Krig är aldrig rätt lösning

Nu är jag pessimist, men jag tror att det går åt helvete i Mellanöstern. Jag har förståelse för att Israel är upprörda och kanske uppgivna över Hizbollahs angrepp mot norra Israel, jag har förståelse för att Israel vill rädda sina kidnappade soldater och jag har förståelse för att den israeliska regeringen är satta under hård press och måste visa sig handlingskraftig.

Men. Krig är aldrig rätt lösning. Det kan vara en tillfällig lösning, men det är aldrig rätt lösning på längre sikt. Det som nu händer i Israel, Libanon, Gaza och övriga Mellanöstern är att hatet bara växer. Hatet mot de människor som även i fortsättningen kommer att vara deras grannar.

För några månader sedan såg det ut som att Israel, Palestina och omgivningen var på rätt väg, visserligen långsamt men återlämningen av ockuperade områden var ändå ett viktigt steg. Nu har hela Mellanöstern tagit oerhört många fler steg tillbaka. Kanske är konflikten tillbaka på 60-70-talsnivå.

Nu måste FN agera snabbt och kraftfullt. Först måste dock USA inse att de inte bara kan skydda Israel. Få alla parter till förhandlingsbordet, hjälp Libanons regering att avväpna Hizbollah, hjälp det palestinska folket från en humanitär katastrof, ställ krav på Israels regering, in med FN-trupper osv. Exakt vad som kan och behöver göras vet jag inte, men att FN har en avgörande roll det är jag säker på.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Krig är aldrig rätt lösning

  1. Jerker Thorvaldsson says:

    Hej Johan!

    Vettigt inlägg. Jag vill bara tillägga, ge palestinierna ett eget land. Tre generationers flyktingläger skapar inga positiva samarbetsformer. Efter åratal av förstörelser, hade Libanon äntligen börjat finna vissa former för demokratiskt samarbete mellan olika åsiktsgrupper. Jag såg själv på 70-talet Beirut som då var något av “Österns pärla”, såg sedan på TV den vansinniga förstörelsen, på 2000-talet skedde sedan en uppbyggnad av myhcket som var raserat. För ett år sedan var jag i Beirut och upplevde några fina dagar, skall allt nu raseras igen. Stackars libaneser.

    Jerker Thorvaldsson

  2. site admin says:

    Intressant att höra dina egna erfarenheter från Libanon. Har också hört av en kompis som var FN-soldat där att det är ett vackert land med underbara stränder. Skulle kunna vara ett “sol och bad-turistland” på samma sätt som t.ex. Cypern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.