Vilket “ansvar” har ministrar?

För någon månad sedan blev näringsminister Annie Lööf “uthängd” för att Näringsdepartementet hade bokfört representationskostnader fel. Det var inget snack om vem som hade ansvaret, departementschefen hade ansvar för allt även om det självklart är någon annan som bokför och ministern själv inte gärna kan sitta och kontrollera det.

Nu får utrikesminister Carl Bildt kritik för att han och regeringen inte agerade tillräckligt snabbt när Johan Persson och Martin Schibbye greps i Etiopien. Samtidigt får ambassadören i Etiopien, Jens Odlander, beröm för att han var först på plats och såg till att de fick vård för sina skottskador (DN idag). Men Carl Bildt är chef för utrikesdepartementet och med “logiken” i Annie Lööfs fall skulle Carl Bildt som departementschef vara direkt ansvarig för vad hans anställda gör. Med andra ord agerade då Carl Bildt och därmed regeringen tillräckligt snabbt om ambassadör Odlander gjorde det.

Dock. Så fungerar inte media. När det gäller att hänga ut en politiker som man kan anklaga för att ha gjort något fel så har politikern ansvar för precis allt som hänt på departementet. Men när departementspersonalen gör något bra är det tydligen inte alls tack vare politikern som är chef utan då är det enbart den anställdas förtjänst.

Ska man titta närmare på de båda fallen så blir det ännu tydligare.

Vem tror att Carl Bildt inte har haft kontroll på vad som har skett i hela Persson/Schibbye-fallet? Han har själv träffat den gamla premiärministern Zenawi två gånger och åkte ner till hans begravning för att försäkra sig om att det tidigare löftet om frisläppande fortfarande skulle gälla. Det har varit konstant uppmärksammat i media och Bildt själv har granskats extra pga hans tidigare engagemang i Lundin Petroleum.

Vem tror att Annie Lööf satt och kontrollerade hur olika utgifter bokfördes på departementet? Hon var ny och hade otroligt mycket att sätta sig in i. Att börja med bokföringen var sannolikt inte det hon tänkte på. Det hade överhuvudtaget inte varit en medial fråga tidigare och Annie själv är småländskt sparsam.

Ändå är det näringsministern som är ansvarig för vad som händer med bokföringen på hennes departement medan utrikesministern inte har ansvar för att departementets personal i form av ambassadör Odlander har skött sig alldeles utmärkt. Something is rotten in the state of Sweden…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilket “ansvar” har ministrar?

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Jag tycker att Lööf behandlades helt korrekt i media efter vad som kom fram. Hon skulle hamna i fokus där och då med tanke på den pengarullningsskandal som flera av de myndigheter som hon har hand om och ansvar för var inblandade i. Det är dock inte slöseriet med skattemedel som jag ser som mest allvarligt.

  Det var hanteringen när man skulle lämna ut offentliga dokument till Aftonbladet där det verkar som att man har försökt städa upp i fakturorna efter det att Aftonbladet begärt ut dem, men innan de skickats ut till Aftonbladet. Det är om det har gått till på det viset ett brott mot den offentlighetsprincip som vi har i vårt land enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som jag har mycket stort förtroende för.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annie-loof-kan-ha-brutit-mot-grundlagen_7428018.svd

 2. Men Frekar, det är knappast det som blev den stora nyheten. Och dessutom är det Aftonbladets version. Aftonbladet blev helt enkelt sura för att de inte fick sitt eget scoop.

  Efter avslöjandet om Tillväxtverket så valde NäDep att själv göra en kontroll av sina egna representationskostnader. Det var inte så svårt att räkna ut att media skulle följa upp Tillväxtverket-avslöjandet med att kontrollera ansvarigt departement på samma sätt. Och mycket riktigt inkom Aftonbladet någon eller några dagar senare (jag kan inte det här i detalj) med en förfrågan om att få ut handlingarna.

  I efterhand påstår Aftonbladet att de fick ut handlingarna från departementet först efter de lämnats till den politiska staben, och det stämmer ju eftersom departementet själv före hade bestämt sig för att gå genom sina egna representationskostnader. Två misstag hittades och rättades till. De kunde väl inte låta bli att rätta till misstagen bara för att en tidning hade begärt ut handlingarna.

  Det innebar samtidigt att Aftonbladet blev av med sitt scoop och de blev uppenbarligen rejält sura. De var uppenbarligen inte intresserade av att det skulle bli rätt i bokföringen utan att de var intresserade av att få sin nyhet.

  Saken är KU-anmäld och de kommer att granska frågan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.