Mardrömsvalet

När jag skrev en svarskommentar angående den ofrivilliga tyska regeringskoalitionen så dök det upp en hemsk tanke i mitt huvud. Det gick rysningar genom hela kroppen. Tänk om vi får ett mardrömsresultat vid riksdagsvalet den 17 september nästa år. Då kan vi stå inför ett regeringskaos som vi aldrig upplevt i Sverige.

Min hemska tanke:

Sex partier på 4-5%: Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, Junilistan och SPI.

Två partier på ca 7,5%: Centerpartiet och Folkpartiet.

Ett parti på ca 25%: Moderaterna.

Ett parti på ca 30%: Socialdemokraterna.

Det borgerliga blocket skulle få ca 45% och det socialistiska (S, V och Mp) ca 40%. Minoritetsregering? Knappast, vem vill sitta i en situation där FI, Jl eller SPI kan utöva utpressning? Nyval? Kanske den bästa lösningen, men inte den troligaste.

Jag tror att kaoset hade slutat med en “bred koalition” där S och M satt sig i regering tillsammans. Om det varken blir hackat eller malet i Tyskland så skulle det inte bli ett dugg bättre här.

Hemska tanke. Försvinn.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Mardrömsvalet

 1. Visst skulle det vara illa med ett parlament som inte kan fatta rejäla förändringsbeslut. Tyvärr beror den politiska situationen nog på att riksdagens nuvarande partier inte lyckats förändra sig själva och sin politik i den takt som skulle behövas.

  Centerpartiet tillhör ju de partier som på senare tid genomgått en i någon mån radikal omvandling. De federalistiska principer partiet lagt som en utgångspunkt för sin politik är ett bra nytänkande.

  Men väljarna är skeptiska – och det med all rätta. Inte för att centerpartiet gått i fel riktning. Utan därför att centerpartiets förvandlingsnummer är synnerligen ofullständigt – och därmed inte tillräckligt trovärdigt.

  Moderaterna är ett annat parti som dras med liknande problem.

  Partistöd och frånvaron av riktiga personval är några av grundorsakerna till att politiken i Sverige inte har den flexibilitet som en fungerande demokrati kräver.

 2. site admin says:

  Det är helt sant att Centerpartiet genomgått en ordentlig förändrig om man jämför dagens Centerparti med det Centerparti som leddes av Olof Johansson. Men jag vet inte om för lite förändring är problemet. Jag hör oftare att folk inte “känner igen” Centerpartiet. Och på vilket sätt har moderaterna liknande problem? De har ökat i opinionsundersökningarna med minst 10% sedan Reinfeldt tog över.

 3. Lars Hindrum says:

  Jag tror inte att SPI eller FI har någon större chans. Man skall aldrig säga aldrig när det gäller Fi, för Gudrun är kanske den slugaste politikern som verkat på senare tid i Sverige, men som det ser ut nu tror jag inte på dina farhågor. Dock ser jag junilistan som ett “hot”. Men om de kommer in i riksdagen så tror jag att de till slut kommer att på något passivt sätt stöda Alliansen. Visst hade det blivit problematiskt, men inte omöjligt.

  Själv ser jag Junilistan som ett inte alls otänkbart alternativ att lägga min röst på, om Moderaterna skulle börja förespråka kommunism eller liknande vill säga.

 4. Om partimedlemmarna inte känner igen sitt centerparti kanske det skapar interna problem i organisationen. Men om centern ska få fler väljare var stora förändringar säkert nödvändiga. Problemet är att centerpartiet just nu befinner sig mitt emellan sin krympande, allt mindre representativa medlemskader – och en väljarkår som inte nöjer sig med halvmesyrer. Varken hackat eller malet, skulle man kunna säga…

  Vad gäller moderaterna så markerade väljarkåren att de ville se förändring. Och visst har Reinfeldt ändrat mycket. Men att döma av en hel del analyser börjar det likna en “bubbla”.

  Skillnaden mot centerpartiet är att moderaternas bubbla växte till sig innan den sprack.

  Eftersom Maud inte fått opinionssiffrorna att lyfta ännu är hennes chanser att komma ur detta läge med hedern i behåll betydligt bättre än Reinfeldts. Fast det kräver mera förändring.

 5. Dico says:

  Innebär inte detta att ni snart kan lägga ner er retorik om att högeralliansen skulle vara så enade och s-v-mp är ett kaos.

  S-v-mp har i varje fall tagit ansvar för landet sedan 1996. Hur tänkte ni ta ansvar med Junilistan?

  En ölback till dig och en ölback till mig…

  Föresten fick vi ca 36 i förra sifo (och stigande) så du får nog justera om siffrorna i din mardröm lite…

  Dnna tanke kommer nog att förfölja deg till valdagen.

 6. site admin says:

  Dico, du har nog missuppfattat mig. Jag skriver inte att jag tror eller vill att valresultatet ska bli sådant, tvärtom så är rubriken mardrömsvalet. Så varför skulle Allians för Sverige inte fortsätta att arbeta för att få en ny regering. Om du tycker att Sverige har blivit så mycket bättre sedan 1996 så kan du fortsätta rösta på sossarna, tyvärr för din del så tror jag inte att svenska folket håller med dig.

  Om ni nu är så enade, varför vägrar sossarna att ha V och Mp i regeringen? Härligt med miljöpartiska och vänsterpartistiska statsråd som ska förhandla för Sverige i EU… På tal om mardrömmar alltså. Och du har ju varit partikamrat med Nils Lundgren fram till nu, eller kanske fortfarande är det, så varför skulle du inte vilja fortsätta att samarbeta med honom?

 7. Niklas says:

  Till Dico:

  Är du socialdemokrat?

  Persson och Billström svek vallöftet om trängselskatten, Bosse Ringholm har svartklubb och tar regeringsplanet till fotbolls-EM, stugor till behövande har prioriterats till sossar, lägenheter har gått till fackpampar, friår, trängselskatt, höjd bensinsnatt, höjd fordonsskatt, i princip allmän flyktingamnesti något som (s) inte vill ha, löspenisar, röd adel etc…

  Är du fortfarande socialdemokrat? Sök hjälp i så fall.

  Niklas

Leave a Reply

Your email address will not be published.