Justitieministern missar poängen

Oj vad justitieminister Thomas Bodström och rikspolischef Stefan Strömberg blev upprörda när Johan Eriksson, vd på Securitas Värde, kritiserade regeringen, Riksdagen, Riksbanken och polisen för att inte göra tillräckligt för att stoppa värdetransport- och värdedepårånen. Sådan omedelbar reaktion brukar tyda på att kritiken träffat en öm tå.

Att polisen inte lyckas lösa tillräckligt många av de rån som begås är det väl knappast någon som inte håller med om. Alla hade väl önskat högre effektivitet. Självklart är det svåra brott att lösa men med större resurser hade mer kunnat uträttas.

Men mest anmärkningsvärt är att justitieministern missar den mycket viktiga poängen i Johan Erikssons kritik att bevakningsbranschen i alldeles för stor utsträckning har fått ansvar för att kontantförsörjningen i landet fungerar. Riksbanken har dragit sig tillbaka och minimerar antalet av sina värdedepåer och bevakningsbranschen får träda in. Givetvis tar de uppdraget för att tjäna pengar, men redan för två år sedan när jag diskuterade frågan med Securitas informationschef Åke Andersson så beklagade han att de har fått ett alldeles för stort ansvar för en för viktig del av samhället. Oavsett hur mycket de kunde tjäna på det.

Detta blundar justitieministern för och går istället till motattack och menar att de som utför värdetransporterna ska ta ett ännu större ansvar för att brott inte ska begås. Självklart ska de göra vad de kan, och efter Arbetsmiljöverkets beslut har de också börjat genomföra de önskade åtgärderna, men det kan fortfarande inte vara privata företags ansvar att stoppa brottsligheten. Detta hoppas jag ligger och även i framtiden ska ligga på staten.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Justitieministern missar poängen

  1. Erik says:

    Justitieministerns genmäle är lika absurt som att begära att bankerna ska ta ett större ansvar för att lag och ordning upprätthålls. Var ska denna kedja påbörjas ur ansvarssynpunkt enligt justitieministern? I tobaksaffären? Hos den som för pengarna till serviceboxen? Kanske rentav redan hos konsumenterna. Det är alltså ditt och mitt fel att pengar finns i omlopp. Bisarrt.

    Än en gån visar de socialdemokratiska hur långt från verkligheten de befinner sig.

  2. site admin says:

    Bra jämförelse med banken. Om det hade blivit en rad bankrån hade justitieministern då klagat på att bankerna inte gör tillräckligt mycket för att stoppa bankrånen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.