Riksdagsveckobrev v. 41-43

Hej, länge sedan förra veckobrevet och det har hänt enormt mycket. Vi har fått en ny regering, två ministrar har tvingats avgå, vi har fått två nya, alla poster i riksdagen är fördelade osv. Jag kan inte skriva om allt för då skulle det här veckobrevet bli så långt att ingen skulle orka läsa det, men jag väljer ut några valda delar.

När regeringen presenterades var det som väntat fyra centerpartistiska statsråd. Maud blev näringsminister, Eskil Erlandsson jordbruksminister, Åsa Torstensson infrastrukturminister på näringsdepartementet och Andreas Carlgren miljöminister. Jag hade inte trott på Andreas återkomst, men jag är övertygad om att han blir en utmärkt miljöminister.

Två andra statsråd försvann lika snabbt som de kom. Skandaler fällde både Cecilia Stegö Chilo och Maria Borelius. Tråkigt, men efter allt kommit fram och uppståndelsen växte så fanns det inget annat alternativ än att avgå. Istället har Fredrik Reinfeldt utsett Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister och Sten Tolgfors som handelsminister. Jag har högt förtroende för båda även om jag inte känner dem närmre. Lena har jag träffat vid några tillfällen och hon har gett ett mycket sympatiskt intryck.

Utskott m.m.

Valberedningsarbetet gick mycket smidigare än jag kunnat tro i förväg. Det fanns så många nya uppdrag att fördela att vi nästan lyckades göra alla nöjda och glada. Det är betydligt lättare att vara valberedare när man ökat i valet än när man gått ner. Våra två utskottsordförandeposter fick Kenneth Johansson i social och Sofia Larsen i utbildning. Claes Västerteg är vice utskottsordförande i miljö- och jordbruk. Eftersom vår gruppledare Åsa gick och blev minister så fick vi ersätta henne med Roger Tiefensee. Annika Qarlsson är vice gruppledare och Kenneth Johansson andra vice.

Själv fick jag behålla min plats i justitieutskottet, men den här gången har jag en arbetande suppleant (alltså en ersättare som inte samtidigt är ordinarie i ett annat utskott), nämligen Karin Nilsson som är statsrådsersättare för Eskil. Utöver JuU är jag ordinarie ledamot i Nordiska Rådet och första ersättare i EU-nämnden.

Vi har delat upp oss i fyra kommittéer istället för som tidigare tre. Mest beroende på att vi nu är 29 ledamöter istället för 22. Vår gamla säkerhetskommitté heter nu Kommitté Trygghet och öppenhet, men består av samma utskott förutom lagutskottet som ju försvunnit. Jag har blivit ordförande i kommittén och sitter därmed även i riksdagsgruppens förtroenderåd.

Arbetssätt

Riksdagsarbetet är väldigt annorlunda nu när vi sitter i regeringsställning. Det tidigare arbetet med parti- och kommittémotioner, reservationer och särskilda yrkanden, samt kritiska interpellationer och skriftliga frågor har ersatts av promenader till Rosenbad. Det är en lite förenklad beskrivning, jag har skrivit några få enskilda motioner och det kommer säkert att finnas anledning att skriva några interpellationer och frågor, men den huvudsakliga ”makten” ligger nu i de direkta kontakterna med ministrarna.

Vi som är JuU:s borgerliga gruppledare (dvs en person från varje alliansparti) har redan träffat justitieminister Beatrice Ask två gånger på justitiedepartementet och vi kommer att ha veckomöten varje onsdag. Det känns bra att det är Beatrice som blev justitieminister. Jag har haft ett mycket gott samarbete med henne i justitieutskottet i fyra år, och det underlättare självklart kommunikationen nu när vi sitter på vars en sida av Strömmen.

Inom riksdagsgruppen måste vi också lära om. Det är inte så enkelt att gå från en invand ”kritisera regeringen linje” till att bli ”regeringsförsvarare”. Självklart finns det frågor där inte alla allianspartier är överens, men dessa ska vi lösa tillsammans innan de når riksdagens bord. Det är vid de personliga mötena mellan allianspartiernas företrädare som vi kommer att lösa de knutar som till en början känns svåra. Ibland kommer det att smärta när vi tvingas kompromissa bort någon hjärtefråga, men så kommer det att vara för oss alla fyra. I ett samarbete kan inte alla få exakt som de vill (ungefär som hemma i familjen). Vi kommer säkert att skrika på varandra ibland, men vi har kommit överens om att alltid göra det på ett kärleksfullt sätt och att skilja på sak och person.

