Fattigdomen i Sverige minskar

Det är svårt att förstå hur en undersökning som visar att barnfattigdomen ökade mellan 2008 och 2009 kan vara en nyhet 2012. Det var precis vad som händer igår när Rädda Barnen släppte sin rapport. I många medier missade de till och med att berätta att det var en mätning för 2009 i förhållande till året före.

Vad hände då just 2009? Världsekonomin sjönk som en sten. I Sverige minskade BNP med fem procent! Det är den största minskningen av BNP i Sverige under ett enda år i modern tid. Att det leder till ökad arbetslöshet och fler fattiga borde väl inte förvåna någon.

Mer intressant är de siffror som Riksdagens Utredningstjänst (RUT) kom med idag. Lite roligt är det att det var Vänsterpartiet som bad dem att ta fram beräkningarna. Både antal och andel fattiga hushåll minskar nu under 2012.

Överhuvudtaget ogillar jag begreppet relativ fattigdom. Man är fattig om man har mindre resurser än en viss nivå, inte för att man har mindre resurser än någon annan. Med begreppet relativ fattigdom är ingen fattig om alla har det lika jävligt, men om alla har mycket pengar men några har väldigt mycket så kan det finnas en stor “fattigdom”. Skulle Ingvar Kamprad flytta, med sin förmögenhet, till Sverige så skulle fattigdomen i landet öka…..

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Fattigdomen i Sverige minskar

 1. z999 says:

  “Överhuvudtaget ogillar jag begreppet relativ fattigdom.”

  Samma här, fast jag brukar uttrycka det lite starkare. Det är dessutom väldigt hånfullt mot en del uländer om man mäter på det sättet.

 2. Rikard Linde says:

  Vi kan väl titta på verkligheten 2012 då:

  http://www.dagensarena.se/nyheter/koar-for-mat/

  Rikard

 3. Ola says:

  Johan. Det du länkar till är ju bara prognoser. Du vet mycket väl att dom korrekta siffrorna kommer först i efter hand. Men jag förstår det är jobbigt för en konservativ politiker att siffrorna kommer ut. Men det ligger ju i eran politik att rika ska bli rikare och fattiga fattigare.

 4. z999 says:

  @Richard Linde:
  Citerar från din länk…
  “Vilka är det som kommer?
  – Det är människor som lever under existensminimum, fler och fler EU-medborgare som kommit hit med den fria rörligheten. Det är också många papperslösa, psykiskt sköra och missbrukare.”

  Att “eu-medborgare” söker sig hit för hjälp beror på sjuka eu-regler och inte på att regeringen har gjort landet fattigare (vilket dom ändå kan ha gjort iofs). I ett friskt land så har regeringen ansvar för sina medborgare som de också är valda av, i mina ögon har dom inget ansvar för övriga eu-medborgares fattigdom. Att det är många illegala invandrare (=”papperslösa” för den som blundar för verkligheten) som tar upp resurser för fattiga svenskar är däremot regeringens fel, men det är ett friskhetstecken att det inte går att vistas illegalt i landet och samtidigt tanka ut bidrag hur som helst.

  Olas kritik är mer riktig, ur en socialistisk synvinkel.

 5. Rikard, jag känner också sorg när jag ser bilden. Samtidigt har vi ändå haft en positiv utveckling vad gäller antalet uteliggare i Sverige, har minskat med ca 70 % sedan 2005.

  Ola, eftersom jag inte är konservativ så träffade du fel.

  z999, det är inte illegalt att vistas i landet utan uppehållstillstånd, så det är fel att säga “illegal invandrare”. Den fria rörligheten i EU har en del negativa följder, men de positiva är så mycket större.

Leave a Reply

Your email address will not be published.