Barn i människohandel i Sverige

Viktig rapport från Länsstyrelsen i Stockholm idag, skrämmande läsning, men tyvärr inte så nytt. Ska om två veckor till en konferens i Vilnius och då handlar det just om barn i människohandel. Inom Östersjösamarbetet, där jag är rapportör för människohandelsfrågor inom Baltic Sea Parliamentary Conference, finns en arbetsgrupp som just jobbar med utsatta barn.

Jag tycker dessutom att rapportförfattaren har ganska vaga förslag. Barn som en socialförvaltning misstänker är utnyttjade ska givetvis aldrig lämnas ut till en vuxen som kan vara den som utnyttjar. Rapporten tar upp inhemsk människohandel, men det är fortfarande ett ganska okänt fenomen som behöver uppmärksammas mycket mer. Jag ordnar ett seminarium i riksdagen 13/12 som bl.a. tar upp inhemsk människohandel.

Sedan kan jag inte låta bli att återupprepa att det måste bli olagligt att organisera tiggeri. I flera fall har det gått att bevisa att vuxna använder barn för organiserat tiggeri, men de vuxna kan inte dömas för det idag om det inte går att bevisa människohandel.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Barn i människohandel i Sverige

 1. Uffe says:

  En liten kommentar om det organiserade tiggeriet:

  borde det inte gå att använda redan befintliga lagar för att utvisa tiggarna ur Sverige? De har ju uppenbarligen (nåja…) inte nog med pengar för att täcka sina levnadsomkostnader. Det är inte så mycket straff i lagens mening, men jag tror att de som sätts på ett flyg hem kommer att se det som ett straff. Framför allt om man tvingar dem att betala för det…

  Att jag skriver ovanstående beror på att de tiggare jag sett de senaste åren nästan undantagslöst varit utlänningar, som verkar komma hit sommartid med det uttalade målet att tigga. Jag tycker inte tiggandet i sig skall vara olagligt, men jag måste erkänna att jag inte alls gillar det.

 2. Stockholmspolisen använde den taktiken ett tag, men fick kritik av JK (eller JO, minns inte riktigt). De flesta som kommer är EU-medborgare och då gäller inte samma krav för att ha rätt att uppehålla sig i landet.

  Det viktiga är att komma åt de som organiserar och tjänar pengar på andras lidande. Att straffa tiggarna vill inte jag.

 3. z999 says:

  Väldigt dött här och centerns siffror pekar nedåt…

Leave a Reply

Your email address will not be published.