Riksdagsveckobrev v. 48-51

Hej, nu är det snart jul. Äntligen! Det har varit en tuff höst och inte minst de senaste veckorna. Alla våra tre barn har varit sjuka, lunginflammation m.m., och varit inlagda på sjukhus. Under 2 dygn i förra veckan var jag med Sara och Hanna på Sachsska Barnsjukhuset (SÖS) samtidigt som Sussi var med Erik på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (Karolinska). Helt sjukt! Vi försökte bli förflyttade så att vi skulle kunna vara på samma sjukhus åtminstone, men det gick inte. Erik var inlagd i en vecka och hade syrgas i flera dagar, så det var verkligen påfrestande.

Men nu är de nästan helt återställda, även om Erik får vara hemma från dagis även den här veckan, och på fredag bär det ner till Skåne med hela familjen. Det blir julafton i Löberöd och nyårsafton i Trelleborg. Trevligt, trevligt. Idag har jag dessutom hunnit köpa de sista julklapparna. Det är en liten befrielse att ha det gjort.

Riksdagsbeslut

Imorgon är den sista voteringen före jul i kammaren (debatt även på fredag om gasledningen, men den debatten föranleder ingen votering). Då fattar vi beslut om budgeten som helhet. Vi har redan beslutat om andra steget av jobbavdraget som nu kommer att ge de allra flesta en tusenlapp mer i plånboken per månad. Det blir mer lönsamt att jobba och folk får större möjlighet att försörja sig själv. Procentuellt är det låg- och medelinkomsttagarna som får störst skattelättnad, även om oppositionen gärna använder antalet kronor för att visa att ”rika” tjänar på alliansens politik. Konstigt att de socialdemokraterna närstående fackföreningarna förhandlar fram löneökningar i procent och inte i kronor, det innebär ju automatiskt att de ”rika” i sammanhanget får större löneökningar i kronor än de med lägre inkomster.

Vi har också redan fattat beslut om fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Liksom jobbavdraget är det vallöften som uppfylls, men det är självklart inte det viktigaste. Det viktiga med fastighetsskattens avskaffande är att det var en orättvis skatt eftersom den inte bygger på någon reell inkomst utan på en fiktiv värdeökning. Istället införs en fastighetsavgift på maximalt 6 000 kr.

Enligt uträkningar finns det 25 000 villaägare i landet som får ganska begränsade men högre kostnader med det nya beslutet i jämförelse med den gamla fastighetsskatten som vi lovade att ta bort i valrörelsen. I media har det låtit som att de flesta får det sämre med alliansförslaget än sossarnas gamla fastighetsbeskattning, så är det givetvis inte alls. Sämst saklighet i sin kritik tycker jag att Villaägarnas Riksförbund har haft. De har låtit som att det nya beslutet är en katastrof och att det gamla skulle vara bättre. Nu har de uppenbarligen insett att kritiken kanske inte var så berättigad i alla fall. På Villaägarnas Riksförbunds hemsida kan man nu läsa:

”2007-12-17: Idag har riksdagen fattat två historiska beslut som innebär ökad ekonomisk trygghet för många av landets småhusägare – förmögenhetsskatten avskaffas och fastighetsskatten reformeras. Ett välkommet tak för fastighetsskattens storlek gör att ingen i fortsättningen kommer att tvingas sälja sitt hem på grund av att de inte har råd att bo kvar, något som Villaägarna kämpat för under lång tid.”

Visst lyfter de upp delar av beslutet som de skulle ha velat se annorlunda, men slutsatsen är ändå: ”En bra reform kan bli bättre och det kommer Villaägarna att arbeta vidare för.” Jag är övertygad om att Villaägarnas kampanj mot alliansens förslag inneburit att vi nu förlorat fastighetsskattefrågan som vinnarfråga, vilket den onekligen var i valrörelsen. Fastighetsskattefrågan var oerhört viktig i valrörelsen, det ska vi inte glömma bort. Socialdemokraterna står säkert och tackar och tar emot. De vinner sympatier utan att överhuvudtaget säga någonting om vad de själva vill göra.

Idag har vi även fattat beslut om en mindre, men principiellt viktig fråga. Från den 1 mars nästa år kommer det att gå att köpa nikotintuggummi i vanliga affärer. Det är ett första steg i uppluckringen av apotekets monopol. Socialdemokraterna ställde sig i princip bakom förslaget, även om de inte lyfte ett finger för att göra samma sak under sina 12 år i regeringsställning, medan vänsterpartiet gick emot. Det är egentligen helt otroligt att det i åratal gått att köpa cigaretter i vanliga affärer, men inte nikotintuggummi för att klara av att sluta röka. Min förhoppning är att hela apoteksmonopolet ska brytas upp under mandatperioden. Jag orkar inte dra alla argument här, men läs gärna en DN-artikel om hur det gått i de andra nordiska länderna efter att de slopat monopolet. Fler försäljningsställen, billigare och bättre öppettider.

