Hade gärna undvikit Portugal

Jag kan inte låta bli att tycka till lite om dagens VM-kvallottning. Det allmänna tyckandet i Sportsverige verkar vara att det är en bra lottning. Glenn Hysén kallar det för en “drömlottning“. Han har rätt på ett sätt, vi slipper de jobbiga bortamatcherna i “långtbortistan”. Albanien är kanske en något bättre fotbollsnation än alternativen från den näst sämsta seedningsgruppen, men jag föredrar ändå Albanien framför Armenien, Azerbadjan, Georgien och Kazakstan.

Anledningen till att jag inte är riktigt nöjd och absolut inte vill kalla det för drömlottning är våra två svåraste motståndare från seedningsgrupp ett och tre, dvs Portugal och Danmark. Portugal är ett oerhört bra landslag som dessutom passar Sverige illa. Tänk er när Christiano Ronaldo använder Mikael Nilsson som rundningsmärke. Ur den första seedningsgruppen hade jag hellre tagit alla andra länder förutom Tyskland och kanske Tjeckien framför Portugal. Inte för att Portugal normalt är bättre än Italien, Spanien, Frankrike eller Holland, men de brukar vara säkra i kvalen och deras spelstil är svårhanterad för tröga svenska backar. Mot Italien, Spanien, Frankrike och Holland hade vi kunnat klara seger hemma och förlust borta, precis som vi gjorde mot Spanien i EM-kvalet, men mot Portugal ska vi vara glada för oavgjort hemma och hedersam förlust borta.

Ännu värre är lottningen från den tredje seedningsgruppen. Vi fick Danmark igen. Snacka om att de är sugna på revansch efter idiot-danskens attack på domaren på Parken i Köpenhamn när Danmark hämtat upp 0-3 till 3-3. Vi hade istället kunnat få Schweiz, Nordirland, Irland, Norge, Finland, Ukraina, Serbien eller Belgien. Möjligtvis Serbien hade varit lika svårt som Danmark, men alla andra hade varit att föredra inklusive Nordirland. De gjorde ett överraskande bra EM-kval och kom ju faktiskt före Danmark, men ett sådant kval gör de inte om. Finland och Belgien håller jag som sämre än några av de lag som fanns i fjärde seedningsgrupp, som t.ex. Ungern som nu hamnade i vår grupp.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.