Riksdagsveckobrev v. 20 – tillbaka igen!

Hej, nu är jag tillbaka igen. Det var länge sedan förra veckobrevet och jag ska försöka göra en kort sammanfattning av vad som hänt sedan några veckor före jul när jag skrev det senaste veckobrevet.

Den s.k. tvillingtransfusionen som innebar att den ena tvillingtjejen tog blod från den andra försvann långsamt av sig själv och min fru blev utskriven från sjukhuset. Vi kunde fira en ganska normal jul, även om ”tvillingmagen” gjorde oss orörliga. Självklart var det en ständig väntan och även en del kontroller på sjukhuset. Lyckligtvis stannade tjejerna kvar i magen tills vecka 37 och den 25 januari blev jag och Sussi föräldrar till två underbara flickor, Sara och Hanna. Foto finns på min blogg, johanlinander.se.

Jag hann jobba några dagar efter jul och deltog bland annat i kammardebatten om vapenamnesti den 24 januari. Eftersom jag ställt in mig på att vi skulle föda innan riksdagen öppnade igen efter juluppehållet så var det svårt att lägga 100 % engagemang i det politiska arbetet. Tankarna fanns hos våra flickor nästan hela tiden.

I och med deras födsel påbörjade jag min föräldraledighet. Först de 20 pappadagarna och därefter 90 dagar med föräldrapenning. Det är precis så mycket som båda föräldrarna får stanna hemma samtidigt efter en tvillingfödsel. Sussi kommer nu att vara föräldraledig till och med januari 2008. Därefter är jag föräldraledig februari-juni 2008. På så sätt kommer vi att ta ut exakt lika många dagar med föräldrapenning. När vi var föräldralediga med Erik så överlät jag ett antal ledighetsdagar till Sussi, men den här gången delar vi jämnt.

Sara kom först ut, kl. 10.05, 2490 gram och 46 cm lång. Hanna kom ut en minut senare, 2050 gram och 44 cm lång. Små tjejer men, enligt den objektiva pappan, världens sötaste! Skillnaden i storlek har bestått och nu när de är snart fyra månader väger de 6,8 kg respektive 6,1 kg. Tänk att tredubbla sin vikt på under fyra månader, det skulle man inte vilja göra…:-)

Det har varit en underbar tid. Att se sina barn växa och utvecklas är nog det bästa man kan göra. Visst, i början är det mest att mata, byta blöjor och vagga till sömns, men sedan kommer det där första leendet, de följer en med blicken, de börjar skratta, lyfter huvudet när de ligger på mage och snart rullar de runt. Jag blir alldeles varm i kroppen bara jag tänker på dem.

Erik har, hittills, varit en mycket snäll och omtänksam storebror. Han trodde nog att det skulle gå att leka mer med dem redan från början, men vi har ännu inte upptäckt någon avundsjuka eller att han skulle göra något dumt med dem. Men risken finns fortfarande kvar. Så länge som både jag och Sussi varit hemma har det nästan alltid varit någon som haft tid för honom, men nu när jag börjat jobba blir det mer tid då Erik får acceptera att Sara och Hanna måste få mat m.m. och då får han leka mer själv. Som tur är har våra grannar en dotter, Saga, som Erik älskar att leka med. Det underlättar. Nu kan vi till och med låta honom själv gå dit och knacka på.

Nog om vår stora familj, även om jag skulle kunna skriva hur mycket som helst.

Hänt i veckan

Det har varit alldeles utmärkt att börja med en kort vecka, även om det inneburit att ännu fler möten skulle hinnas med på tre dagar. Det har varit distriktsstyrelsemöte i Hässleholm, offentlig utfrågning om ekobrottsbekämpningens framtid (en utredare har föreslagit att Ekobrottsmyndigheten ska läggas ner, men jag tror inte att det blir så), förtroenderåd och riksdagsgruppmöte, veckomöte med justitiedepartementet och debatt i kammaren om våldsbrotts- och brottsofferfrågor. Det känns som att det är full fart direkt. Idag har jag också blivit intervjuad av en tysk som vid Manchesters universitet skriver sin avhandling om det nordiska samarbetet. Intressant.

