Avskaffa TV-avgiften

Jag har skrivit om det förr och också motionerat i frågan i riksdagen, men för varje gång frågan blir aktuell borde fler och fler inse problemen med TV-avgiften.

Sydsvenska Dagbladet har skrivit om den nya lagen som röstades genom innan riksdagens sommaruppehåll. Den innebär att datorägare, med Internetuppkoppling, kan tvingas betala TV-avgift även om de inte har någon TV. Det krävs inte heller att de tittar på TV med sin dator, utan det räcker att de skulle kunna göra det.

Vad som är en TV-mottagare kommer att bli allt svårare att avgöra. Hur länge dröjer det innan vi kan se vanliga TV-sändningar i våra mobiltelefoner?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Avskaffa TV-avgiften

 1. Johan Folin says:

  [Rant]Det är ju poängen. Det gäller att maximera intäkterna, inte att minimera utgifterna. Det är ju bara medborgarnas pengar, varför ska de användas effektivt?[/Rant]

  Alla ska med, så enkelt är det.

 2. Pingback: Johans tankar » Tänk efter före istället för efter

 3. Ola says:

  TV-avgiften är en antik instutition och det är hög tid att den går i graven.

  Vi kanske kan få se en proposition i frågan efter valet?

 4. Stort, Johan! Jag vet att det kan vara tufft att företräda denna åsikt i partiet, även om du har stöd i ett stämmobeslut från Västerås -04.

  Jag hoppas och tror dock att tiden jobbar för oss i den här frågan!

 5. Bra Johan! Så här tycker jag: Om man ändå vill ha med i princip alla medborgare att betala för SVT, så ska man inte låtsas som att man har ett system där bara de drabbas de som använder tv. I princip ingen kan ändå komma undan utan att fuska i systemet. Då är det ärligare med någon annan sorts skatt/avgift som drabbar alla.

  Men jag undrar en sak. Är inte en orsak till tv-licensen att det är ett av de få sätt som staten kan få in en sådan “skatt”. Större delen av inkomstskatten är ju regional och kommunal. Man lär inte höja den statliga inomstskatten och inte heller momsen. Arbetsgivaravgifterna kan väl knappast heller gå till public service-tv. Så hur annars ska staten få in pengarna direkt? Kanske jag är en amatör på området som inte ser en uppenbar lösning. Men _vilken_ skatt skulle höjas om man skulle göra om tv-licensen till en vanlig skatt?

  Kanske min lösning skulle vara att låta regionerna ha hand om radio och tv och så fick de ta upp skatt (medan tv-avgiften avskaffades) och om de _ville_ delta i en vidare samarbetssatsning på en eller, som nu, två rikskanaler med mer eller mindre regionalt innehåll.

 6. Erik Hultin says:

  Än en gång en lagstiftning som sannolikt har sitt upphov hos folk som inte har nödvändig kunskap om konsekvenserna av fattade beslut.

  Rimligen så bör det då alltså finnas gränsvärden för hur snabb datorn/internetuppkopplingen måste vara för att det ska kunna räknas som att man skulle kunna se på TV via datorn. Hur många fler administratörer ska man kunna räkna med på Raditjänst när denna lag träder i kraft? Hela konstruktionen med en TV-licens istället för att kostnaden läggs på skattsedeln känns som en enda stor arbetsmarknadsåtgärd.

  Liksom Per Ankesjö så tror jag att trägen vinner i denna fråga.

 7. site admin says:

  Trevligt att ni håller med mig. Malte, som du vet har jag motionerat om att regionalisera en av SVT:s två kanaler. Exakt vilken skatt som ska höjas för att finansiera SVT tycker jag inte man behöver precisera. Det är inte så att Dramatens anslag tas just från en sorts skatt. Alla statens utgifter tas från den stora penningpåse som alla statens intäkter skapar, dvs statlig inkomstskatt, moms, företagsskatter, fastighetsskatt m.m.

 8. Mm, jag bara tänkte att här handlar det om en ganska stor förändring. Vid snabb huvudräkning får jag det till ca fyra miljarder _per år_ som permanent ska flyttas över från en avgift till “något annat”, säkerligen en skatt.

  I och med att den vanliga inkomstskatten (lyckligtvis) i Sverige inte är statlig, så är det svårt för staten att ta igen pengarna med ungefär samma rättviseprofil som innan ett eventuellt avskaffande av tv-avgiften. Bara några tankar…

 9. Bengt Walla i Sturefors says:

  Jag har ett konkret centerförslag: När jag betalat min TV-licens med sedvanlig stolthet, så får jag ett Public Service-kort som kvitto från Radiotjänst i Kiruna, lika enkelt som jag får mitt skattekvitto från Vägverket. Det betalda licenskortet sätter jag i min digitalbox, för att avnjuta SVT:s breda kulturutbud utan rekamavbrott. Kan det bli mera rättvist? (Reklamkanalerna TV4, Kanal Lokal, Axess, TV6-Viasat-CNN och Aftonbladet TV kommer att fungera som vanligt i kortlösa digitalboxar.) Det kan vara praktiskt att låta Boxer lägga in mina tillval av betalkanaler på samma kort, eftersom både Radiotjänst och Boxer ägs av Staten, dvs oss själva. Digitaltekniken öppnar möjligheten, Centerpartiet lägger förslaget, så att det kan införas med full rättvisa när analog-TV fasats ut.

