P1 Morgon imorgon

Imorgon bitti 7:21 i P1 Morgon kan ni höra mig debattera mot IFPI:s ordförande Ludvig Werner om de ska få tillgång till vem som har vilket IP-nummer för att de själva ska kunna jaga fildelare.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to P1 Morgon imorgon

 1. Leffe says:

  Ett tips – det går inte att se på ett IP-nr vilken person som sitter bakom datorn. Och det är inte datorägaren utan den som utför själva handlingen (t.ex. nedladdning) som begår brott.

 2. Ola A says:

  Leffe..

  Är du helt säker på det..Jag har hört att det är den som hyr IP adressen som har ansvar över den. Men jag kan ha fel .

 3. Nan says:

  Tja, om de ska få slå upp IP-nummer är väl egentligen inte huvudfrågan, utan om de ska få ägna sig åt polisiär verksamhet (= jaga fildelare utan specifik brottsmisstanke). Har för mig att det finns en lag som förbjuder det, antagligen med intentionen att partsintressen inte ska få missbruka rättsväsendets resurser.

  Sedan är det läge att ta upp musikbranschens agerande som gör det omöjligt att sprida sin egentillverkade musik gratis, se kommentarerna i denna artikel.

 4. Ola says:

  I slutänden så säger IP-nummret bara vilken router hos vilken kund det handlar om. Det skulle ju ge ett begränsat ställe att söka på, om mann nu vill det, men det säger inte något om vem som gjort vad på insidan av routern! Det är ju samma problematik som om en dator “kidnappas” av spammare. En dåligt skyddad dator kan ju få allt möjligt kul installerat på sig utan att äger vet om det.

  Det är i vilket fall som helst rent akademiskt.

  Polisen ska sköta polisen jobb och det ska inte göras av branchorganisationer!

 5. site admin says:

  I efterhand brukar jag alltid fundera på vad jag kunde gjort eller sagt annorlunda, men det är inte lätt att hinna med det man vill på nio minuters sändning. T.ex. hade jag tänkt ta upp det som SOM:s (Svenska oberoende musikproducenter) ordförande Mats Hammarman sa igår i DN: “Jag tror egentligen inte att försäljningen gått ner så kraftigt, den har bara flyttat från skivbutikerna till konserter, festivaler, internet. Sådana ställen som inte registreras i den officiella skivförsäljningsstatistiken.” Om jag förstått det rätt är SOM dessutom medlem i IFPI.

 6. Nan says:

  Anledningen till att SOM är med i “IFPI svenska gruppen” finns förklarat här.

  Så det är alltså i praktiken ni politiker som sett till att IFPI kan kalla sig för företrädare för SOM. Genom att inte hålla emot WIPO:s krav.

  Det är nog lämpligt att ge artister bättre möjligheter till åtminstone opt-out från de stora skivbolagens maktsfär, för det börjar väl bli rätt uppenbart att de vill se till att lagstiftningen ger dem ett monopol som mellanhand mellan artist och lyssnare, detta innan internet har kortslutit dem. Själv lyssnar jag i stort sett bara på indie-artister numera, och det både låter och känns bättre, det är där utvecklingen finns. Googla t ex “AMPed new music”.

 7. site admin says:

  Bra info Nan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.