Orimligt att få betalningsanmärkning för att myndigheter gör fel

City skriver idag om att astronauten Christer Fuglesang fått en betalningsanmärkning i Kronofogdens register pga att Skatteverket gjort fel. Han fick trängselskatt som han inte skulle haft för att han körde en USA-registrerade bil och att räkningen skickades till en svensk adress där han aldrig bott.

Skatteverket insåg sitt misstag och strök skulden, men problemet är att de redan hunnit skicka ärendet till Kronofogdemyndigheten. Krfm menar att det kvittar om betalningsanmärkningen tillkommit på ett korrekt sätt eller beroende på ett misstag hos någon myndighet: “För oss och vårt register spelar det ingen roll.” Det enda viktiga tycks vara att: “Skulden betalades faktiskt inte i tid”.

Jag har hört talas om problemet tidigare men i Fuglesang-fallet är det så tydligt att det är en brist i lagen om en betalningsanmärkning inte stryks när den enbart har sin grund i en myndighets misstag. Jag tog upp frågan vid ett möte på justitiedepartementet idag och jag fick ett positivt svar. Det måste bli mycket lättare att få rättelse hos Krfm när den enskilde inte gjort något som ska föranleda en betalningsanmärkning.

Det ska också sägas att Fuglesang fick rätt i länsrätten men att Krfm nu överklagat till kammarrätten eftersom de anser att lagstiftningen är tydlig på att anmärkningen ska finnas kvar i deras register oavsett anledning till den.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Orimligt att få betalningsanmärkning för att myndigheter gör fel

  1. Magnus says:

    En sak som jag skulle vilja få reglerat i lag, är hur många påminnelser och tiden emellan dem, ett företag måste skicka ut innan ett ärende går till inkasso. Vad jag vet finns det inga regler om det alls. Ibland kan man hamna i ett ekonomisk trångmål. Då skulle det kännas mycket lugnare att veta att man har, exempelvis, minst 14 dagar på sig innan inkasso kan komma på tal.

  2. Erik says:

    Det är bra att du försöker göra något åt det här! Synd bara att en kändis måste råka illa ut för att det ska hända något.

Leave a Reply

Your email address will not be published.