsinsats och det stora näringsdepartementet tillsammans med vice statsministerposten tar också hur mycket arbetskapacitet som helst, men under 2008 krävs det större politisk profilering av det egna partiet. Det handlar inte om att skapa sprickor i alliansen utan att visa på det egna politiska alternativet i framförallt förhållande till socialdemokraterna. För egen del försöker jag ta mitt ansvar genom att göra mig till Thomas Bodströms motståndare i justitieutskottet. Självklart ser han justitieminister Beatrice Ask som sin motståndare, men när det gäller utskottets arbete så ska jag vara den som är och framställs som Bodströms starkaste motståndare.

Ser opinionsundersökningarna likadana ut i sommar när budgetarbetet pågår för fullt så finns det risk för att regeringens fyra partier vill genomföra allt för mycket “positivt” som egentligen inte statsbugeten håller för. Socialdemokraterna har alltid gjort så i de två sista statsbudgetarna inför valen, men vi ska inte falla i den fällan även om det är frestande. Statsbudgeten ska inte riskeras med överbudspolitik. Vi ska regera Sverige i mer än fyra år och då ska vi inte stå med byxorna nere efter en valvinst 2010. Att då ha skapat en nedgång i ekonomin och dessutom lovat mer än vad statsbudgeten klarar är som att kissa i byxorna, varmt och skönt i början men väldigt snart blir det kallt och obehagligt.

Gott Nytt År!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

15 Responses to Så var detta år (nästan) slut

 1. En ganska bra summering, som jag ställer upp på ganska oreserverat.

  Barn: Javisst är det en alldeles otroligt revolutionerande händelse i varje (normal) människas liv, att man för första gången får ansvar för en representant för nästa generation. Själv klarade jag av förvandlingen från egoistisk karriärjagare till ansvarsfull familjefar redan 1974, så jag har fått lite perspektiv på det hela. En läkare och en civilingenjör blev mitt resultat — slå det om du kan.

  Opinionen: Rätt åt er säger jag! 🙂

  Så enkelt och billigt det hade varit att vända siffrorna rätt, utan att köra Sveriges ekonomi i botten.

  1. Släpp receptfria läkemedel fria NU! Finns ingen anledning att vänta på en tredje utredning på tio år för att ändra på det. Att hela Apoteksreformen kräver större eftertanke inser de flesta, men släpp för fasicken huvudverkstabletter och liknande fritt i morgon dag!

  2. Släpp måltidsdrycker som vin och öl fritt. Återigen, det finns ingen anledning att avvakta ytterligare en av dussintals utredningar. Systembolaget vill nog de flesta ha kvar, det har i alla fall tidigare (innan Göran Persson satte sin dåvarande älskarinna som chef) borgat för en kvalitetsstämpel, som faktiskt varit internationellt uppmärksammad.

  3. Byt ut Ask mot Karl Sigfrid. Jag tror att ni underskattar hur stor skada Ask åsamkar regeringens image när hon gång på gång framstår som en värre anhängare av Bodströmssamhället än självaste Bodström himself.

  4. Hur går det med avskaffandet av en del av närmare 500 statliga verk, varav mer än hälften är rester av decenniegammalt valfläsk? Ni lovade ju före valet… 🙁

  Som vi talat om tidigare, Johan, ideologin. Ideologin!

  God fortsättning på dig för övrigt, och jag tror att jag talar för många av oss när jag säger att vi kommer att sakna dig under vårens pappaledighet.

 2. Ulf P says:

  Ni kann ente blunna fårr massinnvannringen. Ni jaga di egne i lanned mä blåslampa men blunnar fårr alla di
  udlänningar såmm smugglas in udan änne å får bo var di udan att di har nårra krav po å ta itt jobb. Ä hur va de me EU? Vi starta ente kriget i Irak men fårr ta mer än halldelen å alla di såmm kåmmer ti EU. Va jorde Reinfeldt fårr de fårr å få ner antalet å har ente Skåneland tatt nåkk nu i tjuge år? Å så unnrar ni haffår opinjonen går dållitt….

 3. site admin says:

  Björn och Ulf, även om era “förklaringar” till alliansens opinionsnedgång inte ska jämföras på något sätt så är båda lika osannolika. Skulle för lite “högerpolitik” eller felaktig invandrarpolitik vara förklaringen till att väljare går från alliansen till socialdemokraterna? Knappast logiskt.

