Dubbelmördare på rymmen för andra gången den här sommaren

Det är visserligen inte ett fängelse som han sitter i, utan på ungdomsvårdsanstalten Sundbo, men det är allt annat än bra att samma 18-åring lyckats rymma för andra gången den här sommaren.

Han är dömd för dubbelmordet på Hallandsåsen där två flickor misshandlades och lämnades att frysa ihjäl och han har gång på gång visat sig rymningsbenägen. Dagens rymning är hans tredje och andra bara den här sommaren. Enligt Sundbos chef så satt han och de andra två som rymt på den säkraste avdelningen av alla som finns på svenska ungdomsvårdsanstalter. Frågan är givetvis hur de då kunde rymma?

Även om yngre kriminella inte ska sitta på Kumla eller de andra tyngre anstalterna så måste det finnas tillräckligt säkra fängelser även för unga brottslingar som är rymningsbenägna och som är farliga för allmänheten. Det går inte att behandla honom som ofarligare än äldre kriminella bara för att han bara är 18 år, det kan snarare vara så att man måste vara ännu mer noggrann med säkerheten för en så kriminell ung intagen.

Han har tidigare visat att han är fullkomligt likgiltig inför andra människors liv. Dubbelmordet var fruktansvärt grymt, flickorna var hjälplösa och de båda gärningsmännen måste förstått att de inte skulle överleva i snön, och i samband med rymningen i juni så sköt han mot personal som försökte följa efter deras bil. Hans ålder får inte göra att han har lättare att rymma än äldre grovt kriminella.

Jag står bakom lagstiftningen och tankarna kring att ungdomar som begår brott inte ska blandas med äldre kriminella. En sådan blandning har bara inneburit större kriminellt nätverk och ökad återfallskriminalitet för ungdomarna. Men åldern får inte innebära mindre säkerhet och lättare att rymma. Säkerheten kring grovt kriminella måste vara lika hög oberoende av den kriminellas ålder.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.