Inte konstigt att andra socialdemokrater agerade

Nu är det livlig debatt om hur Håkan Juholt blev bortkuppad av andra i Socialdemokraternas ledning. Ett “hemligt spel” skulle ha satts igång för att Juholt själv skulle avgå, men att han inte ville och därför kämpade vidare.

Daniel Suhonens bok “Partiledaren som klev in i kylan” avslöjar säkert väldigt mycket spännande om Socialdemokraternas interna liv, men att den är helt objektiv är svårt att tro. Suhonen själv var Juholts rådgivare och har ett och annat att försvara för sin egen del.

Det är inte så länge sedan det hände och vi minns nog alla hur skandal efter skandal rullades upp kring Håkan Juholt. Han var dessutom klantig i sina uttalanden och, precis som väntat, visade han sig inte vara en möjlig statsminister. Jag skriver precis som väntat eftersom jag och många andra, definitivt socialdemokraterna själva, visste att Juholt var (och kanske fortfarande är) en mycket spontan person som kunde säga en hel del saker utan att först tänka riktigt noga efter.

Att Juholt inte själv förstod att han var tvungen att avgå gjorde att andra i partiledningen kände sig tvingade att agera. Inte speciellt konstigt enligt mig. Jag skulle mycket väl ha kunnat agera på samma sätt om vi hade haft en sådan utomordentligt allvarlig ledarkris i Centerpartiet.

Jag har inte läst boken, eftersom den inte har kommit ut ännu, men det verkar som att Carin Jämtin m.fl. gjorde vad som behövde göras, men de gjorde det på ett fult sätt mot Juholt. De skulle givetvis ha varit öppnare mot honom. Inte försökt gå bakom ryggen, utan tagit det öga mot öga.

Så efter att ha tagit del av medias bild av Daniel Suhonens bok är min slutsats att övriga partiledningen gjorde vad som behövde göras men de gjorde det på ett fegt och fult sätt mot Juholt

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Inte konstigt att andra socialdemokrater agerade

  1. Håkan Fredriksson says:

    Hela hanteringen inför ny partiledare efter Mona var ju ett skådespel som säkert skulle bli en härlig pjäs på Dramaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.