Lika galet som jag sa för åtta år sedan

Blir så trött på Radiotjänst och TV-avgiftssystemet. Nu är tanken att alla med datorer och surfplattor ska tvingas att betala TV-avgift eftersom de skulle kunna se på SVT. Det är helt absurt att en statlig avgift ska läggas på medborgarna för att de skulle kunna göra någonting med sin dator.

Jag motionerade i frågan redan 2005 och även om den tekniska utvecklingen inte kommit så långt (“… det skulle förvåna mig om det inte inom en snar framtid går att se på TV på mobiltelefonen) så får jag säga: Jag hade rätt.

Nu är det dags att göra om systemet. Som parti beslöt vi på stämman 2011 följande: “Centerpartiet anser att public service ska bibehållas med ett brett programutbud, säkerställt politiskt och kommersiellt oberoende, och att dagens TV-avgiftssystem på sikt ska avskaffas till förmån för en public service-avgift/medieavgift för alla.”

Med andra ord att public service ska finansieras över skattsedeln och inte beroende på vilka tekniska prylar du äger.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Lika galet som jag sa för åtta år sedan

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Vi har redan möjligheten att se på TV i de smarta telefonerna. Al Jazeera har till exempel en applikation som är fri och som innebär att de sänder live över Internet. Om och när SVT börjar sända sina kanaler live så kommer dessa att vara möjliga att ta del av i de smarta telefonerna via en applikation för SVT Play som är helt fri att ladda hem för IOS och Android. Vi har Viaplay som man kan ladda hem till sin smarta telefon om man har abbonemang där och då har man tillgång till kanaler som Viasat sport, Viasat hockey och Viasat Golf.

  Sen kan man allvarligt ifrågassätta den definition som SVT och Radiotjänst här gör och man befinner sig verkligen i utkanterna för vad som ens är tillåtet. Lagen kräver att en enhet som ska anses vara belagd med TV-Licens ska vara: “avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-Program även om utrustningen också kan användas för andra ändamål”. En dator eller surfplatta är inte “avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-Program”. Jag hoppas att den första som får ett krav om TV-licens på datorer eller surfplattor vänder sig till domstol och får sin sak prövad. Om det behövs hoppas jag att man tar det här till Högsta instans som torde bli Högsta domstolen (kan vara Högsta förvaltningsrätten också) så att frågan prövas juridiskt på högsta nivå. Är verkligen inte säker på att domstolarna skulle gå på SVT:s och Radiotjänsts linje här.

  Frekar06

 2. frekar06 says:

  Enda anledningen till varför Radiotjänst och SVT inte går på smarta telefonerna är att man ännu inte förstått att en smart telefon idag är en minivariant av en surfplatta med ungefär samma funktionalitet!

 3. Det är klart att det går att se på tv i mobilen. Citatet kommer från min motion 2005 som ett exempel på att det skulle bli svårare och svårare att säga vad som är en TV-mottagare.

 4. Lars Nihlén says:

  Helt rätt Johan!
  Avgiften ska tas över skattsedeln!
  LN Höör

 5. helgonblomma says:

  Jag tänker då inte betala utan något domstolsbeslut som inte längre går att överklaga ens inom EU-området …

  En “skatt” som dras av alla ungefär som begravnings/kyrkoavgift är enda rimliga konstruktionen som jag ser det – då kan de också lägga ned stasi-övervakningen och det borde funderas över vad som verkligen är SÅÅÅÅ viktigt att man verkligen måste TVINGA ALLA att betala – resten kan med fördel läggas i självfinansierande kanaler då det verkar finnas folk som gladeligen betalar flera tusen om året för all skit, fluff, underhållning, amerikanska serier, sport etc!

  Men det ska finnas ett val att avstå från “tv” för t ex en student eller en arbetslös eller sjukpensionär eller ensamstående mor – annars ÄR det EN “skatt” …

  //helgonblomma

 6. frekar06 says:

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.494537/nu-jagar-radiotjanst-datoragare?mv=pass

  Nu är Radiotjänst på jakt efter datorägare och surfplatteägare.

 7. bo says:

  Det är ju klart att du tycker att andra skall betala ditt TV tittande.Jag betalar ju redan för andras basutbud på hyran.Varför inte ge dem det dyraste utbudet av kanaler och debitera mig.Inte ens moderaterna kunde enas om en TV skatt hur skall då 8 partier kunna enas.Har du hört talas om Linux? Det fungerar inte med SVT play.Varför skall jag betala.Är det för att freda ert samvete som vi skall ha skatt.Det har ju visat sig att TV kontrollanter bryter mot lagar,begår hemfridsbrott,förolämpar människor inte bara i Sverige.Även på Irland och i Storbrittanien gör man ju det.Hur många döms för de brott de begår i sin girighet.Även olaga hot har förekommit.Nu hittar vi på en ny skatt så att vi slipper försvara dessa människors agerande på statens uppdrag.Dessutom vinner vi över de som vägrar titta på TV och inte anser sig behöva betala för en tjänst de inte vill ha.Ytterligare ett plus är ju att vi kan lura på folket ytterligare en skatt och öka och minska den beroende på hur de sköter sin uppgift som megafon för de rikas och politikernas värderingar och åsikter.Bra jobbat.4 flugor i en smäll.TV tittarna kan ju fördummas ännu mer så att vi kan manipulera dem ännu mer.Gammalmedierna försöker snika sig in på internet mer och mer och kommersialisera allting men fortfarande har man frihet att starta WEB tV,WEB radio,och sajter utan att fråga staten om lov.Sådana som dig har jag beslutat mig för att bekämpa från att ha varit ganska politiskt likgiltig men inte omedveten.Nästa val har ni förhoppningsvis åkt ur riksdagen.

 8. Bo, jag förstår att du inte vill ha någon public service alls. Jag är inte av den åsikten (tror att alla riksdagspartier vill ha kvar public service, så du får bekämpa alla nuvarande riksdagspartier i så fall). Jag tycker att svensk TV och radio hade blivit oerhört fattig och enkelriktad om vi inte hade haft public service. Då hade vi haft “lätt-tv” och inget annat. Då kan man prata om “fördummas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.