Bodström ville aldrig ha någon signalspaningsuppgörelse

Jag vet vad många som kommenterar här på min blogg tycker om förslaget om utökad signalspaning, så utan att ta den diskussionen igen så vill jag ge min bild av att socialdemokraterna nu avslutat förhandlingarna om en blocköverskridande överenskommelse.

Sverige har en tradition av att försvarsfrågor ska fattas av en så bred majoritet som möjligt och därför är det extra olyckligt att prestige fått socialdemokraterna att lämna förhandlingarna. De hade satt upp “kraven” i sin tiopunktslista och med den som utgångspunkt släppte alliansföreträdarna prestigen. Socialdemokraterna hade fått med nästan alla sina punkter (alla var inte genomförbara, de var något för snabbt påhittade utan verklighetsförankring) men ändå väljer Bodström att kalla till presskonferens för att påstå förhandlingarna avbröts av regeringen.

Det är inte sant och de skäl som Bodström ger stämmer inte heller. Han har t.ex. påstått att vi kunde gå med på en utredning om domstolsprövning av signalspaningsuppdragen. Det stämmer inte. Det kravet hade kunnat uppfyllas. Visst är det få som tror att det skulle vara genomförbart med en domstolsprövning, men en utredning av det är vi inte främmande för. Varför skulle vi förstöra en uppgörelse med att inte gå med på en utredning?

Sanningen är tyvärr att socialdemokraterna inte kunde komma överens internt. Bodström har hela tiden velat hamna i oppositionsroll för att hämnas på alliansen för den integritetskritik som vi framförde mot honom förra mandatperioden, inte för att han bryr sig om själva integriteten utan för att prestigen är viktigast. Från början trodde vi att Ulrica Messing som ordförande i det ansvariga försvarsutskottet skulle vinna den interna s-kampen, men när hon tog ledigt och Peter Jonsson som vice gruppledare i försvarsutskottets s-grupp fick ta över så ändrades maktbalansen. Tydligen kom det istället att stå mellan Bodström och Berit Andnor, även deras gruppledare Britt Bohlin har varit med i diskussionerna, och i den dragkampen fick förhandlaren Peter Jonsson inte en ärlig chans. När alliansen skickat över kompromissförslag så har han inte kunnat svara vad de tycker eftersom han inte haft något mandat. Svaret kom mycket överraskande i form av en presskonferens där Bodström plötsligt fått huvudrollen.

Nu blir det med all sannolikhet en bordläggning i ett år. Ett år som jag ska använda så gott jag kan för att ytterligare förbättra integritetsskyddet och utan all prestige försöka få en bred blocköverskridande överenskommelse. Man ska inte glömma bort att socialdemokraterna, och även vänsterpartiet, står bakom att signalspaning i kabel behövs för landets säkerhet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Bodström ville aldrig ha någon signalspaningsuppgörelse

 1. Lasse E says:

  Använd också det kommande året till att granska FRA:s verksamhet efter kalla krigets slut. Vi måste vara säkra på att det går att lita på FRA. Idag finns för många frågetecken. Ingen vet i vilken utsträckning enskilda har drabbats av eterspaningen. Även nuvarande FRA-chefen har välkomnat en granskning.

 2. site admin says:

  Håller med dig, det skulle vara bra med en oberoende granskning för FRA:s trovärdighet. Ska föreslå det.

 3. Kanske kan du och dina kollegor samtidigt fundera över om det verkligen inte finns några exempel på exakt vilken information ni tror att FRA skall kunna snappa upp, utan att det äventyrar rikets säkerhet.

  Att det krävs lite bättre motiv än ett flummigt mumlande om hotbilder torde väl vara uppenbart för er vid det här laget? Skall ni skrota svenska folkets urgamla, grundlagsskyddade brevhemlighet så krävs det åtminstone lite konkretisering.

  Det förvånar mig att så få politiker har insett, att det här FRA-förslaget innebär ett enormt paradigmskifte. I ett demokratiskt samhälle är en av grundpelarna, att det är folket som övervakar och kontrollerar regeringen. Ni vill ju nu ändra detta till att det är regeringen som övervakar och kontrollerar folket; något som tidigare varit förbehållet ljusskygga diktaturer.

 4. site admin says:

  Håller med dig Björn om att FRA och Försvarsdepartementet borde kunna släppa lite på hemlighetsmakeriet för att öka förståelsen för utökad signalspaning.

 5. Nan says:

  Med tanke på att man spelat personerna istället för bollen (Yes, Minister-terminolgi) så är det högst osannolikt. Skulle man publicera de uppgifter ni fått skulle de ganska snabbt bli nerskjutna, de verkar följa standardformulär 1A för FUD.

  Om man gör en oberoende granskning så behövs en utredare med rejäl integritet, måhända Johan Hirschfeldt.

 6. Pingback: Linander tycker! » Jaså, de bestämde sig först nu

Leave a Reply

Your email address will not be published.