Svensk Handel anmäler fem stölder

Va? Det kan väl inte vara någon nyhet att handlarnas samarbetsorganisation har upptäckt att det finns människor som samordnar stölder och att dessa nu polisanmälts?

Nej, givetvis inte. Jag har bara hittat på det. Men förstanyheten på aftonbladet.se är “Svenska fildelare anmäls, Skivindustrin polisanmäler fem Direct Connect-hubbar och dess användare“. Är det någon stor nyhet att toppa Sveriges mest lästa nyhetssida med? Snacka om att IFPI når sitt syfte tack vare media.

Jag har svårt att tro att IFPI hoppas på att deras anmälan ska ha någon större betydelse för antalet verksamma hubbar och “hubbägare”. Målsättningen med anmälan är säkert att få rubriker som “Svenska fildelare polisanmälda”, och de lyckades. Sedan är jag tveksam till hur många fildelare som slutar fildela pga detta, men möjligtvis kan nyrekryteringen bland yngre påverkas och föräldrars kontroll av barnens fildelning öka.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Svensk Handel anmäler fem stölder

 1. gmg says:

  En av våra favoritartister lägger själv ut sitt material på nätet.
  http://video.google.com/videoplay?docid=4572375059074507023

  Jag skulle tro att det är detta som skivindustrin vill undvika; Att konsumenterna upptäcker att de bara representerar en liten del av artisterna. Man vill begränsa utbudet.

  Från början så värnade man säkert sitt monopol på media, som när de försökte begränsa möjligheterna till hemkopiering. Men det kan inte rimligen vara samma kamp de för nu? Min åsikt är att man försöker begränsa användarna till att välja deras produkter. Skulle all fildelning ske med bolagens egna artister så tror jag de skulle ha förstånd att se det som gratis promotion.

 2. Wils says:

  IFPI, inte Svensk Handel, anmäler vad jag vet.

 3. site admin says:

  Wils, du får läsa lite bättre. Eller så var det dålig ironi från min sida.

 4. Wils says:

  Hjärnsläpp, got your point 😉 sorry.

 5. feministus says:

  Att en hubbägare skall hållas ansvarig för vad som händer på hubben är liknande tankegångar som när antipiratbyrån för något år sedan gastade om hur internetoperatörer skulle hållas ansvariga för olaglig fildelning och begränsa denna alt. kompensera bolagen.

  OM man antar att ett samband mellan fildelning och minskade försäljningssiffror existerar, varför ska detta samband motivera sådana frihetsinskränkningar för laglig verksamhet? För att samhället tar skada?

  Ett tankeexperiment: Hur mycket tar samhället egentligen skada av VOLVO om man räknar in miljöeffekter osv? Hur mycket avgaser släpper inte varje globalt företag ut genom fordonstransporter? Hur många barnarbetare ska NIKE avverkat innan de ska anses behöva kompensera någon ekonomiskt alt. regleras? Eller förtjänar bara vissa verksamheter mer frihet än andra?

  För övrigt ljuger Ludvig Werner rakt av när han säger att hubbägare tjänar pengar på reklam (det rör sig möjligen om pengar till tuggumi en gång i kvartalet genom någon kopplad sida – hubbar i sig har ingen plats för reklam alls), men det hör inte precis till ovanligheterna från IFPI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.