Resor

För två veckor sedan var jag i Bukarest på ELDR:s kongress och förtroenderåd (Council). Det var mitt första större ELDR-möte och det kändes mest som lärotid. Jag gjorde nog ingen större skillnad i besluten som fattades, men det var intressant att vara där. För er som inte vet är ELDR det europeiska liberala och demokratiska partiet som Centerpartiet, och folkpartiet, är medlem i. Dess motsvarighet i Europaparlamentet heter ALDE, men det är egentligen samma sak även om det i ELDR finns medlemmar som inte kommer från EU-länder.

Utöver själva kongressen var vi inbjudna av Rumäniens liberala premiärminister på middag i parlamentsbyggnaden. Det är världens näst största byggnad efter Pentagon. Helt sjukt stort och allting är i marmor. Rumäniens tidigare diktator Nicolae Ceausescu lät bygga palatset 1983-1989. 24 000 byggarbetare jobbade i treskift för att få färdig den ofattbara byggnaden. Samtidigt svalt folket. Ceausescu höll tal från en balkong, som vi också fick gå ut på, den 21 december 1989 för att lugna ner folket som börjat göra uppror. Effekten blev den omvända och Ceausescu och hans fru försökte fly. De fångades in, fick en (sken)rättegång och avrättades inför kamerorna den 26 december 1989. Ni minns säkert bilderna från TV.

En liten kortare resa i måndags gick till Köpenhamn. Jag pratade om demokratiutveckling för ett hundratal personer på ”Demokratiforum” i Rådhuset. Jag hade aldrig varit inne i danska rådhuset tidigare. Det är också en fin byggnad, men efter att ha gått runt i parlamentet i Bukarest har jag blivit lite mer svårimponerad…

På måndag ska jag åter till Köpenhamn, den här gången till Nordiska Rådets session. Jag har fått äran att sitta i presidiet så nu blir det ännu fler speciella upplevelser. Bland annat kommer vi (13 personer sitter i presidiet) ha möte med de fem nordiska statsministrarna och ska på lunch hos danska drottningen! Spännande och lite nervöst. Jag blev väldigt överraskad när jag var på förslag som presidieledamot, jag utgick från att de två svenska platserna skulle gå till en socialdemokrat och en moderat. Men inom NR är vi indelade i andra sorters partigrupper och eftersom Mittengruppen (C, Fp, Kd och Mp) är större än den konservativa gruppen (bara moderaterna från Sverige) så gick den andra presidieposten till Mittengruppen. Vi i Centerpartiet är största parti inom Mittengruppen i Sverige och jag är den enda som varit med lite tidigare, och därför blev det som det blev.

Hänt i övrigt

Två gånger Södra Sandby blev det i förra veckan. Först på måndagen hade vi kommunkretsens valutvärdering på en gård utanför Sandby, och sedan på fredagen gästade jag och talade lite på Södra Sandby C-avdelnings 90-årsjubileum. Trevliga tillställningar båda två, och god mat.

Jag har varit på första mötet med Trafikuppgiftsutredningens politiska referensgrupp. Det är enmansutredaren Gudrun Antemar (gd på Ekobrottsmyndigheten) som ska ta fram ett förslag på hur EU-direktivet om lagring av teleuppgifter ska införas i svensk lag. Jag var motståndare till direktivet, men nu gäller det att införa det i svensk lag med så lite personliga integritetskränkningar som möjligt.

Det har varit den 14:e upplagan av Unga Tankar. Dialogkonferensen mellan ungdomar och politiker som jag startade för sju år sedan. Kul att det lever kvar och ständigt viktigt att öka ungdomars inflytande över politiken. Den här gången var det i Tomelilla. Tyvärr var jag ensam centerpartist, dåligt att ingen från regiongruppen kom.

Vidare har varit med på en debatt i Lund om buggning. Det var Juridiska Föreningen i Lund som anordnade debatten som en inledning på JiA-dagarna (juristen i arbete). Det var lite speciellt att tala inför tre gamla lärare från juridikutbildningen. Men trevligt att träffa dem igen. Hans Klette träffar jag dock lite oftare eftersom han är ordförande i BOJ, Brottsofferjourernas Riksförbund.

De få motioner som jag skriver i år kan ni (snart) hitta på min blogg, www.johanlinander.se.

Kommande

Imorgon ska jag göra min debut som tjänstgörande i EU-nämnden. Det är finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som ska föredra ärenden som ska upp i Rådet.

Imorgon ska jag också bli intervjuad om fildelning till ett radioprogram som jag tror ska sändas på måndag.

På söndag döps min första lilla systerdotter, Irma, i Veberöds kyrka.

Sedan är det en plenifritt i en vecka, men då ska jag istället debattera i Nordiska Rådet.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.