 4. Mange says:

  Vad sägs om fattig VS rik aspekten? Skulle kunna vara så att svenska folket känner att Alliansen, trots alla fina ord, priotiterar de välbärgade före de som har det allra tuffast. Tror personligen att detta är den i särklass största anledningen till raset…

  Gott nytt, Johan!

 5. Nan says:

  Jag håller nog med dig. Till 90% tror jag det beror på Reinfeldts oförmåga att hantera media. Eller den kanske bara är skenbar, han kanske planerar att låta media hållas med allt större utsvävningar för att lätt kunna skjuta ner hela korthuset vid valet 2010?

  Det enda jag vill ge Björn rätt i är att alliansens oförmåga att bryta marchen mot Bodströmsamhället, det kostar nog lite röster. Tyvärr mycket färre röster än det borde (och det är knappast (s) som förtjänar att få dem), lyssna gärna på Anne Rambergs i Ekots lördagsintervju 29/12-2007. Jag måste säga att jag är rätt besviken på alliansen i allmänhet, och C i synnerhet, när det gäller FRA-lagen. Till slut var det bara Federley i C som hade mod nog att opponera sig, och även det var en tveksam protest. Jag anser att om det inte föreligger brottsmisstanke så är det ett övergrepp att avlyssna. Följaktligen anser jag inte sådan lagstiftning legitim, och jag anser det vara en moralisk plikt att motarbeta den (och jag tänker göra vad jag kan på min kant). För dessa Bodström-lagar kommer att vara förödade för Sverige som IT-nation på sikt, vilka utländska kunder vill använda servrar i Sverige?

 6. Johan, om du söker efter logiska örklaringar till opinionssiffrorna så får du nog se dig om på månen efter det. 🙂

  Väljare är inte särskilt logiska, det borde väl du om någon veta? Hade de varit logiska så borde (s) ligga på ensiffriga opinionssiffror och regeringspartierna 20% före den röd-gröna röran.

  Underskatta inte värdet av några få, billiga, enkla symbolhandlingar såsom att ge väljaren öl, vin och aspirin hos sin lokala ICA-handlare, ett sådant misstag kan bli ödesdigert…

 7. site admin says:

  Nan, jag tror du har rätt i att det finns besvikelse i att alliansen inte brutit starkare mot Bodströms gamla politik. Även jag känner sådan besvikelse…

  FRA är säkert en del av det. En mycket svår fråga som dessutom är svår att kommunicera av olika skäl. Att det sedan inte handlar om avlyssning behöver vi inte diskutera igen.

  De som sätter mediabilden vinner ofta opinionen och det är definitivt sossarna som vunnit 2007. Ta “orättvisan” i alliansens politik som exempel. Sossarna har stenhårt kört med att “de rika vinner”, “orättvisorna ökar” osv. Hur stor del av svenska befolkningen vet att det internationellt vedertagna sättet att mäta inkomstklyftor i ett land, Gini-koefficienten, visar på minskade klyftor sedan alliansen vann 2006? Sossarna själva har inte en aning om det och de bryr sig inte. De är inte intresserade av att sprida någon sanning, de vill sprida “sin sanning”.

  Björn, jag håller med dig om aspirinen. För bara ett par år sedan hade jag även hållt med dig om öl och vin, men nu är jag mycket mer osäker i den frågan.

 8. Nan says:

  > FRA är säkert en del av det. En mycket svår fråga som dessutom är svår
  > att kommunicera av olika skäl. Att det sedan inte handlar om avlyssning
  > behöver vi inte diskutera igen.

  Jag måste nog säga att den är mycket lätt, egentligen, om man lyfter blicken lite. Man släpper in helvetet om man låter lite praktiska problem och en lockande godisburk kompromettera principer. (Och som det visat sig i USA, godisburken visade sig vara värdelös när man väl fått tag i den, och en massa oskyldiga har råkat ut för mer eller mindre stora problem; samma sak kommer säkert att visa sig i Sverige vad tiden lider.)

