Företagsamhet, jobben och miljön lyftes fram på C-stämman

Som vanligt har jag glömt bort att lägga ut mina debattartiklar i några månader. Här kommer ett antal från slutet av mars och framåt.

Centerstämman i helgen har antagit ett idéprogram, som tydligt står för småföretagande, entreprenörskap och en hållbar miljöpolitik. Med våra landsbygdsrötter är det självklart att lyfta fram entreprenörskapet och småföretagandet som basen för jobb och utveckling i hela landet. Genom att sänka kostnaderna och underlätta för företagare att växa, anställa och skapa lönsamhet, kan vi få hela Sverige att leva och utvecklas. Vi vill slopa andra sjuklöneveckan, sänka arbetsgivaravgifterna och satsa på yrkesutbildningar och lärlingssystem.

I idéprogrammet slår vi fast att Sverige inom en generation ska ha ett helt förnybart energisystem. För att få bort de fossila energikällorna och kärnkraften vill vi driva ett hårt arbete för att främja de förnybara alternativen. För Centerpartiet är landsbygden motorn i den gröna omställningen. Det är här vi har matproduktionen. Det är här vi har skogen. Det är här vi producerar den gröna energin. Både från skogens restprodukter och från gårdarnas gödsel.

Möjligheterna i den gröna omställningen är mycket stora om man får bra villkor. Sedan 2006 har andelen biodrivmedel i transportsektorn fördubblats och vindkraften sjudubblats. I budgeten miljardsatsar Centerpartiet på infrastruktur, bredband och energiforskning så att fler entreprenörer på landsbygden kan skapa nya värden ur jord, skog och vind.

För oss finns flera saker på ”att-göra-listan” för att ytterligare förstärka utvecklingen mot ett hållbart samhälle och stärka utvecklingen i alla delar av landet. Vi vill införa nettodebitering för småskaliga elproducenter, som gör att den som själv producerar el, genom solceller på taket eller ett eget vindkraftverk, kan räkna av det på elräkningen. Vi vill att lagen om offentlig upphandling ska vara möjlig att använda som en hävstång för bättre miljö och bättre mat i skolmatsalen. Vi vill ge människor, företag och organisationer förutsättningar att skapa attraktiva miljöer, jobb och hållbar tillväxt. Vi behöver göra det billigare att anställa. Vi behöver ytterligare sänka kostnader för det svenska jordbruket som producerar nära, klimatsmart och sund mat. Vi behöver plocka bort onödigt regelkrångel.

Med vårt nya idéprogram har vi en tydlig kompass för vår politik. Den är social, decentralistisk och grön.

Johan Linander, Stora Rödde
Per-Ingvar Johnsson, Åhus
Riksdagsledamöter (C)

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.