  Radiolicensen är numera inkluderad i TV-licensen och färg-TV-licens är numera standard. Det är orättvist och demoraliserande att en del av oss betalar vår kulturlicens när andra åker snålskjuts. Det har funnits propåer om att skattefinansiera även TV-licensen för att slippa licensskolkare och åtföljande pejlare. Blir det mera rättvist? Som bekant har vi även skatteskolkare.

  Jag vill med mitt förslag modernisera den klassiska TV-licensen för att ge nytt liv åt Public Service. Ökade licensintäkter skulle kunna ge oss ännu fler och bättre (reklam-)fria SVT-kanaler. Introducera digitalradion i vårt marksända kulturutbud, precis så som man gör i satellitsändningarna. Visste du att Sveriges Radio redan sänder 19 rikskanaler dygnet runt och 25 regionala radiokanaler med CD-kvalitet över storstädernas DAB-radio och WEB-radion på http://www.sr.se ?

  Jag vill också med mitt förslag modernisera vårt anrika Radiotjänst med nya digitala tjänster genom att samordnas med Boxer och administrera digital-TV-korten för det marksända kulturutbudet. Samtidigt kan vi avveckla den mindre populära jakten på licensskolkare med TV-pejling. Här kan man tala om att jaga ungdomar och göra intrång i vad vi menar är, andra människors privata sfär. TV-pejlingen är primitiv vad gäller både teknik och etik, och blir överflödig med mitt förslag.

  Jag vill gärna fördjupa mig i de tekniska lösningarna av systemskiftet. Hur kan vi bäst kombinera Public- Service-kortet med olika betalkanaler för att slippa köpa dubbla kortläsare? Eller min gamla mor som just köpt en kortlös digitalbox för att kunna se gudstjänsten på TV1. Hon skulle kunna se TV4, Kanal Lokal m.fl. men räcker det? Kan TV-gudstjänsten sändas i TV4 -utan reklamavbrott? Kan kunden ändra sitt kanalval, utan att Boxer måste skicka ut ett nytt kort?

  Redan förra hösten skrev jag ett förslag till en riksdagsmotion åt Staffan, som syftar till att ge TV-konsumenterna full valfrihet att själva välja ut enskilda kanaler ur hela utbudet och skapa sitt eget favoritpaket. Boxer tvingar oss nu att betala onödigt dyrt för onödigt stora kanalpaket med många skräpkanaler, bara för att jag vill se min favoritkanal. Min lösning är att prissätta alla kanaler indiviuellt och överlåta till konsumenten att välja. Ingen annan handlare skulle komma på tanken att tvinga oss att köpa en liter av varje mjölkvariant för att komma över en liter ekologisk mellanmjölk.

  Nu gäller att alla ‘apparatinnehavare’ måste betala TV-licens och ge sitt bidrag till Public Service, inklusive Sveriges Radio. Blir det, liksom TV-pejlingen, otidsenigt när vi kan se TV i datorn och i vissa mobiltelefoner? Kanske det passar bättre att knyta den solidariska finansieringen av Public Service till Public-Service-kortet med licens-paketet i botten och ett fritt val av betal-TV-kanaler därtill? Jag vill alltså behålla licens-paketet och samtidigt öppna betal-kanal-paketen för individuella val, även om det kan låta inkonsekvent. Det ska inte heller vara möjligt att köpa ett TV-kort utan Public Service? eftersom digitalradion ingår i Public Service!

  Går det att förhandla fram motsvarande avtal med satellit-TV-bolagen, när de vill sända Public Service både genom parabol och IP-TV? TV4 och Kanal Lokal borde vara gratis, även genom IP-TV och kabel-TV. Ska hyresvärden betala licensen för kabel-TV och ta ut den på hyran? TV-licensen gäller för privat bruk. Hur ska en Public-Service-licens utformas för publik visning på restaurant eller biograf? Det finns många svåra frågor kvar att lösa för ett parti med regerings-ambitioner.

 10. Lord Metroid says:

  Om man nu vill ha riktig public service varför envisas alla statliga verk som producerar material för skattepengar eller i det här fallet “konstgjord skatt(För att få lite mindre arbetslösa i Kiruna)” att behålla det material de skapar för sig själva istället för att göra allt public domain så som man gör i andra länder så som i England och USA. Jag tycker det är helgalet att man behöver betala två gånger för att få ut kartor eller att man upphovsrättslagar hindrar SVT från att ge sina program till konsumenterna utan restriktioner och att de dessutom bryr sig om att jaga små filmsnuttar som ligger ute på bubblar.se eller youtube. Va? Är någon rädd för att förlora något på det eller?

 11. Pingback: Linander tycker! » Det tar lite tid innan man får rätt…

Leave a Reply

Your email address will not be published.