Fetma ingen klassfraga?

Nu kanske jag ar ute pa hal is, men jag kan inte lata bli att skriva om en liten fundering. Visserligen har jag varit i USA forut, men da enbart i storstaderna New York och Washington, men nu ar jag ute pa den amerikanska landsbygden/mindre stader for forsta gangen.

Jag hade en fordom om att fetman i USA var en klassfraga. De nagot mer valbargade haller sig smala och tranar pa gym medan de med mindre ekonomiska marginaler ater snabbmat och blir feta. Jag medger att det var en fordom och nu tycker jag att den visat sig vara falsk och just en fordom.

Det har val hant att zappningen dar hemma framfor TV:n nagon gang slutat med Ricky Lake eller liknande. Da har jag alltid fatt en kansla av att de med stor overvikt som ar med i programmet ar ganska fattiga personer, eller atminstone inte rika. Men sa tycks det inte vara har i Kalifornien atminstone. Det ar nog farre har an i US-genomsnittsstaten som ar riktigt feta, men de man ser kor bade skrotiga Dodge a la Al Bundy och fina Lincoln Prestige. Pa nagot satt ar det socialt accepterat att vara riktigt tjock har, och da pratar jag inte om tjock enligt svenska matt (da ar man medelviktig har) utan om riktigt feta personer.

Sjalvklart ar det bra att alla manniskor accepteras som de ar, men pa langre sikt ar jag overtygad om att fler kommer att bli och forbli feta om det ar “helt normalt” och socialt accepterat. Dessutom ar det allt annat an halsosamt att vara i 200 kg-klassen. Amerikansk sjukvard har redan borjat kanna av det och varre kommer det att bli. Nagot bra svar pa hur det ska ga att kombinera alla manniskors ratt att vara som de ar och som de vill vara med att fler ska kanna att de inte kan vara sa tjocka for sin egens halsas skull har jag inte. En borjan skulle kunna vara att de far information om halsoriskerna med stor overvikt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Fetma ingen klassfraga?

 1. Dennis says:

  Info finns här.

 2. Markus "LAKE" Berglund says:

  Kanske en ny MYNDIGHET kan sköta informationen till de stackars ovetande amerikanarna? 😉

 3. deap says:

  Ska du ge dig in i fetmadebatten bör du också läsa Mattias Svenssons bok “Peta inte i maten!”.

  /Dan

 4. site admin says:

  Dan, jag har lite svart att fa tag i svenska bocker har i USA, du kan val beratta vad tesen i Mattias Svenssons bok ar.

  Innan jag skrev om fetman har pa bloggen sa hade jag inte diskuterat fragan med de amerikaner som vi bor hos, men det har jag gjort nu efterat.

  De haller i princip med mig om att den sociala acceptansen inte ar en klassfraga, men de menar de daremot att kunskapen om varfor man blir fet om man intar sin huvudsakliga foda pa McDonalds samtidigt som man inte ror sig det minsta ar. De framhaller ocksa skillnaderna mellan norr och soder/kust och inland inom USA. Levnadssattet och utbildningsnivan skiljer sig at vasentligt. Vi i Europa kanske oftast inte tror det, men skillnaderna mellan de amerikanska staterna ar pa manga satt lika stora som de mellan Europas lander.

  En annan sak som de oroar sig for ar de okade sjukvardskostnaderna som fetman kommer att leda till. Eftersom de har ett forsakringssystem sa kommer ju alla som tar en sjukvardsforsakring att drabbas om sjukvardskostnaderna okar. Redan idag ar det en stor kostnad for de som sjalva betalar sin sjukvardsforsakring, men ofta ingar det som en anstallningsforman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.