Åter dags för Nordiska rådets session

Nordiska rådets session hålls en gång varje höst och i år är det dags för Köpenhamn. Sitter nu i Folketingssalen och det är Nordiskt toppmöte på temat “De åpne nordiske samfund”. Samtliga nordiska statsministrar är på plats och har talat. Många har i debatten tagit upp händelserna i Oslo och på Utöya i somras och det tycks vara full enighet om det som Norges statsminister Jens Stoltenberg sa direkt efter terrorattacken: “Hot mot vår demokrati och öppenhet ska mötas med mer demokrati och öppenhet”.

Själv är jag numera endast ersättare i Nordiska rådet (fick lämna NR:s presidium när jag blev vice ordförande i justitieutskottet, hinner inte sitta överallt), men eftersom Folkpartiet inte hade någon som kunde åka så får jag vara folkpartist och tjänstgör alltså på sessionen.

Som tillhörande Mittengruppen är det lite trist att sitta och titta på de fem nordiska statsministrarna. När vi träffades förra hösten i Reykjavik så var tillhörde två av fem statsministrar Mittengruppen, Danmarks Lars Lökke Rasmussen och Finlands Mari Kiviniemi. Nu är det ingen alls. Två tillhör konservativa gruppen (Reinfeldt och Katainen) och tre tillhör den socialdemokratiska gruppen (Thorning-Schmidt, Stoltenberg och Sigurdardottir).

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Åter dags för Nordiska rådets session

 1. z999 says:

  När det gäller Utöya så hade (har?) Breivik sympatier och åsikter som ligger väldigt mycket i linje med ku klux klan i USA. Sättet att peka ut skyldiga och förhållningssättet till Gud och religion ligger också nära KKK-grupperna. På det sättet skiljer han sig från al-quaida och andra religiösa terrorister. Dessutom ser han sig som anhängare av västerländsk demokrati och det gör även KKK. Hur man ska kunna ringa in såna grupper och dessutom hitta rätt personer inom gruppen tror jag är nästintill omöjligt. Breivik (om han hade varit svensk) hade kunnat varit med i KD kombinerat med medlemskap i någon frikyrkoförsamling. Tämligen omöjligt att förebygga.

 2. frekar06 says:

  “Hot mot vår demokrati och öppenhet ska mötas med mer demokrati och öppenhet”

  Det låter bra och är självfallet något som jag ställer mig bakom. Men dessvärre har vi en regering som inte alls är på samma linje som Stoltenberg. Det blir bara mer av hårdare tag och övervakning i vårt samhälle.

  Så sent som igår publicerade Kristdemokraterna en debattartikel om skolan. Där får man närmast intrycket av att vi ska auktoritära lärare i den svenska skolan. Så var är politiken för ett mer demokratiskt och öppet samhälle? Jag ser inte att den existerar!

  http://www.dn.se/debatt/skolan-ska-ha-tydliga-regler-i-ordning-och-uppforande

 3. frekar06 says:

  http://svtplay.se/t/103508/landet_runt

  Off-topic: Kolla in veckans Landet runt (11.15 in i programmet). Kramfors kommun skulle göra om sitt kommunhus för att det skulle bli säkrare och bättre för besökare. I besöksrummet valde man en tapet med ett mönster med Flamingo fåglar. Men om man tittar närmare på den nyuppsatta tapeten så är tapen fylld med bilder på automatvapen, vilket kommunen inte upptäckte förrän de redan satt upp den. Nu måste man byta tapet. Hm, undrar om detta faller inom ramen för olaga vapeninnehav eller något liknande?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.