Mona Sahlin såg avspänd ut

Såg Mona Sahlin i riksdagens matsal när jag var och åt för en timme sedan. Hon såg avspänd ut. Många ville givetvis prata med henne, och jag antar gratulera.

Men hela den socialdemokratiska rörelsen kan väl inte bara glömma bort att hon faktiskt är fjärde-, femte- eller kanske sjättevalet, och då räknar jag ändå bara in de kvinnliga kandidaterna. Det verkar tabu att säga det, men förstavalet var utan tvekan Anna Lindh. Tyvärr satte en hänsynslös mördare stopp för henne. Andravalet var lika klart (för alla förutom Göran Persson såklart), Margot Wallström. Hon tackade nej och likaså tredjevalet Carin Jämtin. Om Ulrica Messing eller Wanja Lundby-Wedin skulle ha fått valberedningens officiella fråga före Mona Sahlin lär vi aldrig få veta eftersom de också tackat nej, men ändå, Mona Sahlin är fjärde-, femte- eller sjättevalet bland de kvinnliga kandidaterna. De manliga kandidaterna Nuder, Östros och Bodström är inte de starkaste namnen, men om rekryteringen skett bland både män och kvinnor så tror jag att någon eller några av dem också fått frågan före Sahlin. Sällan har väl någon partiordförande fått en svagare start på sitt uppdrag.

Det blir patetiskt när partisekreterare Marita Ulvskog försöker hävda att Mona Sahlin inte är en nödlösning och den enda som faktiskt vill. I Expressen säger hon: “Folk trodde att många hade fått frågan och tackat nej, så var det inte”. Visst, det kanske inte är någon alls mer än Mona Sahlin som fått valberedningens officiella förfrågan, men det är väl inte så konstigt när de kandidater som enligt partidistrikten kom högre upp i rangordningen redan på förhand tackat nej.

DN gjorde i början av december en rundringning bland de socialdemokratiska partidistriktet och i DN den 9/12 kunde man läsa: “Dags för en kvinna, tycks de flesta mena, men påfallande sällan hörs namnet Mona Sahlin.” Distriktsordföranden i Halland Hans Hoff var en av få som tydligen förstod problemet med öppen nominering av kandidater som senare ändå inte vill: “Vi kan inte komma dagen efter och säga jaha, den ville inte, då tar vi nästa, och så säger den nej, då tar vi nästa.”

Men så blev det i alla fall.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.