Nya uppdrag

Trots min föräldraledighet har jag fått några nya uppdrag. Jag minns inte om jag skrivit att jag fått Sveriges plats i Nordiska Investeringsbankens Kontrollkommitté. Kristdemokraternas Tuve Skånberg hade platsen tidigare, men nu när han lämnat riksdagen så fick jag den. Nordiska Investeringsbanken är kanske inte så välkänd för de flesta. Det är ingen vanlig bank där man kan ha sina privata konton, utan en renodlad investeringsbank. De nordiska länderna skapade NIB för att öka de samnordiska investeringarna, men numera är även de baltiska länderna med och utlåning sker till projekt i hela världen. Det ska dock finnas ett nordiskt intresse i projekten. 2006 gick NIB med 137 miljoner euro i vinst.

Jag har också blivit invald i Nordiska Rådets presidium. Det kräver en ganska lång förklaring. Före det svenska valet 2006 så satt folkpartisten Gabriel Romanus i NR:s presidium. Han slutade och vid sessionen i Köpenhamn förra hösten fick jag ta hans plats i presidiet eftersom Centerpartiet blev största parti i svenska mittengruppen. Jag visste att äran att sitta i presidiet endast skulle gälla över sessionen i Köpenhamn, men jag tyckte det var en stor erfarenhet att sitta på möte med samtliga nordiska statsministrar, ha lunchmöte med Carl Bildt och de andra utrikesministrarna samt gå på lunch hos danska drottningen. Efter sessionen räknades platsfördelningen om med anledning av det svenska valresultatet och då tappade mittengruppen en presidieplats till den konservativa gruppen. Alltså åkte jag ut och blev istället invald i Medborgar- och konsumentutskottet.

Men, så blev det val i Finland och där minskade socialdemokraterna så mycket att de tappade en presidieplats till Mittengruppen. Finländska mittengruppen har redan en ledamot i presidiet och vips så fick jag tillbaka platsen i Nordiska Rådets presidium. Krångligt? Det tycker jag med. Men jag ska i vart fall tacka de finska väljarna för att de inte röstade på socialdemokraterna…

Inte nog med dessa nordiska uppdrag, jag har också blivit invald i Rikspolisstyrelsens styrelse. Styrelsen leds av rikspolischefen Stefan Strömberg och därutöver är vi sex politiker och två fackliga företrädare. Vi på den borgerliga sidan har valt att sätta våra rättspolitiska talespersoner i styrelsen (Hillevi Engström, moderaterna, Inger Davidsson, kristdemokraterna och Cecilia Wigström, folkpartiet) medan socialdemokraterna valt två personer som inte sitter i justitieutskottet (båda har dock gjort det under förra mandatperioden), Susanne Eberstein och Joe Frans.

RPS styrelse har inte sådana styrelsebefogenheter som en ”normal” styrelse har, utan enligt förordning så ska vi:
• pröva att verksamheten bedrivs effektivt och att den överensstämmer med syftet
• biträda rikspolischefen och föreslår åtgärder som den finner motiverade
• besluta om ekonomiska rapporter (årsredovisning, budgetunderlag med mera)
• besluta om åtgärder, redovisning och planer med anledning av olika revisionsrapporter
• besluta om föreskrifter som riktar sig till enskilda, kommuner eller landsting.
Styrelsen bevakar dessutom verksamheten vid Säkerhetspolisen, för att se att de riktlinjer regeringen meddelar följs. En gång om året, eller när det behövs, lämnar styrelsen synpunkter och förslag till regeringen.
Jag har ännu inte varit på något sammanträde så jag får återkomma med hur styrelsearbetet går till ”i verkligheten”.
I och med att jag nu fått en styrelseplats i RPS så avsäger jag min plats i Riksåklagarens rådgivande nämnd.

Kommande

På tisdag i nästa vecka åker jag till Moskva för en tvådagarskonferens om korruption. Det är faktiskt finska justitiedepartementet som står som värd för konferensen, men den sker i samarbete med bl.a. ryska justitiedepartementet, ryska duman och Nordiska ministerrådet. Det var i egenskap av ledamot i Nordiska rådets Medborgar- och konsumentutskott som jag blev inbjuden. Nu sitter jag visserligen inte där längre, men jag får följa med ändå. Jag har säkert nytta av kunskaperna i min nya roll i presidiet och i arbetet i justitieutskottet såklart. Dessutom förnekar jag inte att det ska bli intressant att komma till Moskva, och Ryssland, för första gången. Även om man inte brukar hinna se så mycket utanför konferensanläggningen vid sådana tillställningar så borde det finnas tid för att åtminstone snabbt se Kreml och Röda Torget.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.