Fritt fram att sparka på Danielsson

F.d. statssekreterare Lars Danielsson måste vara en av de personer i svensk historia som fått utstå mest kritik i media, och nu är det igång igen. Jag tycker inte synd om honom, har han ljugit från första början så får han skylla sig själv, men samtidigt är jag orolig för att hela tsunamigranskninen ska sluta med att Danielssons privatliv blir “svaret”. Om de mystiska banden visar att han inte läste 06:28-mailet, att han aldrig var på Rosenbad på annandagen, och att han ljugit för KU, Katastrofkommissionen, JO och för sin chef Göran Persson bara för att skydda något eller någon i sitt privatliv, t.ex. en älskarinna, så skulle det vara ett förfärligt tråkigt slut på tsunamigranskningen.

Allt har kommit att handla om Danielsson, men det var inte han som var statsminister på annandag jul 2004. Visst skulle man i så fall kunna försvara Göran Persson med att han fick fel information av sin blåljugande statssekreterare, men det är fortfarande Göran Persson som är ansvarig. Och han är dessutom ansvarig för vem han hade anställt som sin närmsta förtrogne medarbetare. Nästa fråga blir givetvis om inte Göran Persson vetat om varför Danielsson ljugit. Hade Danielsson befogenhet att hemligstämpla inpasseringsloggarna? Hade Danielsson makt nog för att få rätts- och säkerhetschefen att radera samtalslistorna efter sju månader istället för efter ett år? Tveksamt, mycket tveksamt. Allt tyder på att någon högre i hierarkin bestämt, och Han Som Bestämmer vet vi alla vem det är (eller lyckligtvis var).

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Fritt fram att sparka på Danielsson

 1. Johan says:

  Jag är inne på tanken att införa någon form av försäkran, eller ed om du så vill, vid utfrågningarna i KU. Detta med tanke på att de juridiska följderna av att ljuga för KU är noll och inga. Samma sak kan också tänkas finnas för utfrågningar av det slag som Katastrofkommissionen utförde. Vad tror du Johan? Är det inte dags för förhör under ed?

 2. Jag håller med dig, Johan. Det skall naturligtvis vara väldigt strängt straff på att ertappas med att ljuga inför KU. Strängare än vanlig mened, rent av. Det skall vara flera års fängelse och dessutom förlust av alla förmåner, såsom pensions-dito.

  Men samtidigt är det ju patetiskt att KU skall bestå av enbart politiker. Det blir ju som att sätta vargen att vakta fåren. Allsköns partipolitiska hänsyn skiner ju igenom på långt håll.

  Nu när inte längre riksdagsledamöterna består av “Redlige Män och Kvinnor” utan mest av politikerbroilers, som aldrig haft ett anständigt jobb i hela sitt liv, så blir det extra viktigt att KU består enbart av fullständigt oantastliga personer, vilka aldrig kan misstänkas för att vara partiska.

  Kanske man rent av skulle kunna tänka sig, att vi, politikernas arbetsgivare, skulle få bestämma vilka som skall få sitta i KU genom allmänna val. Eftersom regionerna (f.d. landstingen) aldrig har haft något berättigande — i O-län klarade vi oss utan ända tills för bara några år sedan — så skulle man kunna tänka sig att detta “det tredje valet” ersattes av ett KU-val.

 3. site admin says:

  KU är ingen domstol utan en politisk granskning. Den juridiska granskningen sker genom allmänna domstolar, justitiekanslern och justitieombudsmannen. Jag har ingenting emot “förhör under ed”, men man ska komma ihåg att det är fullt tillåtet att ljuga även i domstol om det handlar om att skydda sig själv. Ingen behöver medverka i en domstol på ett sätt som kan drabba en själv eller den närmsta familjen. Det är helt okej att sitta tyst (Mihalovic gjorde så i någon instans om jag minns rätt) och det är helt okej att säga att man inte begick brottet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.