Glädjande besked i Vaxholmsmålet

Efter generaladvokatens negativa besked så trodde jag faktiskt inte på en fällande dom i EG-domstolen. Domstolens besked att Byggnads blockad inte var motiverad utifrån arbetstagarnas bästa och att den innebar restriktion för EU:s regler om fritt tillhandahållande av tjänster är därför ännu mer glädjande.

Det har redan skrivits mycket om domstolsutslaget och jag ska inte upprepa allt bra eller mindre bra som sagts. Men det jag reagerat starkast mot av alla kommentarer är LO:s vice ordförande, Erland Olauson, som säger att domen innebär att Sverige får “en form av apartheid”.

Vilken sjuk jämförelse! Så nedsättande mot alla de sydafrikaner som led under apartheidregimen under fyra decennier. Erland Olauson borde skämmas och genast ta tillbaka uttalandet.

Jag blir även förvånad över arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins snabba uttalande att domstolsutslaget gör att vi i Sverige måste se över vår lagstiftning. Det är möjligt att det behövs en översyn så att det inte finns någon motsättning mellan EG-rätten och vår lagstiftning, men att vi ska ändra lagen för att öka konflikträtten är jag mycket skeptisk till. Normalt ska ministrarnas uttalanden samordnas mellan våra fyra allianspartier, men jag känner mig osäker på om Littorins uttaland är samordnat. I så fall får vi internt inom Centerpartiet ha en diskussion om var vi står. Jag står i vart fall tryggt kvar vid Centerpartiets tidigare ställningstagande att Byggnads gick utöver sina befogenheter i blockaden av Laval.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Glädjande besked i Vaxholmsmålet

 1. Dennis says:

  Jag tror inte det är särskilt sannolikt att Erland Olauson tar tillbaka sitt påstående om apartheid, det är nämligen hans stående kommentar i den här och liknande frågor. Här är ett inlägg om arbetsmarknaden i stort, och han har också sagt det i samband med City Dental och de polska tandläkarna.

 2. olaA says:

  Nu är det ju så att hela Alliansregeringen stått bakom att vi ska ha kvar den Svenska modellen. Det har då Statsministern talat. Och ingen riksdagsman har då tagit upp det i rikstan och protesterat. Så jag vet då inte vad fel arbetsmarknadsministern skulle ha gjort.

 3. site admin says:

  Någon borde berätta för den där Olauson vad apartheid innebar för den icke-vita befolkningen i Sydafrika.

  Ola, du har nog missat några väsentligheter. Vi i Centerpartiet har länge krävt bättre proportonalitet i fackens stridsåtgärder, det har vi sagt både i Vaxholmsfallet och i Wild’n Fresh. Att det inte finns en enighet ino.m regeringen vad gäller förändringar i arbetsrätten betyder inte att vi i Centerpartiet slutar argumentera för våra åsikter.

  Att vara för det som ofta kallas för den svenska modellen betyder inte att man stöttar Byggnads blockad av Laval.

 4. ola says:

  Men centerpartiet har aldrig tagit upp det i Rikstan och lagt det som förslag. Och på en direkt fråga sa Statministern att det var full enighet i regeringen om att byggnads hade rätt i Lavalfallet och ville att byggnas skulle vinna målet. Och det var i rikstan som frågan ställdes. Så att centern skulle vara mot svenska modellen det är nog mera munväder på bloggar än i verkligheten.

 5. site admin says:

  Ola, intressant att du vet mer om Centerpartiets politik än vad jag vet… Har du läst alla C-motioner från förra mandatperioden?

  Läs gärna Centerpartiets Jobbprogram som antogs vid stämman i Kalmar tidigare i år.

  Kanske också kan vara av intresse att se hur Centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Annika Qarlsson (tillika vice gruppledare i vår riksdagsgrupp) har uttalat sig idag. “Centerpartiet positivt till dom i Vaxholmskonflikten.” Eller det kanske också är “munväder på bloggar” snarare än Centerpartiets inställning i frågan?

  Alla beslut i regeringen fattas i enighet, det finns ingen möjlighet för någon minister att reservera sig. Att Centerpartiet inte fått med sig hela regeringen på vår politik betyder dock inte att vi överger våra ställningstaganden och stämmobeslut.

  Vill du få kunskap om Centerpartiets politik så är det ett tips att lyssna på centerpartister istället för på moderater.

 6. Ola says:

  Men om ni ska vara trovärdiga så måste ni ju ta och lägga ett förslag i rikstan och inte bara jamsa med moderaterna..Annars är ju inte era uttalande trovärdiga.
  Men felet är nog att ni vet med er att den Svenska modellen är bra. Och vill inte röra den. För jag kan inte hitta någon motion till Riksdan som centern lagt den här mandatperioden om att ta bort den Svenska modellen.

