Varför så många världsrekord i simning men inte i friidrott?

Som sportälskare försöker jag följa de flesta stora idrottsevenemangen på TV. Eller rättare sagt, jag försöker inte följa det, jag kan inte låta bli. En sak som jag har lite svårt att förstå när jag tittat på sim-VM i Montreal är varför det blir så många världsrekord. Jämför med t.ex. friidrott. Visserligen slår Jelena Isinbajeva världsrekord på löpande band (även om det inte blev något igår på ett kallt och regnigt Stockholm stadion), men damernas stavhopp är en ganska ny gren och därför är det inte så konstigt om det dyker upp en hoppare som är bättre än de tidigare i historien. Men simning oavsett distans och simsätt är knappast något nytt.

Några förklaringar till de många världsrekorden kan givetvis vara större talanger, mer träning eller bättre utrustning (hajdräkt…?). Men varför skulle det inte komma större talanger som tränar mer och har bättre utrustning i friidrott? Svaret skulle kunna vara fusk. Men jag tror faktiskt inte att Phelps, Thorpe och de andra är dopade. Snarare tror jag att anledningen till att inte fler världsrekord sätts i friidrott är att många av de gällande rekorden är dopingrekord.

En liten jämförelse mellan gällande världsrekord: Friidrott damer, 12 rekord står sig från 80-talet, 4 från 90-talet och 6 är från 2000-talet (och då finns det ganska många “nya” grenar för damerna som stavhopp, 3000 m hinder och slägga). Friidrott herrar, 2 från 80-talet, 14 från 90-talet och 6 från 2000-talet. Simning damer långbana, 4 från 80-talet, 2 från 90-talet och 14 från 2000-talet. Simning herrar långbana, inget från 80-talet, 1 från 90-talet (1999) och 19 från 2000-talet.

Skillnaden är mycket stor. En närmre analys av rekorden:

Friidrott damer: Av 80-talsrekorden innehas tre av USA varav två av Florence Griffith Joyner och ett av Jackie Joyner-Kersee, tre av Östtyskland (400 m, diskus och 4 x 100 m), tre av Sovjetunionen (längd, kula och 4 x 400 m), två av Bulgarien (100 m häck och höjdhopp) och ett av Tjeckoslovakien (800 m). Dvs f.d. öststater och “Joyners”. Jag vet inte om någon av rekordhållarna senare åkt fast för doping, men det ligger inte långt borta att misstänka doping i många av fallen.

Friidrott herrar: De båda 80-talsrekordet gäller diskus och slägga och innehas av kastare från Sovjetunionen och Östtyskland. Doping kan inte uteslutas.

Simning damer långbana: Av de fyra 80-talsrekorden innehas tre av amerikanskan Janet Evans på långa frisimsdistanser och ett av Östtyskland på 4 x 200 m frisim. Doping kan inte uteslutas, men det kan också vara så att Janet Evans var en extremt duktig simmerska som ännu inte överträffats.

En fundering i jämförelsen mellan damerna och herrarna i friidrott är att för damerna står sig många fler rekord från 80-talet medan herrarnas framförallt är från 90-talet. Det kan vara så att öststaternas dopingexperiment lyckades bättre på kvinnor än på män eftersom det framförallt var testosteron som användes.

Samtidigt så måste jag medge att jag och säkert många andra har lättare att ta till sig att t.ex. den sovjetiska kulstöterskan Lisovskaya och amerikanska Flo-Jo kan ha varit dopade än att Michael Johnson eller Jonathan Edwards skulle ha varit det. Eller ännu värre, tänk om underbarnet Michael Phelps eller vår egen Carolina Klüft skulle vara dopad. Det går inte ens att tänka sig. Och självklart tror jag inte att så är fallet.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

4 Responses to Varför så många världsrekord i simning men inte i friidrott?

 1. Kurt Kort says:

  Det beror nog snarare på att simsporten, precis som golf är löjligt outvecklad jämfört med de flesta andra etablerade grenar i fri idrott som du jämför med. När man drar in fler nya påfund såsom “damernas skidskytte” eller skidåkningens “fri-stil” är det på lika outvecklad nivå.
  Där hittar vi plötsligt nya hjältar som kommer från ingenstans till toppen med några kvartals specialist-träning.

  Äras den som äras bör! Misstänk inte alla för fusk, bara för att du blir omsprungen ibland!

 2. site admin says:

  Det var verkligen en sen kommentar. Vad skulle detta ha med om jag blir omsprungen eller inte, har inga som helst ambitioner eller möjligheter att prestera på den nivån.

  På vilket sätt skulle simning vara ett “nytt påfund” eller en outvecklad gren?

 3. Jonas says:

  Nu verkar simmarna inte längre sätta så många världsrekord efter att “hajdräkten” fick sluta användas. Kompressionsdräkterna inom friidrotten verkar inte ge lika mycket prestandaökning. Möjligtvis 100-400M Herrar. En sen kommentar, men bättre sent än aldrig 😉

 4. Jonas says:

  Nytt svenskt rekord av Sara Sjöström precis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.