Om Danmark röstar ja bör även Sverige ha en ny folkomröstning

Som skåning har jag länge argumenterat för att Sverige och Danmark bör ha samma valuta. Det skulle innebära en stor förenkling och förbättrad driftkraft i öresundsintegrationen. Visst har det historiskt funnits idéer om någon gemensam nordisk valuta, men i dagsläget är den enda möjliga slutsatsen att både Sverige och Danmark bör införa euron. Även utan Danmarksargumentet så är jag i grunden positiv till EMU. Jag röstade också ja i vår folkomröstning för fyra år sedan.

Det kom nog som en överraskning för de flesta danskar när statsminister Anders Fogh Rasmussen idag meddelade att Danmark ska ha en ny EMU-folkomröstning. Liksom svenskarna 2003 så röstade danskarna nej år 2000. Nu har det gått sju år och den borgerliga majoriteten i Danmark tycker att det är dags för en ny folkomröstning, Danmarks tredje i denna fråga om jag minns rätt. En undersökning för ett par månader sedan visade att danskarna har ändrat uppfattning, 56 % för och 38 % mot EMU.

Jag tycker att Sverige ska avvakta ännu några år med ny folkomröstning. Om Danmark åter säger nej så ser jag ingen anledning för Sverige att ha en ny folkomröstning på ytterligare någon eller några mandatperioder, men om Danmark säger ja så ser jag så stora fördelar med att även Sverige ska gå med i EMU att jag kommer att förespråka en ny folkomröstning redan under nästa mandatperiod.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Om Danmark röstar ja bör även Sverige ha en ny folkomröstning

 1. Sofia says:

  Allvarligt. Tror du det är den bäst framkomliga vägen. Och den här principen om att man inte “röstar om” folkomröstningar…hrmmm. Det finns ju de som önskar ny omröstning om kärnkraft. De enda som kommer tjäna i nuläget på en ny folkomröstning om EMU är juni-listan och liknande sympatier. Det blir njet. Vare sig vi vill eller inte.

 2. site admin says:

  Tja, vi kan inte gå med i EMU utan ny folkomröstning, så då måste det vara bästa, och enda, vägen. Jag har inte sagt att det ska bli ny folkomröstning nu, tidigast nästa mandaperiod, och då finns inte Junilistan längre.

  Danska folket tycks ha ändrat uppfattning, varför skulle inte svenska folket kunna göra detsamma? Låt oss säga att vi har en omröstning 2011, då är det åtta år sedan förra omröstningen. Det betyder nästan en miljon nya röstberättigade. Jag tycker att det är fullt berättigat att dessa också ska få vara med och bestämma om Sverige ska stå utanför det europeiska ekonomiska och monetära samarbetet eller inte.

 3. Ola A says:

  Det måste ju vara mera viktigt att vi får rösta om det nya EU-fördraget. Det hinner ju inte ens vara ett riksdagsval innan politikerna sitter och klubbar det över folkets huvuden.

 4. site admin says:

  Vi har inte heller folkomröstat om Maastrichtfördraget eller Amsterdamfördraget och jag tycker fortfarande att den typen av fördrag inte är lämpliga för folkomröstning. Helt enkelt för att ett nej inte ger svar på vad som ska omförhandlas. Att vi inte kan ha kvar den nuvarande fördragsröran som dessuom omöjliggör ytterligare utvidgning borde de flesta vara överens om.

  EMU är däremot en väl avgränsad fråga där svaren ja eller nej inte behöver tolkas

 5. JörgenL says:

  Men då tycker jag man ska ställa frågan ärligt:
  “-Vill du att makten över penningpolitiken i Sverige ska flyttas från Sveriges Riksbank till den Europeiska riksbanken?”

  Inte nåt jäkla tjafs om hur pengarna ska se ut och heta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.