 7. site admin says:

  Du blandar ihop äpplen och päron. Du får gärna definiera vad du menar med “den svenska modellen” så kanske vi kan komma något längre i diskussionen. Den svenska modellen är som jag ser det att arbetsmarknadens parter styr stora delar av regleringen genom kollektivavtalen, t.ex. att vi har lönenivåer i kollektivavtal och inte minimilön i lag som många andra länder har. Detta vill inte vi i Centerpartiet lämna på något sätt. Däremot vill vi ha en rimligare proportionalitet i när och hur facken får använda stridsmetoder. Exempelvis tycker vi inte att det var proportionella stridsmetoder som användes mot Wild´n Fresh i Göteborg. Därför var Centerpartiet först av alla att lyfta behovet av nya “Saltsjöbadsförhandlingar”, vilket t.o.m. LO nu verkar förstå behövs.

  När det gäller motionerandet i riksdagen så gör du det alldeles för enkelt för dig. Vi, m, fp och kd lägger inga partimotioner i riksdagen under den här mandatperioden, lika lite som socialdemokraterna gjorde det under förra mandatperioden. Vi som partier behöver inte få riksdagen att fatta beslut om att säga åt regeringen att göra någonting när vi själva sitter i regeringen. Däremot motionerar självklart riksdagsledamöterna i diverse frågor enskilt eller några tillsammans.

  För övrigt motionerar inget parti om all sin politik, det är helt omöjligt och det skulle inte finnas någon mening med att dränka riksdagen på det sättet. Vill du veta vad olika partier tycker i olika politiska frågor så skulle jag rekommendera att besöka varje partis hemsida istället för att leta bland riksdagsmotionerna.

 8. Ola says:

  Ja vi menar nog samma sak om den Svenska modellen. En modell som jag tror på. Men det är ju den som du vill ta bort. För om man tar bort delar av strejkrätten eller rätten att blockera så har du ju tagit bort det enda verktyg som dom anställda har. Så då försvinner ju den Svenska modellen. Och inte ens arbetsgivarna vill ha det så. Och salladsbaren i Göteborg är ju ett bra exempel hur man inte får behandla en anställd. Hon utnyttjade en ung skoltjej att jobba under vad avtalet sa och utan sjuklön och utan P-försäkring.
  Är det så centern vill ha det???
  Jag trodde att ett parti som har drivit en sak i valrörelsen drev den frågan i rikstan oxå..Men är det som du säger så då måste man ta en funderare varför Alliansen inte slår ihop sina partier..Det blir ju samma sak då..

 9. site admin says:

  Ola, påstå inte att du vet saker som du inte vet. Det är uppenbart att du köpt fackets beskrivning av Wild´n Fresh-blockaden. Sofia Appelgren hade ingen anställd som hade sämre villkor än kollektivavtalet. Det fanns en skillnad från första början, men den rättade Sofia Appelgren till, ändå fortsatte Hotell och Restaurangfacket sin blockad.

  Varken jag eller Centerpartiet vill ta bort fackets strejkrätt, men vi vill ha en proportionalitet i hur den får användas. Är det rimligt att ett stort fackförbund med rejäla resurser blockerar en liten företagare utan anställda som är medlemmar i facket eller som vill vara medlemmar enbart för att tvinga henne till att skriva under ett kollektivavtal som de anställda inte vill ha? HRF blockad handlade inte om anställdas bästa utan om att alla ska tvingas till kollektivavtal oavsett om de behövs eller inte. Avtalsfrihet? Knappast.

  Är det svårt att förstå att det finns fyra partier som samarbetar och regerar tillsammans? Är man sosse så kanske man är så van vid att det egna partiet regerar på egen hand oavsett om de har majoritet eller inte så att man inte ens förstår vad samarbete innebär. Men inte ens den socialdemokratiska enpartiregeringen kunde driva genom allt de sagt i valrörelser eftersom mp och v inte stöttade alla förslag. Tror du då att socialdemokraterna i riksdagen motionerade i frågan? Svar nej.

  För övrigt är väl arbetsrättsfrågan ett utmärkt exempel på att de fyra allianspartierna har lite olika syn på vad som är bra för svensk arbetsmarknad, företagande och arbetstagare. Vill man som väljare ha en förändrad styrka mellan de stora fackföreningarna och små företag för att man tror att det behövs för att fler ska våga starta och driva företag samt anställa så ska man rösta på Centerpartiet.