  Jag håller med dig att sossarna lyckats mobilisera mycket propagandaresurser, men det hjälper inte att klaga på det, man måste göra något åt det, och framför allt verkar Reinfeldt behöva professionell träning (eftersom han är en av de tacksammaste för media att utnyttja). Maud räcker inte för att väga upp resten av alliansen… (Men snälla, ge henne en rejäl utbildning i hur hela avlyssning/integritets/framtida IT-utveckling påverkas av alla dessa loggnings/intrångsförslag; jag tror att hon är en av de få toppolitiker som har ryggrad nog att stå emot upphovsrättslobbyn. Som det nu är går det en ganska skarp generationsgräns mellan de som greppat hur myckat av vår framtid som är beroende på internet som infrastruktur och de som inte gjort det.)

  Jag hörde f.ö. om en undersökning som visade att 0.4% av amerikanska studenter ansåg piratkopiering av film för privat bruk var omoralisk, detta säger något om vilken legitimitet den nuvararande (amerikanska) upphovsrättslagstiftningen har bland unga. Siffran förvånade t.o.m. mig, men egentligen borde jag inte vara förvånad, jag trodde bara inte uppfattningen var så universell.

 9. Mange says:

  LoL

 10. Johan says:

  FRA är säkert en del av det. En mycket svår fråga som dessutom är svår att kommunicera av olika skäl. Att det sedan inte handlar om avlyssning behöver vi inte diskutera igen.

  Hm, FRA ska alltså inte ägna sig åt avlyssning. Vad bra! Vi tackar för den positiva nyheten. Informera gärna FRA:s generaldirektör om detta.

 11. Nan says:

  Aha, ramlade över en länk (via Per Ströms blog) som beskriver hur NSA gör massavlyssning i USA, verkar oerhört likt vad FRA tänkt göra: A Story of Surveillance

 12. Erik says:

  Johan, om du inte redan gjort det, lyssna på Per Ströms intervju av Leif G W Persson:
  http://www.bahnhof.se/wb379880/podcast/leif-gw-persson.mp3

  Underhållande och skrämmande på samma gång. Den borde också ge lite perspektiv på att alla lagar och regler som finns för hur insamlad information hanteras inte nödvändigtvis följs, vilket du ibland verkar utgå ifrån.

  Om FRA inte håller på med avlyssning, då måste du kunna lova mig att det inte finns någon möjlighet att mina mail, telefonsamtal etc. snappas upp av FRA 🙂

  Jag föll för övrigt helt oskyldig offer för kriget mot terrorismen nyligen. Inte så allvarligt men ändå. Eftersom kön till säkerhetskontrollen var två timmar lång när jag kom till USA förra veckan missade jag mitt plan. Gärna mer sånt i Sverige! Få alla utlänningar att känna sig som värdelösa skurkar, sen kallar vi det för öppna och säkra gränser.

  Gott nytt år!

 13. Erik says:

  Jag tycker det är dags för er att byta partiledare:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.587611

  Antingen är hon okunnig i en fråga som hon borde vara insatt i eller så ljuger hon. För mig som väljare är inget av det acceptabelt, speciellt i denna frågan och speciellt som vi sett hur stark partipiskan är i centerpartiet.

 14. Johanna says:

  Efter att ha lyssnat på Anne Ramberg i Ekots lördagsintervju grävde jag vidare och hittade ytterligare inlägg av henne i övervakningsdebatten. Bland annat detta i Advokaten om FRA:

  Frågan är om inte detta år borde användas till att aktivt lyssna på de personer som redan idag kan berätta vad som har pågått och pågår inom FRA. Jag har kontaktats av flera personer med insyn i denna verksamhet, alla indikerande att en sanningskommission borde inrättas innan någon lagstiftare ens överväger att sjösätta detta missfoster, vars viktigaste existensberättigande enligt FRA synes vara att kunna byta information med andra säkerhetstjänster.

 15. Ulf P says:

  Blunna ente fårr de varrklia Johan. Sossarnas framgång å er tibagagång, e proteströster å ente nått annat. De går ente å jaga di egne fårr smulår å blunna fårr alla di såmm väller in udan änne å krav. Änna massinnvannringen åmm ni vill va ve makten. Minns Folkpartiets framgång bårra man sa ored “språktest” fårr innvannrare fårr 6 år sen…(menn av de bidde ju ikke en tumme.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.