Middag hos kungen

Idag var det mandatperiodens högtidspunkt för alla rojalister i riksdagen. Nämligen kungens middag på Stockholms slott för riksdagsledamöterna.

Det var min andra kungamiddag och inte lika spännande som första gången. Men jag kan inte förneka att det känns speciellt att gå fram och hälsa på kungaparet. Den här gången var dessutom kronprinsessan Victoria med. Jag hann prata lite kort med henne och hon verkar väldigt trevlig.

Vi gick alla i en lång rad efter vi hängt in ytterkläderna. Kungen, drottningen och Victoria stod och hälsade på alla. När jag kom fram som kanske nummer 350 så såg kungen rätt less ut på att stå och hälsa. Drottningen var trevlig och såg glad ut. Men bäst var självklart kronprinsessan. När jag hälsade på henne så lyckades hon ge mig känslan av att hon tyckte det var trevligt att just jag kunde komma. Det är en bedrift att få över 400 gäster att känna så.

Middagen var god och trevlig. Även om jag inte ens satt i samma rum som kungligheterna. Där inne satt utskottsordförander, statsråd, talmän m.fl. med “högre rang”. Men de som satt där hade säkert inte högre stämning än vad vi hade. Därefter var det kaffe och avec ute i de stora salarna.

Där upptäckte vi också att kungaparet blivit “folkligare” de senaste fyra åren. Då 2002 fanns det ett system där kungen och drottningen bjöd fram de som de ville tala med genom en “löpare” som gick och hämtade de önskade personerna. Andra gjorde sig icke besvär. Men dessa stela formaliteter var nu borta. Nu hade vi alla möjlighet att gå fram och prata med dem alla tre. Kanske ett steg mot ett folkligare kungafamilj?

Hur som helst var det en trevlig kväll på slottet. Men det räcker med en gång per mandatperiod…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Middag hos kungen

  1. Kul! Och jag som just gick med i Republikanska föreningen! Fast jag hade nog gått på middag hos kungen i alla fall om jag blivit inbjuden, dels som en personlig livserfarenhet, dels för att “lära känna min fiende”. Då är givetvis fienden institutionen monarkin, inte de säkert mycket trevliga personerna i kungafamiljen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.