 10. Ola says:

  Jag antar att du läste avtalet som hennes advokat hjälpte henne att ta fram. Och det var stor skillnad på det och de Hottel hade teknat med andra restauranger. Så där har du helt fel. Men vad har det med saken att göra vad en anställd vill ha. Hon var ju inte med i facket. Vet du vad ett kollektivavtal är????

  Du erkänner ju nu att ni vill ta bort strejkrätten och blokadrätten. Det är ju vad som händer om du inför proportionalitet.

  Jag kan tala om för dej att jag är inte sosse eller något annat på vänsterkanten. Jag kommer från ett småbrukarhem uppe i Norrland. Men det här nya Centerpartiet som har blivit ett Arbetarfientligt parti tror jag inte många här uppe kan med.

 11. site admin says:

  Jo, jag vet vad ett kollektivavtal är och jag anser att det företag som har minst en anställd som vill ha ett kollektivavtal också ska vara skyldig att teckna ett sådant. Men om min morbror i sitt företag har en anställd, sin son, är det då rimligt att han ska tvingas att skriva på ett kollektivavtal? Det kanske borde vara så att det företag som bara har ägaren själv anställd också borde ha kollektivavtal så att han inte “utnyttjar” sig själv med för dåliga villkor?

  HRF:s version under själv blockaden stämde inte med verkligheten. Intressant är att i slutet av konflikten, efter Sofia Appelgren sålt sin salladsbar men innan hon överlämnat den, så erbjöd HRF henne att skriva under ett avtal om att hon var tvungen att ha minst lika bra avtal för sina anställda som de i kollektivavtalet. Men hon skulle alltså slippa skriva på själva kollektivavtalet, med bl.a. förpliktelser gentemot facket. Det hade hon utan problem kunnat göra eftersom hon redan hade minst lika bra villkor för sina anställda. Hon hade inte behövt ändra på någonting, och det var HRF medvetna om.

  Att ändra strejkrätten betyder inte att den tas bort. Självklart ska strejkrätt finnas, men inte precis när som helst och hur som helst.

  Ett parti som arbetar för att fler ska ha ett jobb och möjligheten att försörja sig själv anser jag vara ett arbetarvänligt parti. Ett parti som styrt landet mot massarbetslöshet borde knappast kunna benämnas som ett arbetarvänligt parti. Centerpartiet är ett parti för de som tror att det behövs fungerande företag för att det ska finnas arbetsplatser.

 12. Ola says:

  Nu är det ju så att det behövs inget kollektivavtal om det är enbart familjemedlemmar som jobbar i företaget.
  Så då bluffade bara Sofia A. då när hon var i Tv och sa att hon inte betalade ut sjuklön, OB, och inte heller till tjänstepension.

  Och vem skulle avgöra när man får strejka eller blockera då? och gäller det då oxå om ett företag vill säga upp folk. Det måste ju du förstå att det skulle sluta i en massa vilda strejker. Sverige har ju minst strejkdagar per år inom EU. Jag tycker att det är ett gott tecken på att det funkar bra på arbetsmarknaden nu. Men nu beror det nog mycket på Regeringen hur dom behandlar det EU hade emot den Svenska modellen. Om Centern hade varit ett arbetarvänligt och företagsvänligt parti så hade dom haft mera än ca 6-7% av rösterna. Tror inte vi kommer längre med det här…Vi har nog för olika åsikter..Men ha en fin Jul.

 13. site admin says:

  Det stämmer att Sofia Appelgren sa att hon inte betalt ut någon sjuklön. Sedan använde facket detta som argument gång efter gång, fastän hon upplyste dem om varför hon inte betalt ut någon sjuklön. Hon hade nämligen aldrig haft någon anställd som varit sjuk! Men detta struntade facket i. Saklighet är tydligt oviktig när det är konflikt för facket.

  Angående OB-tillägg vet jag inte, men om jag inte minns fel så var Wild´n Fresh en salladsbar som hade lunchservering på vardagar. Alltså, helt vanliga arbetstider och aldrig någon anställd på tider som ger anledning till OB-tillägg.

  Vad gäller tjänstepension vet jag inte, men det fanns en skillnad mellan Sofia Appelgrens försäkring och den som ingick i kollektivavtalet. Detta rättade hon snabbt till, men facket fortsatte blockaden trots att det inte på en enda punkt fanns sämre villkor för hennes anställda (från början hade hon bara en anställd, men människors oerhörda sympati för henne i konflikten gjorde att de fick så många gäster att hon fick anställa någon till).

  God Jul i alla fall!

Leave a Reply

Your email address will not be published.