Media

Tyvärr har jag inte varit speciellt mycket i media den senaste tiden, förutom då kanske den här veckan. I måndags var jag med i Studio Ett (P1) och igår tisdag var jag med i P4 Extra och båda gångerna handlade det om polisens arbetsmetoder i form av bevis- och brottsprovokation.

Det är viktigt att polisen får en tydlig reglering av vad de får och inte får göra, så är det tyvärr inte idag, och inte minst är det viktigt att polisen får metoder att verkligen komma åt den grova organiserade brottsligheten. Effektiva metoder som samtidigt ska vara rättssäkra såklart. Idag har en utredning tillsatts och den ska vara klar 31/5-09. Lång tid, men det är tyvärr så det brukar vara (jag kan bli lite frustrerad över att allting ska ta så lång tid).

Det har också varit en del medial uppmärksamhet kring den gamla bordellskandalen från 70-talet. Jag har inte sagt definitivt nej till någon medborgarkommission för att frågan ska granskas på nytt, men jag har sagt att om det hade varit ett mord som begåtts då i slutet av 70-talet så hade det varit preskriberat idag. Det är ett perspektiv som vi inte får glömma. Någon gång kan man vara tvingad att lämna gamla olösta frågor pga att de blivit för gamla, folk minns fel och annan bevisning kan ha försvunnit.

Självklart har det också varit mycket media kring rikspolischefen Stefan Strömbergs påtvingade avgång. Just då befann jag mig på ett sjukhusrum så det blev inga kommentarer. Jag kan väl nu säga att jag inte är direkt ledsen för att det blir en ny rikspolischef. Regeringen har idag också beslutat att det ska bli en öppen rekrytering till posten som ny rikspolischef. Det blir första gången som de som är intresserade får skicka in en intresseanmälan till den typen av befattning. Självklart har regeringen därutöver en möjlighet att tillfråga även andra än de som anmält sitt intresse. Det kan rimligen vara så att en del inte vill få det offentliggjort att de kan tänka sig att ta rikspolischefstjänsten och ännu mindre att det ska komma ut att de kan tänka sig att lämna sin nuvarande tjänst.

Hänt i övrigt

Region Skåne kom upp till Stockholm och informerade de skånska riksdagsledamöterna om viktiga frågor för Skåne. Det är bra att vi får information även om vi förhoppningsvis följer frågorna ändå, men viktigast är att vi träffas och känner ett gemensamt ansvar för att driva skånska frågor i riksdagen. Tyvärr ligger Skåne klart efter län som Blekinge och Dalarna i hur vi samordnar oss för att driva hemlänets viktiga frågor här uppe.

På ett kommittémöte hade vi besök av en man som arbetat i Afghanistan i den svenska ISAF-styrkan. Mycket intressant att lyssna till hans berättelse. Budskapet var att den internationella insatsen är för liten.

Har varit på studiebesök hos IDEA, International Institute for Democracy and Electoral Assistance. Det ligger bara ett hundratal meter från riksdagen, men det var första gången jag varit där.

Budgetdebatten på justitieutskottets område var den 5 december. Tycker att det gick bra. Thomas Bodström försökte som vanligt med sina svepande formuleringar om det ena efter det andra, men när vi pressar honom på fakta så är det tämligen tyst.

På gång

Jul och nyår! Det första mötet som är inplanerat är den 8 januari och sedan drar arbetet här i riksdagshuset igång veckan därpå. Men jag lovar att jag inte enbart ska äta julmat och vila på soffan i nästan tre veckor. Något litet medialt utspel ska jag väl också hinna med…

Jag är sedan kvar i tjänst i tre veckor innan jag går på föräldraledighet. Sussi har tagit ut sin halva av föräldraledigheten den 1 februari och jag påbörjar min halva den 4 februari (så jag hinner med Kommundagarna i Skövde 1-2 februari). Mildred Thulin tjänstgör istället för mig hela långa våren tills mina föräldradagar är slut någon av de sista dagarna i juni. Självklart får ni gärna kontakta mig även när jag är föräldraledig, men jag vill också uppmana er att ”använda” Mildred så mycket som möjligt. Detsamma gäller självklart våra skånska kollegor Lars-Ivar Ericson och Lennart Pettersson. Vi vill få möjlighet att göra utåtriktade saker där vi träffar människor, får prata om allt vi genomför i regeringsställning och möter media.

Det finns säkert mängder av saker som jag har glömt att skriva om, men det betyder inte att jag tycker att det är oviktigt. Funderar ni över någonting eller kanske vill skriva en gemensam insändare, tveka inte att kontakta mig. E-posten och mobilen fungerar även under jul- och nyårshelgerna.


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!!

Önskar Johan Linander

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.